Firmele care, din cauza pandemiei de coronavirus, au fost nevoite să-și suspende parțial activitatea pot face angajări în continuare, adică și pe perioada stării de urgență, chiar dacă au trimis o parte dintre angajați în șomaj tehnic. Acest lucru le este util, în special, firmelor ce activează în domeniul alimentației sau a turismului și care au decis dezvoltarea sau reorientarea către alte activități. Citește articolul
În mare, potrivit specialiștilor în fiscalitate, măsura impozitării bacșișului nu este inoportună, dar sunt încă lucruri care scapă din proiectul normativ cu acest obiect propus de Ministerul Finanțelor Publice luna asta și chestiuni care merită o reglementare mai detaliată. Avantajele și dezavantajele acestei reglementări propuse să se aplice din octombrie trebuie observate atât din perspectiva firmelor din zona servirii, cât și a salariaților acestora. Citește articolul
Fiscalizarea bacșișului ar putea fi asumată la nivel legislativ anul acesta, poate chiar până la finele verii, aflăm în urma unei conferințe de presă comune a Finanțelor și Coaliției pentru Dezvoltarea României. De câțiva ani, firmele din industria ospitalității (HORECA) cer în mod insistent guvernanților ca bacșișul să fie impozitat. Asta, după ce o reglementare similară a fost în vigoare doar o scurtă perioadă de timp, în 2015, când Guvernul a propus-o și Parlamentul a abrogat-o. Ce cer acum cei din industria HORECA și ce a fost reglementat în 2015: Citește articolul
Companiile care desfășoară activități din HoReCa, adică alimentație și turism, în principiu, întâmpină încă diverse dificultăți practice în aplicarea impozitului specific, la mai bine de un an de la introducerea forfetarului în legislație. Principalele probleme practice au fost identificate de specialiștii Deloitte și sunt prezentate în cele ce urmează. Citește articolul