În comunicatul CSALB se arată că beneficiile obținute de consumatori în urma negocierii cu băncile aproape s-au dublat în 2021, ajungând la 4.300 de euro, comparativ cu valoarea lor din 2019, care a fost de 2.530 de euro.
Mai mult, profilul consumatorului, realizat în urma analizării a peste 2.500 de cereri, arată că majoritatea celor care solicită negocierea cu banca sau cu instituțiile financiare nebancare (IFN) prin intermediul CSALB sunt bărbați cu vârsta cuprinsă între 41 și 50 de ani și locuiesc în București, deși și femeile au început să adreseze mai multe cereri față de acum doi ani.
Printre cele mai întâlnite solicitări ale consumatorilor în raport cu banca sunt:
- diminuarea costului creditului prin recalcularea dobânzii, diminuarea ratei/ soldului creditului, eliminarea comisioanelor și reducerea marjei de dobândă (45,6%);
- găsirea unor soluții pentru rezolvarea problemelor (15,8%);
- restituiri de sume (13,4%).
„Chiar dacă am avut mai puține dosare de negociere decât în anul de vârf 2019 (555 de dosare în 2021 față de 664 în 2019), anul trecut a fost cel mai bun în privința negocierilor încheiate cu împăcarea părților. Practic, 9 din 10 negocieri s-au încheiat cu acceptarea de către cele două părți a soluțiilor propuse de conciliatorii CSALB”, a precizat Alexandru Păunescu, membru al Colegiului de Coordonare al CSALB.
Ce trebuie să facă oamenii pentru rezolvarea unei probleme prin conciliere
Pentru a rezolva problemele avute cu banca prin conciliere, prima oară consumatorul trebuie să încerce rezolvarea problemei cu banca, altfel cererea de conciliere nu va fi admisă.Procedurile de conciliere sunt gratuite, opționale și se declanșează numai la cererea consumatorului, adică a celui care are o problemă de rezolvat cu banca. Consumatorul va face o cerere la CSALB, la care anexează dovada încercării de rezolvare a problemei direct cu banca, precum și documentele încheiate cu banca.
După ce banca a fost de acord cu intrarea într-o procedură ce conciliere, se va fixa un termen de împăcare, urmând ca în cel mult 15 zile părțile să își exprime acordul cu privire la soluția propusă.
La începutul anului 2020, CSALB a stabilit un nou record, șteargând datorii de peste 50.000 de franci elevețieni, depășindu-și astfel recordul precedent care era de aproape 45.000 de euro.
Comentarii articol (0)