avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1073 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intreþinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intreþinere

buna tuturor,

deoarece si eu ma aflu in divort, urmeaza prima infatisare si este "primul" o singura intrebare ma framanta deorece salariul meu net depaseste 9000 de ron ma intreb oare si in acest caz tot 25% se va dicta? Eu sunt responsabil de ce am facut copil dar cu 2500 de ron va traii toata familie ei fericita urmatorii 18 ani.

Ce parere aveti am vreo sansa la mai putin de 25%???

va multumesc
Raspunsul nostru ar trebui sa priveasca orice situatie posibila vad... :hm: Pentru asta mergeti dv. sa intrebati la un avocat, ca aa, generic, ne trebuie pagini intregi si zile sa va descriem atatea posibilitati...

Nici n-am inteles inca situatia, daca pentru prieten e important sa va casatoriti, toate astea le intrebati in cazul in care va casatoriti sau in cazul ca nu?

In ce sens intrebati daca cineva il poate obliga sa stea cu dv.? Ca nu inteleg, suntem in democratie, vorbim de domiciliu fortat sau similar aici? Nu prea inteleg cum se poate gandi cineva la variante din astea... :slap:
De aceea, cred ca ceva imi scapa din povestirea dv. si ca situatia nu e completa. Vorbiti cu un avocat fata in fata, ii aduceti lamuriri la intrebari si va va lamuri cu provire la toate situatiile la care va ganditi dv. in cursul consultatiei. Ca eu nici nu inteleg care e aceasta situatie, care e scopul dv., ce urmariti... :(

Mai puteti sa aduceti lamuriri suplimentare aici si sa ne mai dam cate o parere... macar partial va faceti o idee...
Bafta!
tunikiss a scris:

Buna ziua,
La calculul pensiei de intretinere se pot lua in calcul si dividendele pentru care s-a platiti si impozit in cazul in care impricinatul are si carte de munca?

Si pe mine ma intereseaza acelasi lucru. Buna intrebare.
Buna ziua
Am si eu o problema care ma "roade" putin.
Sotul pklatescte pensie alimentara copilului din prima casatorie. OK. E copilul lui, nimic de comentat pana aici. DAR, fosta sotie il da in judecata la fiecare 6 luni pentru majorarea pensiei si specifica de fiecare data ca nu are venituri. Ea este asociat unic si administartor la o SC cu 3 puncte de lucru, intre care 2 magazine alimentare si un caffe bar. Ultima data aprioape a fost dublata pensia alimentara (de la 300 la 550 ron) desi salarul sotului nu a fost dublat. In prezent avem 2 copii de 2 ani, respectiv 4 luni. Avem rate de1500 ron/luna. Cheltuielile cu cei 2 copii sunt mari, in sensul ca numai laptele praf pt cea mica ma costa aprox 150 ron/luna, sa nu mai spun de scutece, hainite si altele. iar la cea mare doargradinita costa aprox 120ron/luna. sunt de acord ca si celalat copil al sotului, acre are 14 ani, are necesitati, dar totusi mama lui exagereaza spunand ca nu are venituri. Se poate spune ca e de rea-credinta si sa se respinga si aceasta ultima solicitare pe care a facut-o de majorare a pensiei? Mereu o da inainte ca nu are venituri, dar numai anul acesta a fost in concediu de 2 ori in Grecia, o data pe litoralul romanesc si odata la Felix. Actualul ei sot e cadru militar si plateste si el PA pt 2 copii. deci...daca ea nu are venituri...atunci de unde bani pt toate astea? Si apoi, care sunt necesitatile unui copil de 14 ani? 2 tel mobile, parfumuri care mai de care...si alte lucruri cu care nu era obisnuit inainte de divortul sotului. Deci nu se poate spune ca s-a obisnuit cu un anumit standar de viata pe perioada casatorie parintilor lui. Precizez ca de cand am nascut sotul nu a facut cerere de reducere, desi veniturile nu s-au modificat in ultimul an. Si asta deteama de a nu mai fi marita pensia din nou. Ca in mom. cand aveam doar 1 copil s-a stabilit ca 1/3 din salariu este de 900 ron, iar pensia s-a stabilit de 550. deci pt fetita a ramas restul. Sotul poate cere ancheta sociala pt a vedea situatia copilului si daca intr-adevar e nevoie de majorarea pensiei? Ma gandesc si la copii mei. Eu momentan sunt in cresterea copilului. Deci veniturile mele sunt mici. Am noroc de parintii mei cer ne ajuta din cand in cand, ca altfel...Eu stiu ca legea spune ca se tine con la stabilirea pensiei si de posibilitatile celui care o datoreaza. Spun asta pentru ca, desi am cumparat un apartament cu 3 camere (motiv pt care avem asa rata mare la banca) sunem nevoiti sa stam toti 4 intr-o singura camera in perioada de iarna pt a face economie ca caldura. Si in acea camera folosim un calorifer electric.
Si ce se poate faca in cazul in care din luna martie copilul nu a mi venit la noi. De fiecare data cand il suna (saptamanal) spune ca vine, dar nicodata nu s-a intamplat asta. In ultimi 2 ani a fost la noi de 2 ori, cu toate ca stam in acelasi oras. Iar sotul nu vrea sa il intrebe daca el nu vrea sau nu il lasa mama lui. Si asta pt ca nu vrea sa-l implice in aceasta disputa. Dar cred ca mama nu il lasa din moment ce la tel spune ca vine, iar a doua zi nu mai vine. In sentinta era prevazut programul de vizitare de 2 ori pe luna, la sf de saptamana si jumatate din vacante.
va multumesc si astept raspuns daca se poate
Ultima modificare: Luni, 20 Octombrie 2008
moni82, utilizator
Teco a scris:

