- instituită ca urmare a unei deplasări în interes personal;
- institută ca urmare a unei deplasări care nu a fost în interes personal.
Această declarație nu face referire strict la țările cu risc ridicat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, prevederile din ordin acoperind o gamă largă de situații, prin folosirea sintagmei “într-o zonă în care la momentul deplasării exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen”.
Toate mențiunile trecute în această declarație vor intra sub incidența prevederilor legale privind falsul în declarații, infracțiune pedepsită de Codul penal cu închisoare până la trei ani.
Carantina este obligatorie la întoarcerea în România pentru cei ce revin din țări aflate pe lista statelor galbene sau roșii dacă nu s-au vaccinat, nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă un rezultat negativ al unui test PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară.
Această declarație va trebui depusă la cei care urmează să le plătească indemnizația de concediu medical de carantină, respectiv angajatorii, în cazul salariaților, instituția care administrează bugetul asigurărilor pentru șomaj (dacă persoanele respective au contractul de muncă suspendat sau le-a încetat contractul pe perioadă determinată, de exemplu) sau casa de asigurări de sănătate, pentru persoanele fizice autorizate sau cei care s-au asigurat voluntar în sistemul public de sănătate. În plus, această declarație trebuie păstrată în cazul unui control.
Conform unei clarificări transmise de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) redacției avocatnet.ro, angajatorul nu are obligația de a plăti începând cu a șasea zi de concediu medical indemnizația pentru o persoană care s-a deplasat într-o țară cu risc în interes personal.
Totuși, aceeași instituție semnalează faptul că dacă salariatul a fost plecat într-un stat cu risc epidemiologic ridicat la decizia angajatorului, concediul medical de carantină este suportat integral de stat prin Fondul național unic de asigurări social de sănătate (FNUASS).
“În situația în care persoana care primește decizie de carantină în urma deplasării din dispoziția angajatorului într-o astfel de zonă, indemnizația pentru concediul medical aferent se suportă potrivit reglementărilor generale, adică integral din bugetul FNUASS / bugetul instituției, după caz”, scriu reprezentanții CNAS în solicitarea emisă pentru avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)