ACCES PREMIUM
De ce premium?
O cercetare disciplinară poate fi demarată pe motivul că telesalariatul s-a mutat din localitatea în care se afla când s-a angajat?
Să ne imaginăm o situație (ipotetică sau nu) în care un salariat care s-a aflat în telemuncă de la începutul semnării contractului individual de muncă (CIM) decide, la un moment dat, din diverse motive, să se mute din localitatea în care stătea și unde se afla la momentul semnării contractului. Când își schimbă domiciliul sau reședința, anunță și la departamentul de resurse umane, ocazie cu care și șefii ierarhici află despre mutare. Aceștia nu sunt mulțumiți de faptul că nu au fost anunțați despre acest fapt, decid să cheme echipa, din care face și salariatul, ocazional la birou și amenință chiar cu o concediere disciplinară, dacă cel din urmă lipsește de la birou. Este oare acest lucru posibil? Iată explicațiile unui specialist:
Articolul continuă mai jos
"Dacă părțile au stabilit, fie la încheierea contractului individual de muncă, fie prin act adițional, faptul că activitatea se va desfășura «în regim de telemuncă», fără a preciza «perioada și/sau zilele în care telesalariatul își desfășoară activitatea la un loc de muncă organizat de angajator», atunci telesalariatul nu poate fi obligat să se prezinte într-un anumit loc, cu excepția cazurilor prevăzute, expres și limitativ, de Codul muncii cu privire la schimbarea locului muncii. Aici am în vedere delegarea sau detașarea, cu tot ce implică acestea, condiții și limite. Fiind un contract de telemuncă, deci locul executării sarcinilor și atribuțiilor este stabilit de către salariat, impunerea prezentării într-un anumit loc reprezintă, de fapt, o delegare, dacă părțile nu au convenit altfel la încheierea sau modificarea raportului juridic de muncă", subliniază Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă.
Consilierul afirmă că, deși această situație nu este una convenabilă angajatorilor,
Legea 81/2018 a telemuncii nu exclude varianta în care părțile, de la bun început, stabilesc modul în care se va desfășura această activitate, legea având prevederi legate de faptul că un contract trebuie să conțină și
"perioda și/sau zilele în care telesalariatul își desfășoară activitatea la un loc de muncă organizat de angajator". Totuși, în lipsa trecerii acestei mențiuni în CIM, se prezumă că activitatea se va desfășura integral în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator.
În situația în care angajatorul decide să cheme la birou în anumite zile telesalariații, acest lucru vizează modificarea prevederilor deja existente în CIM, respectiv cele legate de locul muncii, pentru care este nevoie de un acord al părților.
Poate fi considerat absent nemotivat un telesalariat care nu se prezintă la birou, dar prestează activitate de la distanță pentru angajator? "
Evidența timpului de muncă în cazul telemuncii se ține, potrivit art. 5 alin. (2) lit. e) din Legea 81/2018, așa cum, tot de comun acord, părțile au stabilit în cadrul contractului sau actului adițional, deci dacă telesalariatul își îndeplinește sarcinile și atribuțiile conform fișei postului și în cadrul programului stabilit, nu ar putea fi considerat absent. Asta dacă nu discutăm despre un comportament abuziv și excesiv al angajatorului, ceea ce ar fi, în mod evident, nelegal", mai afirmă consilierul juridic.
Merită menționat faptul că în cazul unei decizii unilaterale de delegare telesalariatul are obligația de a o respecta, însă tot în condițiile expres și limitativ prevăzute de Codul muncii.
Poate fi începută o cercetare disciplinară pe baza lipsei telesalariatului de la locul de muncă organizat de angajator? Revenind la prevederile CIM-ului, dacă în interiorul lui nu au fost prevăzute zilele sau perioada în care telesalariatul și-ar fi asumat să se prezinte la un loc de muncă organizat de către angajator, atunci elementul care ar putea îmbrăca forma unei abateri disciplinare lipsește.
"Cât timp telesalariatul își execută contractul de muncă așa cum și-a asumat, nu avem nicio abatere disciplinară, iar dacă ne referim la ordine și dispoziții ale conducătorilor ierarhici, acestea trebuie să fie, în primul rând și obligatoriu, legale. Cercetarea disciplinară trebuie tratată cu o deosebită atenție, granița dintre exercitarea unui drept și încălcarea altuia fiind deosebit de fină în aceste situații, iar o astfel de situație este de natură să deterioreze relațiile de muncă, indiferent dacă acesta a fost scopul sau efectul, și poate intra sub incidența hărțuirii la locul de muncă", mai spune Dan Năstase.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.