ACCES PREMIUM
De ce premium?
Contracte de comodat: Investițiile firmelor în spațiile luate de la persoane fizice trebuie declarate și impozitate, inclusiv dacă nu se plătește chirie
În contextul schimbării regulilor legate de impozitarea veniturilor din chirii, pentru spațiile luate de persoane juridice de la persoane fizice, specialiștii atrag atenția asupra situației contractelor de comodat și a investițiilor în aceste spații. Practic, investițiile chiriașului persoană juridică trebuie declarate de proprietarul persoană fizică și impozitate, chiar dacă contractul de comodat este cu titlu gratuit.
Articolul continuă mai jos
„În practică, impactul este acesta: dacă pentru sediul firmei ați încheiat un contract de comodat pentru locuința proprie (sau a mamei, sorei etc.) și ați înregistrat cheltuieli de amenajare și renovare ce s-ar încadra ca investiții, chiar dacă contractul de comodat are titlu gratuit și, practic, nu există o chirie care să se impoziteze, valoarea investiției realizate de firmă se declară în declarația unică a proprietarului și se impozitează ca venituri din chirii. Această prevedere o găsim la Normele de aplicare ale articolului 84 din Codul fiscal (din HG 1/2016 - n. red.)”, a punctat,
într-un articol recent, Expertul contabil
Luiza Daneliuc.
Mai precis, este o situație în care investițiile cad, în mod normal, în sarcina proprietarului persoană fizică, dar ele sunt făcute de chiriașul persoană juridică. Vorbim de un venit brut care trebuie declarat prin declarația unică și impozitat.
„Reprezintă venit brut (adică se declară și se impozitează) și cheltuielile făcute de chiriaș care ar fi fost ale proprietarului, conform dispozițiilor legale, dacă le-a plătit chiriașul. Reprezintă venit brut (adică se declară și se impozitează) și valoarea investițiilor suportate de chiriaș la bunurile mobile și imobile care fac obiectul unor contracte de cedare a folosinței bunurilor, inclusiv a contractelor de comodat. În termen de 30 de zile de la finalizarea investiției, chiriașul sau comodatarul comunică proprietarului valoarea investiției, iar proprietarul are obligația să declare valoarea investiției în declarația unică”, a explicat specialista.
Totuși, este bine de precizat că nu știm, la acest moment, dacă autoritățile au de gând să intervină asupra acestor norme pentru aplicarea articolului 84 din Codul fiscal,
în contextul schimbărilor recente legate de reținerea la sursă a impozitului pe veniturile din chirii plătite de persoanele juridice.
Din 2024, se face o diferențiere a regulilor de declarare și plată a impozitului pe veniturile din chirii în funcție de entitatea care plătește efectiv chirie. Astfel, avem un set de reguli pentru chiriile plătite de persoane fizice obișnuite și un set de reguli pentru chiriile plătite de persoane juridice și alte entități obligate să conducă o evidență contabilă, în urma modificărilor operate prin OUG 115/2023.
Citește mai mult despre
comodat,
contract comodat,
contract de comodat,
venituri din chirii,
chiriasi,
chirii,
contracte de inchiriere,
inchiriere bunuri,
persoane juridice,
persoane fizice,
PFA,
impozit pe venit,
declaratie unica,
declaratie unica persoane fizice
Specialiști citați în acest articol
Oferim consultanta contabila si fiscala FREELANCERILOR, persoane fizice care obtin venituri din strainatate activand pe diverse platforme online (elance, themeforest etc), prestand diverse servicii cum ar fi: writing online, marketing si publicitate online, creatie teme site-uri/bloguri/logo-uri, servicii IT etc. Mai multe detalii pe site-ul nostru.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)