avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am fost concediată după ce am anunțat că sunt ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am fost concediată după ce am anunțat că sunt gravidă. Am contract pe durată nedeterminată dar eram în perioada de probă, este legal ce a făcut?

Bună ziua
Azi am fost concediata după ce acum 3 zile i-am înmânat șefului scrisoarea medicala în care se specifica ca sunt gravidă. Menționez ca aveam contract pe perioada nedeterminat cu 90 zile de proba și aceasta perioada de proba nu trecuse. Este legal ce a făcut? Menționez ca nu am vrut sa semnez decizia de încetare și ca m-a trimis acasă, nu am avut probleme la locul de munca. Ce ma sfătuiți?
Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cris0811 , utilizator 22:56, 17 Iulie 2019
1. Singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
......

2. In speta, care este data prezumata a nasterii ?

3. Detaliati exact perioada de activitate din ultimii doi ani aceste date.

4. Regulament Forum Avocatnet.ro
2.10
...
Poţi apela la funcţia de citare dintr-un mesaj anterior al altui utilizator cu condiţia ca acest citat să nu se afle pe aceeaşi pagină și să fie doar fragmentul la care te referi. Te rugăm să nu exagerezi cu citarea întregului mesaj dacă nu e necesar.
....
Data probabila a nasteri este 20 Ianuarie

Imi cer scuze

Nicolao a scris:

Situația mea este urmatoarea:
-am lucrat la o firma 18 luni dar firma s-a închis la data de 15.05
-m-am angajat la societatea în cauza pe data de 29.05 având o întrerupere de 14 zile
-el mi-a dat decizia azi pe 15.07
Eu am găsit sa ma angajez în alta parte dar după data de 22.07...intrebarea mea este, având aceste întreruperi se pune problema sa nu primesc concediu pt creșterea copilului??

Ultima modificare: Marți, 16 Iulie 2019
Ionut.ion, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ Nicolao

Perioada eligibila pentru CCC este : februarie 2018 - ianuarie 2020

In speta, beneficiati de indemnizatia pentru CCC , intrucat se iau in considerare si fractiunile de luna, in conditiile prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Mai intreba si de concediul maternal, pre si postnatal, daca poate beneficia de el in situatia actuala.
Multumesc!
Ar trebui sa intrebe la Casa de asigurari de Sanatate ... intrucat raportul de munca a incetat, iar din interpretarea legii poate benefica intrucat nu reiese ca trebuie avut un raport de munca activ.

Alte discuții în legătură

Prenatal ambrus_marc9 ambrus_marc9 Buna ziua,as dori sa va intreb sunt angajata de 7 luni de zile cand am emrs sa mai interesez ce fel de contract am am aflat ca am contract pe 2 ani de zil am ... (vezi toată discuția)
Pentru acordare indemnizatie crestere copil. la calculul celor ... ByL02 ByL02 Pentru acordare indemnizatie crestere copil. La calculul celor 12 luni se ia în considerare și perioada concediului maternal(prenatal/postnatal (4 ... (vezi toată discuția)
Dacă prietena mea nu va avea decât 9 luni lucrate până la ... Bejinariu1 Bejinariu1 Dacă prietena mea nu va avea decât 9 luni lucrate până la momentul nașterii exista vreo posibilitate să primească prenatal? Ms mult (vezi toată discuția)