tunikiss a scris:

Buna ziua,
La calculul pensiei de intretinere se pot lua in calcul si dividendele pentru care s-a platiti si impozit in cazul in care impricinatul are si carte de munca?

Si pe mine ma intereseaza acelasi lucru. Buna intrebare.

L astabilirea cuantumului pensiei se intretinere se iau in calcul toate veniturile nete care au caracter permanent. Dividendele nu au caracter permanent.
AVLIL a scris:

Raspunsul nostru ar trebui sa priveasca orice situatie posibila vad... :hm: Pentru asta mergeti dv. sa intrebati la un avocat, ca aa, generic, ne trebuie pagini intregi si zile sa va descriem atatea posibilitati...

Nici n-am inteles inca situatia, daca pentru prieten e important sa va casatoriti, toate astea le intrebati in cazul in care va casatoriti sau in cazul ca nu?

In ce sens intrebati daca cineva il poate obliga sa stea cu dv.? Ca nu inteleg, suntem in democratie, vorbim de domiciliu fortat sau similar aici? Nu prea inteleg cum se poate gandi cineva la variante din astea... :slap:
De aceea, cred ca ceva imi scapa din povestirea dv. si ca situatia nu e completa. Vorbiti cu un avocat fata in fata, ii aduceti lamuriri la intrebari si va va lamuri cu provire la toate situatiile la care va ganditi dv. in cursul consultatiei. Ca eu nici nu inteleg care e aceasta situatie, care e scopul dv., ce urmariti... :(

Mai puteti sa aduceti lamuriri suplimentare aici si sa ne mai dam cate o parere... macar partial va faceti o idee...
Bafta!

Incerc.

Era vorba de cazul in care NU ne casatorim, pentru ca, daca ne casatorim, totul este clar, tatal copilului este sotul mamei.

Nu ma refeream la obligarea lui, de catre altcineva, la a sta cu mine, ci la obligarea lui, de catre altcineva, o ruda de-a mea, de exemplu, ca am rude crizate, sa recunoasca (,) copilul si sa-si indeplineasca datoriile parintesti si banesti fata de acest copil.

Asadar, repet:

1. Daca el NU recunoaste copilul, il poate obliga cineva, daca eu NU vreau sa il oblig, sa il recunoasca? Legea, o alta persoana?

2. Daca el recunoaste copilul si NU sta cu noi, ce drepturi si ce obligatii are, fata de copil? Daca el recunoaste copilul si sta cu noi, ce drepturi si ce obligatii are, fata de copil?

Intrebarile de mai sus sunt raportate la situatia in care NU suntem casatoriti.

Ce urmaresc eu este sa fie cat mai bine pentru toate persoanele implicate, eu, el, copilul, ca sa nu ne certam degeaba si sa luam decizii pripite / gresite. Sper ca acum este mai clar.

Alte discuții în legătură

Salariu ContSters146685 ContSters146685 Buna ziua. M-am angajat in luna septembrie la o institutie de stat si am depus cerere pentru deducere la salariu deoarece am in intretinere un minor de 14 ... (vezi toată discuția)
Deducere personala pitici pitici Ce acte trebuie pentru a beneficia de deducere personala din salariu, eventual unde pot citi. Daca copilul are peste 18 ani, este inca la scoala, dar are ... (vezi toată discuția)
Deduceri personale enco enco Daca 2 persoane traiesc impreuna in concubinaj, au acelasi domiciliu, au un copil impreuna, barbatul poate avea in intretinere si mama copilului? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)