Următoarele articole scrise de avocatnet.ro au ajutat deja zeci de mii de oameni să găsească soluții. Ți-ar putea fi de folos și ție:
- Mit: Angajatorul te poate „trimite” în șomaj. În realitate: Este vorba, în esență, despre concediere. Salariatul poate accesa singur ajutorul de șomaj de la ANOFM, dacă este concediat. Dar se descurcă singur cu autoritățile pentru a lua ajutorul, angajatorul nu face absolut nimic în acest sens.
- Mit: Poți fi concediat de pe o zi pe alta. În realitate: Da și nu. Teoretic, e posibil, dacă salariatul încă e în perioada de probă, pentru că angajatorul poate înceta contractul de muncă printr-o simplă notificare, fără preavizul de 20 de zile lucrătoare. Însă, în mod normal, deși nu în toate cazurile, angajatorul este obligat să acorde un preaviz de 20 de zile lucrătoare în cazul concedierii.
- Mit: Dacă pleci de la o firmă, îți pierzi zilele de concediu de odihnă neluate. În realitate: Da și nu. În mod normal, zilele de concediu de odihnă neluate sunt compensate în bani la încetarea contractului de muncă, așa că nu se poate spune că le pierzi efectiv - tot ai un beneficiu, chiar dacă nu te bucuri efectiv de ele.
- Mit: Te poți trezi concediat la întoarcerea din concediu. În realitate: Nu chiar. De exemplu, angajatorul n-are voie să te dea afară când ești în concediul de maternitate, în concediul de creștere, în concediul pentru incapacitate temporară de muncă sau în concediul de odihnă.
- Mit: Poți fi dat afară pur și simplu pentru că ai făcut o greșeală. În realitate: Nu. O concediere, ca sancțiune disciplinară, se poate aplica numai în urma unei cercetări prealabile, pentru abateri disciplinare grave sau repetate. Iar procedura trebuie să implice neapărat o audiere, ea nu poate fi făcută doar în scris.
- Mit: Ai fost concediat ilegal și nu se mai poate face nimic. În realitate: Ba da, se poate face ceva - poți obține despăgubiri și chiar reintegrarea în muncă. Bineînțeles, pentru a putea beneficia de măsura aceasta, angajatul concediat ilegal trebuie să conteste decizia de concediere, în fața unei instanțe judecătorești, unde să ceară și reintegrarea în muncă.
- Mit: Demisia în alb, o formă mascată de concediere, e ceva legal. În realitate: Nu tocmai. Cu toate că practica demisiilor în alb contravine în mod fățiș legislației muncii, angajatorii o folosesc uneori în relație cu viitorii salariați. Demisia în alb este acea practică de a-i oferi viitorului angajat, printre alte documente pe care trebuie să le semneze, și o demisie deja formulată, dar căreia îi lipsește data. Astfel, angajatorul poate oricând să completeze cererea cu o dată, iar din acel moment salariatul se poate considera fără slujbă.
- Mit: Poți fi forțat să demisionezi când vrea angajatorul. În realitate: Teoretic, angajatorul nu te poate forța să demisionezi atunci când vrea el. O asemenea decizie poate veni numai la inițiativa salariatului, dacă așa vrea el să procedeze. Dacă salariatul nu este de acord cu ideea angajatorului, nu poate fi obligat să-și dea demisia. Dacă angajatorul vrea încetarea relației de muncă, trebuie să apeleze la concediere.
Discuții relevante din forum:
- Am primit preaviz de concediere din motive care nu țin de mine. Pot intra în șomaj în urma acestei decizii?
- Din cauza unor probleme de sănătate, aș vrea să renunț la locul de muncă. Cum pot să intru în șomaj după ultimul salariu pe care îl voi primi?
- Pentru că m-am îmbolnăvit în timpul perioadei de probă, am fost concediată fără notificare și nu mi se plătește concediul medical, iar acesta nu este singurul drept care mi se refuză. Ce pot să fac?
- E legal să mi se ceară demisia nedatată, încă de la angajare, pe motiv că nu se știe ce va fi, să nu avem probleme?
- Angajatorul ne forțează să ne dăm demisia, spunând lucruri cum ar fi falimentez firma sau desființez postul și oricum scap de voi. Legea e așa de oarbă încât să se poată face manevre de acest gen?
- Ce se întâmplă dacă o persoană își depune demisia cu preaviz în timpul concediului de odihnă? Se anulează concediul sau se prelungește preavizul?
Campanie avocatnet.ro: Enciclopedia soluțiilor pentru probleme cotidiene - o colecție de materiale utile și sfaturi care să vă ajute să rezolvați mai ușor situațiile prin care orice om ajunge să treacă la un moment-dat: o concediere nedreaptă, o problemă cu asociația de proprietari, expirarea unui act important, o datorie nereturnată.
Comentarii articol (1)