avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de proprietari-administrator vs locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de proprietari-administrator vs locatari

Buna ziua, am mare nevoie de sfaturi din partea dvs in problema asociatiei de proprietari.
La mine in bloc, pe scara unde stau, s-a dorit infiintarea asociatiei de proprietari. S-a intocmit procesul verbal al adunarii de constituire in cadrul unei sedinte constituite ad-hoc, fara a fi chemati toti locatarii. Vechea administratoare (desi nu are nici un act legal in acest sens, nu are autorizatie de administrator, si pana acum nu a vrut sa prezinte nici un bilant al cheltuielilor de administratie, ea detinand si functia de casier, din nou fara pregatire de specialitate), s-a repropus in functia de administrator-casier in noua administratie. Din pacate, ceilalti proprietari sun persoane cu scoala putina si se tem de persoana ei, datorita faptului ca se impune in fata lor prin vorbe urate si amenintari si de aceea nimeni nu s-a opus faptelor ei. Eu nu am fost prezenta la sedinta de constituire a noii asociatii deoarece nu a vrut sa fiu chemata, temandu-se probabil ca voi avea ceva de spus. Ca urmare, mi-a trimis doar procesul-verbal sa il semnez. Va dati seama ca am scris pe proces ca ma opun alegerii ei in functia de administrator si casier si am solicitat sa aducem o persoana autorizata. Sa nu se inteleaga gresit, nu ma opun infiintarii asociatiei, ci ca ea sa detina functii de conducere. Nu stiu daca a depus la dosar procesul-verbal completat de mine sau l-a refacut, clar e ca s-a primit decizia deaprobare a infiintarii asociatiei de proprietari si ea spune ca eu nu fac parte din asociatie, ca am fost respinsa.
Doresc sa stiu daca e corect modul de procedura, daca are dreptul sa ma scoata din asociatie pentru ca m-am opus numirii ei si daca da, ce repercursiuni poate sa aiba aceasta asupra vietii mele in acest bloc. Are dreptul sa imi taie apa si electricitatea daca eu sunt cu plata la zi a cheltuielilor? Are dreptul sa nu imi incaseze cheltuielile?
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: chitaila , utilizator 11:23, 20 Februarie 2010
Cererea Dv. nu trebuie "discutata" in comitetul executiv si niciunde in alta parte.
Pur si simplu trebuie primita si luat aminte ca asociatia s-a mai imbogatit cu un membru.
.........................
Dosarul pe care spuneti ca l-ati vazut poate fi, dar infiintarea asociatiei, dupa cum inteleg ca stiti, presupune si o hotarare definitiva data de judecatorie. In urma acestei hotarari se face si o stampila. Numai si daca vedeti stampila asociatiei pusa pe o chitanta de plata ...sau antetul asociatiei pe aceeasi chitanta de plata...si va puteti da seama daca este constituita legal asociatia.
..........................
Daca aceasta stampila sau antet pe chitanta nu exista....trageti concluzia singur!
.........................
Puteti solicita sprijinul politistului de proximitate pentru a va insoti la usa ei, solicitandu-i in prezenta lui sa va arate aceasta hotarare definitiva de infiintare. Restul.....ca vreti sa deveniti membru al acestei prezumtive asociatii, ramane de vazut dupa ce luati la cunostinta de legalitatea infiintarii ei.
...........................
In cazul in care va mai sicaneaza puneti-i in fata textul legii 230/2007 unde spune clar ca un nou membru se primeste prin scrierea pur si simplu a unei cereri de primire in asociatie, fara nicio discutie, niciunde. Daca nu intelege de vorba buna, faceti-i o reclamatie la primarie, asa cum v-a sugerat si @adriantot.
Va multumesc mult pentru indrumari, elga50 si domnule adriantot, azi am sa fac precum m-ati sfatuit, sa vad ce va iesi. Dar de data asta am sa merg cu inregistratul. Pentru linistea mea. O zi buna va doresc.
Buna ziua din nou. Revin cu aceeasi problema cu administratoarea. Am trimis cererea pentru inscriere, cu confirmare de primire, presedintelui asociatiei. Neprimind raspuns, dupa o luna am trimis din nou o adresa in care intrebam de soarta cererii mele, din nou cu confirmare de primire. Am depus la primarie, acum o luna si 1 saptamana o plangere impotriva administratoarei, cu numar de inregistrare. Binenteles ca nici la aceasta nu am primit raspuns, deoarece se pare ca in cadrul primariei nu exista nici un serviciu care sa se ocupe de asociatiile de blocuri si de administratori, nu exista nici un cenzor numit pe aceasta linie si nici o lista cu administratorii autorizati sau calificati(cum s-or fi numind), primaria nu organizeaza cursuri de calificare/autorizare pentru ei. Am discutat in prealabil cu primarul si m-a sfatuit sa depun plangerea respectiva, ea urmand sa fie discutata in sedinta de consiliu. Dar nu am primit raspuns din partea primariei inca.
