ACCES PREMIUM
De ce premium?
e-Transport: E neclar, momentan, dacă sistemul va viza numai bunurile riscante transportate în relația B2B
Sistemul e-Transport, prin care autoritățile vor monitoriza bunurile riscante din punct de vedere fiscal ce sunt transportate pe căile rutiere, va deveni operațional opțional în curând și apoi obligatoriu de la 1 iulie 2022. În acest moment, însă, este neclar dacă sistemul vizează exclusiv relația B2B sau dacă va viza inclusiv relația B2C, de exemplu.
Articolul continuă mai jos
Deși
e-Transport a fost reglementat prin
OUG 41/2022, acesta încă nu are norme procedurale de aplicare. Normele trebuie stabilite, prin ordin comun al Fiscului și al Autorității Vamale Române, până la data de
11 mai 2022, iar acestea ar trebui să conțină detalii suplimentare despre
ce relații sunt vizate pentru declararea transporturilor de bunuri riscante.
„Într-o primă fază a implementării, se dorește aplicarea acestor reguli pentru transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat. OUG 41/2022 nu conține detalii sau limitări în ceea ce privește livrările interne efectuate către persoane fizice. În acest sens, aceste detalii practice trebuie introduse prin intermediul procedurii de aplicare a ordonanței, procedură ce trebuie emisă în 30 de zile de la data intrării în vigoare a OUG.Având în vedere impactul major pe care această nouă obligație l-ar avea asupra fluxurilor de transport, ar fi util ca această procedură să fie publicată cât mai rapid, pentru a permite operatorilor implicați să implementeze schimbările necesare”, a explicat, la solicitarea avocatnet.ro,
Alexandru Comănescu, Tax Director la KPMG România.
Din ordonanță reiese că acel ordin comun va conține atât procedura pentru aplicarea OUG 41/2022, cât și o listă a categoriilor de vehicule rutiere de transport ce vor fi monitorizate prin sistem.
Dacă e-Transport va viza inclusiv relația B2C, atunci va fi necesară raportarea în sistem pentru livrările de bunuri riscante pe care le fac firmele de curierat către consumatorii persoane fizice, de exemplu, complicând activitatea lor.
Sistemul e-Transport va fi operațional opțional în curând și până la 30 iunie 2022, iar
de la 1 iulie 2022 va deveni obligatoriu pentru produsele riscante.
Cei care nu declară bunurile riscante în noul sistem și cei care declară cantități diferite de ce se transportă de fapt riscă, începând cu 1 iulie 2022, o amendă între 10.000 și 50.000 lei, în cazul persoanelor fizice, sau între 20.000 și 100.000 lei, în cazul persoanelor juridice (plus confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate).
Conform intențiilor Fiscului,
lista bunurilor riscante va cuprinde legume, plante, rădăcini și tuberculi, fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni, băuturi, lichide alcoolice și oțet, sare, sulf, pământuri și pietre, ipsos, var și ciment, îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte, încălțăminte, ghete și articole similare și părți ale acestora.
Citește mai mult despre
e-Transport,
consumatori,
comercianti,
comercianti online,
comert online,
comert electronic,
transport marfa,
transport rutier,
transportatori,
transportatori marfa,
transportatori rutieri,
transporturi rutiere,
vehicule transport marfa,
business to business,
B2B
Specialiști citați în acest articol
Alexandru Comănescu are o experiență de peste 17 ani în domeniul serviciilor de consultanță fiscală. A gestionat numeroase proiecte legate de impozitarea indirectă, precum și revizuiri fiscale și a oferit asistență pe parcursul inspecțiilor fiscale desfășurate de autorități. Alexandru Comănescu susține cursuri specializate atât pentru clienții KPMG, cât și pentru parteneri externi. Este implicat activ în eforturile de modernizare a mediului fiscal din România, prin participarea în grupurile de lucru din cadrul organizațiilor investitorilor, precum FIC și Amcham.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)