avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sunt in preaviz, instiintarepreaviz cu desfintare loc ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sunt in preaviz, instiintarepreaviz cu desfintare loc de munca

Buna seara!
In urma unui mail de renegociere a salariului, am primit mail de la director ca se desfiinteaza locul meu d emunca, in aceeasi zi am primit si instiintarea de preaviz. Le am spus ca doresc respectarea drepturilor articolului 78 si 74 din CCMUNN, si eu nu vor sa mi dea aceste drepturi, respectiv dreptul de a lucra 4 ore pe zi, sau acumulat, 10 zile lucratoare si restul zilelor a imi caut loc de munca, minim un salariu compensatoriu si plata zilelor de concediu neefectuate. NU VOR SA MI DEA ACESTE drepturi, deoarece zic ei ca apartin de ramura de transport.DIN CATE AM INTELES EU, CCUNN SE APLICA PESTE TOATE RAMURILE. ASTFEL AM FOST AMENINTATA CA DACA NU STAU 8 ORE LA MUNCA MI SE DESFACE CONTRACTUL DE MUNCA CU DISCIPLINAR.
SPUNE TI MI VA ROG CE TREBUIE SA FAC, cum sa mi exercit drepturile, cum pot sa i execut in instanta, sa imi castig drepturile, si daca gresesc, spune ti mi dvs, care sunt aceste drepturi, pt ramura de transport .
multumesc, astept raspuns de la dvs.
Cel mai recent răspuns: mihaela_23 , utilizator 19:41, 27 Februarie 2010
art.79(7) codul muncii spune:
C.i.m. inceteaza la data expirarii termenului de preavizsau la data renuntarii totale sau partiale de catre angajator la termenul respectiv.

eu consider ca este necesara o negociere pe acest subiect!!!
ctynn a scris:

art.79(7) codul muncii spune:
C.i.m. inceteaza la data expirarii termenului de preavizsau la data renuntarii totale sau partiale de catre angajator la termenul respectiv.

eu consider ca este necesara o negociere pe acest subiect!!!

Dupa parerea mea tu faci confuzie intre drepturile pe care le are angajatorul in cazul disponibilizarii angajatilor prin desfiintarea locului de munca si cazul in care salariatul isi da demisia.
Daca te uiti atent, ai sa observi ca art. 79 alin. 7 de care tot mentionezi se afla in Legea 53/2003 in sectiunea a 8a, la capitolul ”Demisia”
Art. 79. -(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.

Hai sa vedem ce spune la Concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă, determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat ca urmare a dificultăţilor economice, a transformărilor tehnologice sau a reorganizării activităţii.
Art. 73. - (1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare.
preaviz prelungit prin CCM la nivel national la 20 de zile lucratoare.

Angajatorul in cazul art. 65 alin. 1 este obligat sa acorde salariatului un preaviz de 20 de zile lucratoare, nu este o optiunea facultativa, la care sa poate renunta cum il taie pe el capul!!!

mda! problema se pare ca e alta:
codul muncii este impartit pe sectiuni...
cod pr. civ. e impartit pe capitole cu trimitere la alte articole, nu-i asa?
e adevarat ca NU avem tribunalul muncii asa cum se vorbea prin anul 2000:
www.avocatnet.ro/content/for...
[ link extern ]
prin urmare consider ca asa cum art. 291 codul muncii spune : se intregeste cu codul de procedura civila... art 298 alin2 ultim punct spune: in masura in care nu sunt contrare...art 236 c.c.m.-urile se inteleg in sensul prevazul de lege adica de codul muncii pentru ca este singura lege speciala prin care sunt reglementate art1 codul muncii": conditiile de munca in baza unui c.i.m. din ROMANIA!!!
p.s. a se vedea si art 76 codul muncii: nerespectare procedurii in sensul de TOATA procedura, asa consider eu!!!
ca nu ne convine este alta discutie!!!!!
articolul cu dreptul la 6 salarii compensatorii este valabil si in conditiile in care la locul acesta de munca am lucrat doar 2 luni? 3 cu preavizul... si daca am lucrat 10 luni la vdfone inainte si acum 3, am dreptul la somaj fiindca acumulez 12 luni in termen de 24 luni?
eu nu am inteles ce spuneti " ctynn", vreti sa spuneti ca nu e legal faptul ca merg 4 ore la munca? fara acordul lor? ei nu vor sa stam de vorba. sediul e in alt oras decat cel unde lucrez, respectiv punctul de lucru din brasov.. i am contactat telefonic si m a amenintat iar apoi mi a inchis telefonul in nas.. le am trimis fax si mail.. si nici un raspuns.. a 3 zi am primit pe mail raspuns de la ei cu propunerea unei juriste de la resurse umane sa ma trimita acasa, ca ea crede ca a fost clara conditiile preavizului meu..ceea ce e fals pt ca nu a vrut sa discutam .. si mi a spus ca sunt niste aberatii articolul 74 si 78 din contractul colectiv de munca unic la nivel national.. dar cu toate astea este si articulul 76, alineatul 3 de pe ramura de transport, de care apartine firma... cu toate astea a refuzat sa mi spuna dreptul mentionat acolo... acre mai e mentionat si in alt articol din codul muncii.. nu stiu acum sa il spun.. refuza intr un cuvant sa mi exercit drepturile... cu toate ca n am nici o vina

Alte discuții în legătură

Perioada preaviz mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Imi puteti da si mie reglementarea legala prin care perioada de preaviz in cazul concedierii individuale este de 20 de zile calendaristice? Va ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca cu art.65 dan furnea dan furnea Mi s-a desfacut contractul de munca la data de 01.11.2009., de o societate privata din cluj-napoca, avind ca activitate c-tii si instalatii in c-tii. Eu sint ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii carlah carlah Buna ziua, Am citit pe forum topicurile cu referire la salariile compensatorii si din cate am inteles, daca societatea are activitate de comert trebuie sa ... (vezi toată discuția)