avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intreþinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intreþinere

buna tuturor,

deoarece si eu ma aflu in divort, urmeaza prima infatisare si este "primul" o singura intrebare ma framanta deorece salariul meu net depaseste 9000 de ron ma intreb oare si in acest caz tot 25% se va dicta? Eu sunt responsabil de ce am facut copil dar cu 2500 de ron va traii toata familie ei fericita urmatorii 18 ani.

Ce parere aveti am vreo sansa la mai putin de 25%???

va multumesc
elis a scris:

Cetatenii români pot solicita pentru motive temeinice, aprobarea schimbarii pe cale administrativa a numelui de familie sau a prenumelui, în baza O. G. nr. 41 din 30.01.2003.
Este, de asemenea, considerata justificata si cererea de schimbare a numelui in situatia : când parintii au divortat, iar copiii încredintati spre crestere si educare unuia dintre parinti, care a revenit la numele de familie avut anterior casatoriei, solicita sa poarte numele de familie al acestuia.
Printre actele necesare se numara si declaratia consimtamânt data în forma autentica ,legalizata , a celuilalt parinte când se cere schimbarea numelui sau a prenumelui unui copil minor.

Am citit si eu OG41/2003. La un moment dat, scrie asa: "Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, dupa caz, de parinti sau, cu incuviintarea autoritatii tutelare, de catre tutore". Ce inseamna, de fapt, "tutore"? Nu e cel care creste copilul, cel caruia ii este incredintat, prin decizie judecatoreasca, minorul? Multumesc!

marcela31 a scris:

elis a scris:

Cetatenii români pot solicita pentru motive temeinice, aprobarea schimbarii pe cale administrativa a numelui de familie sau a prenumelui, în baza O. G. nr. 41 din 30.01.2003.
Este, de asemenea, considerata justificata si cererea de schimbare a numelui in situatia : când parintii au divortat, iar copiii încredintati spre crestere si educare unuia dintre parinti, care a revenit la numele de familie avut anterior casatoriei, solicita sa poarte numele de familie al acestuia.
Printre actele necesare se numara si declaratia consimtamânt data în forma autentica ,legalizata , a celuilalt parinte când se cere schimbarea numelui sau a prenumelui unui copil minor.

Am citit si eu OG41/2003. La un moment dat, scrie asa: "Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, dupa caz, de parinti sau, cu incuviintarea autoritatii tutelare, de catre tutore". Ce inseamna, de fapt, "tutore"? Nu e cel care creste copilul, cel caruia ii este incredintat, prin decizie judecatoreasca, minorul? Multumesc!

De ce ar trebui sa schimbati numele copilului pe cale administrativa, chiar daca v-a fost incredintat spre crestere si educare prin hotarare judecatoreasca? Mai tarziu, cand va creste copilul, acesta sa-si exprime un dezacord cu ceea ce vreti sa faceti acum. Corect ar fi sa lasati sa treaca timpul, copilul sa aiba capacitatea pe care i-o confera legea pentru a decide el sa-si schimbe sau nu numele de familie.
Dvs. aveti calitatea de parinte caruia i-a fost incredintat minorul.
Tutela se instituie (se numeste un tutore care are obligatia de a ingriji, de a creste copilul si altele...) in cazul in care ambii parinti sunt morti, necunoscuti, decazuti din drepturile parintesti etc...
Calitatea de parinte si cea de tutore nu se confunda (juridic, desi in limbaj obisnuit oamenii obisnuiesc sa le cam confunde).
romascanu a scris:

Dvs. aveti calitatea de parinte caruia i-a fost incredintat minorul.
Tutela se instituie (se numeste un tutore care are obligatia de a ingriji, de a creste copilul si altele...) in cazul in care ambii parinti sunt morti, necunoscuti, decazuti din drepturile parintesti etc...
Calitatea de parinte si cea de tutore nu se confunda (juridic, desi in limbaj obisnuit oamenii obisnuiesc sa le cam confunde).

Doamna avocat Romascanu, va multumesc mult pentru lamurire! Am intrebat pentru ca sunt o ignoranta in domeniul dumneavoastra, iar din punct de vedere beletristic ar fi cam acelasi lucru. Multumesc inca o data!

PENTRU DOMNUL TUDORIOAN: Stimate domn, va respect punctul de vedere, dar nu ma intereseaza ce vi se pare dumneavoastra corect si ce nu in legatura cu o chestiune care nu va priveste!
@marcela31
Tutela este reglementata in C. fam., institutie de ocrotire a minorului, care este lipsit de ingrijire parinteasca (parinti morti, necunoscuti etc.), precum si a alienatului si debilului mintal, dar mai ales a persoanei care, din cauza varstei, nu se poate apara singura. Aceste persoane, fiind lipsite de capacitatea de exercitiu sau avand capacitatea de exercitiu restransa, vor fi reprezentate in instanta prin tutorele desemnat de autoritatea tutelara. Tutorele exercita drepturile si indeplineste obligatiile ce ii revin, in baza tutelei, in scopul ocrotirii intereselor acestor persoane ( le administreaza averea, se ocupa de cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lor profesionala, reprezentarea in justitie etc.).

Alte discuții în legătură

Salariu ContSters146685 ContSters146685 Buna ziua. M-am angajat in luna septembrie la o institutie de stat si am depus cerere pentru deducere la salariu deoarece am in intretinere un minor de 14 ... (vezi toată discuția)
Deducere personala pitici pitici Ce acte trebuie pentru a beneficia de deducere personala din salariu, eventual unde pot citi. Daca copilul are peste 18 ani, este inca la scoala, dar are ... (vezi toată discuția)
Deduceri personale enco enco Daca 2 persoane traiesc impreuna in concubinaj, au acelasi domiciliu, au un copil impreuna, barbatul poate avea in intretinere si mama copilului? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)