OUG nr. 93/2023 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniile construcții, sector agricol și industria alimentară a fost pus luni în dezbatere la Ministerul Muncii și adoptat marți de Guvern. Prevederile sale se aplică începând cu veniturile lunii noiembrie.
Salariul minim în construcții - de la 1 noiembrie 2023
„Prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, la suma de 4.582 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 27,714 lei/oră”, scrie în OUG.
Acest salariu minim brut se aplică în mod exclusiv acelor domenii listate în Codul fiscal la art. 60 pct.5. Totodată, rămâne în picioare ideea că angajatorii care nu acordă salariul minim nu pot aplica facilitățile fiscale prevăzute pentru acel domeniu.
Salariul minim în sectorul agricol și industria alimentară - de la 1 noiembrie 2023
„Prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru sectorul agricol şi în industria alimentară, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.436 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 20,782 lei/oră”, prevede proiectul.
Acest salariu minim brut se aplică exclusiv domeniilor de activitate prevăzute în Codul fiscal la art. 60 pct. 7. Totodată, rămâne în picioare ideea că angajatorii care nu acordă salariul minim nu pot aplica facilitățile fiscale prevăzute pentru acel domeniu.
De ce abia acum?
Ministerul Muncii a pus în septembrie în dezbatere proiectul de ordonanță de urgență privind majorarea salariului minim în construcții la 4.500 de lei. Proiectul n-a mai fost adoptat pentru că, în forma actuală și în contextul eliminării scutirii la CASS (contribuția la sănătate), salariile minime nete din construcții ar fi ajuns să se diminueze. Același proiect mai prevedea și posibilitatea creșterii salariului din agricultură la 3.500 de lei, odată cu creșterea salariului minim general aplicabil, precum și abrogarea beneficiului de netaxare pentru cei 200 de lei la salariul minim. De remarcat că în actualul proiect de OUG, cel pus în dezbatere la 30 octombrie, nu regăsim nicio prevedere legată de acest beneficiu - ca atare, el rămâne aplicabil.
De la 1 octombrie, salariul minim general aplicabil a crescut. De la a fi beneficiarii unui salariu minim brut peste nivelul minimului pe economie, în vara anului trecut, angajații din sectorul agroalimentar au ajuns în situația de a avea un salariu chiar sub acest nivel.
Referitor la această situație, avocatnet.ro a cerut un punct de vedere din partea avocatului Augustin Zegrean, fost judecător și președinte al CCR și expert constituționalist, care a declarat că „avem de-a face cu o aiureală nemaiîntâlnită, în care asistăm la existența a două salarii minime. Este clar că salariul minim trebuie stabilit prin lege, pentru că acesta nu poate fi diferențiat în funcție de clase profesionale, sociale sau de orice altă natură. Constituția este foarte clară în această privință. Numai că hotărârile de Guvern nu pot fi atacate la CCR, ci numai în contencios administrativ, dar nu știu cine ar avea interes să facă asta. Mă rog, vor regla lucrurile în stil românesc, din mers, prin cârpeli".
Comentarii articol (1)