Am discutat cu presedintele asociatiei de proprietari si se pare ca el e de buna credinta, este de acord ca sa ne inscrie in asociatie si ca urmare s-a dus la administratoare (ea detine totusi controlul absolut pe scara noastra, la ea e dosarul de infiintare al asociatiei, el e doar presedinte cu numele #-o) sa-i spuna sa ne treaca pe lista. Si s-a ales si el cu scandal monstruos, ca nu si nu, pe noi nu ne inscrie sub nici o forma in asociatie din acelasi vechi motiv (nu am fost de acord cu numirea ei in aceasta functie) si aproape ca l-a scos din casa. Binenteles ca a refuzat sa-i dea dosarul asociatiei pe motiv ca ea s-a ocupat de procedura si e dreptul ei sa il pastreze. In timpul discutiei cu el, i-am atras atentia de mai multe ori ca el raspunde in fata legii pentru ceea ce se intampla in asociatie si el parea picat din luna. A recunoscut ca nu cunoaste legea asociatiilor, ca nu a fost cu administratoarea la avocat cand s-au inceput demersurile cu infiintarea asociatiei. I-am atras atentia ca daca nu ne inscrie apartamentul in asociatie, am sa dau asociatia in judecata si ca el va fi bun de plata si atunci i s-au deschis ochii. Mi-a spus ca el nu doreste sa plateasca oalele sparte in locul administratoarei si va merge din nou la ea, de data aceasta cu martori, si sa-i solicite inscrierea noastra si dosarul de asociatie. Mi-a mai spus ca nu doreste sa se mai certe cu ea pentru ca el se enerveaza foarte tare cand o aude cum urla si ca urmare sunt libera sa deschid proces, daca doresc. Poate asa se va potoli si se va conforma.
As dori un sfat referitor la cum sa procedez acum si cum sa fac sa nu fie afectat presedintele, ci sa treaca ea in fata legii si sa dea socoteala. Este suficient daca el are martori ca ea a refuzat ce i s-a cerut? Multumesc mult.
As vrea sa intelegeti ce va spun acum.
In fata legii, Dv. chemati in instanta asociatia reprezentata de presedinte. Administratora nu are raspundere in privinta primirii sau respingerii cererii Dv. de a intra in asociatie, ci presedintele.
Ca lucrurile stau cu totul aiurea in blocul Dv., aiasta-i alta poveste. Presedintele raspunde. Daca nu vreti sa-l deranjati, atunci va trebui sa acceptati situatia aceasta....pana cand proprietarii s-or hotari in final sa schimbe situatia.
Am reusit cumva sa il speriu pe presedinte cand i-am spus ca ii deschid proces si ca va raspunde in fata legii, asa ca si-a luat inima in dinti si s-a dus la administratoare cu munca de lamurire, o saptamana a durat si ba zicea ea ca e de acord, ba ca nu ca apartamentul sa intre in asociatie. Stiu, o sa spuneti din nou ca nu ea decide. Dar la noi, din pacate ea decide totul. Pana la urma presedintele si membrii comitetului executiv mi-au semnat si aprobat cererea de intrare in asociatie. Deoarece ea nu a vrut cu nici un chip sa imi dea detalii(prin intermediul presedintelui, nu fata in fata) referitoare la procedura de inscriere in asociatie (daca mai e nevoie de vreo hartie inafara de cerere sau nu, ca ea oricum a spus ca nu se ocupa de partea mea), am cautat informatii si am gasit pe internet un formular numit Act aditional la acordul de asociere, despre care se spune ca se completeaza si trebuie dus la avocat si abia apoi este definitivata inscrierea. A fost completat si acest act si urmeaza sa merg luni cu el la avocata. Vreau sa stiu daca intr-adevar aceasta este procedura sau nu si daca actul aditional este bun sau nu. Ce ma induce in eroare este ca pe el scrie ca "in conformitate cu HGR nr. 1275/2000...", ori stiu ca ultima HG buna e din 2007. Am vrut sa evit totusi, un proces, de aceea am mers pe cale "cat-de-cat" amiabila si am incercat sa ma descurc singura. Nu sunt sigura ca am procedat bine, desi cred ca le-ar fi prins foarte bine tuturor celor implicati (cu stiinta sau nestiinta) in asociatie un proces, ca sa ii scutur putin sa se trezeasca si sa puna piciorul in prag fata de administratoare. Pana si presedintele a fost nevoit sa traga cate o dusca buna de tuica inainte de a merge la ea :), ca sa isi faca curaj. Oricum, mesajul ei transmis prin presedinte a fost ca "astepata scuze din partea mea pentru ca nu cunosc legea si am invinuit-o pe ea ca nu stie legislatia". Dar daca o stie, oare de ce nu o si aplica? X-(.
Concluzia este urmatoarea(desi inca nu cred ca s-a terminat cu tevatura): nimeni nu isi cunoaste atributiile si din aceasta cauza administratoarea si le-a depasit cu mult pe ale ei si de aceea e considerata ca se pricepe si ea e dictatorul sau tartorul sau cum vreti sa ii spuneti. Asociatia s-a infiintat pentru ca trebuia, iar persoanele din conducere au fost numite doar ca sa fie primit dosarul, dar nimeni nu stie ce l-ar astepta in cazul unei probleme. Si tot nu am ajuns (inca) sa o determin sa dea socoteala pentru banii administrati pana acum.

Alte discuții în legătură

La ce documente de la asociatia de proprietari se ataseaza demisia presedintelui de asociatie? cornelia08 cornelia08 Ma intereseaza daca cererea de demisie a presedintelui de asociatie se inregistreaza intr-un registru al asociatiei si la ce documente se ataseaza dupa ... (vezi toată discuția)
Probleme cu vecinii si administratora Quies Quies Buna seara, De curand am devenit coproprietara unui apartament, in urma decesului tatalui meu. De atunci m-am confruntat cu mai multe probleme atat cu ... (vezi toată discuția)
Cum ar trebuie sa se imparta cheltuielile cu energia electrica pe scara blocului? gdracea68 gdracea68 Sunt din Drobeta-Turnu-Severin si locuiesc pe o scara cu 8 apartamente care face parte dintr-o asociatie de locatari care cuprinde mai multe blocuri. In ... (vezi toată discuția)