Legea nr. 283/2024 stabilește o creștere substanțială a amenzilor pentru neacordarea salariului minim: mai exact, vorbim de o amendă de la 3.000 la 5.000 de lei pentru fiecare persoană identificată de inspectori în situația de a nu fi plătită cu salariul minim. Până acum, amenda s-a situat între 300 și 2.000 de lei.
De asemenea, amenda de mai sus va fi aplicabilă și pentru neacordarea salariului minim în cazul raporturilor juridice de muncă neîntemeiate pe un contract individual de muncă (CIM).
Notă: În varianta de proiect a noii legi, consultată de redacția noastră în primăvară, limitele propuse ale amenzii erau chiar mai mari de-atât, fiind propuse să fie între 5.000 și 8.000 de lei. Însă acestea au rămas între 3.000 și 5.000 lei până la urmă.
Creșterea limitelor amenzii și extinderea aplicării sale și pentru situațiile în care nu vorbim de un raport de muncă întemeiat pe CIM nu sunt, însă, singurele noutăți aduse de această lege în Codul muncii: o a treia chestiune prevăzută de Legea nr. 283/2024 este aplicarea amenzii nu doar pentru situația în care angajatorul nu acordă salariul minim garantat în plată, cum prevedea până acum Codul, ci și pentru situațiile în care nu acordă salariul minim stabilit prin act normativ și a celui stabilit prin CCM-ul aplicabil.
„nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului de bază minim brut stabilit prin act normativ sau a nivelului salarial minim stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil, cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru fiecare persoană pentru care s-a constatat nerespectarea acestor dispoziții legale, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei”
De asemenea, maximul amenzii per angajator este de 200.000 de lei, chestiune care, din nou, reprezintă un avantaj pentru marii angajatori. Pentru că indiferent că au 25, 50 sau 100 de angajați plătiți sub minimul legal, amenda va fi la fel de mare.
Trebuie precizat că sancțiunea se aplică și atunci când angajatorii încearcă „să fenteze” legea. De exemplu, prin acoperirea majorărilor de salariu minim cu acordarea de tichete de masă sau alte sume care reprezintă adaosuri la salariul de bază.
În fine, să nu uităm că legea prevede mai mult decât o amendă contravențională pentru cei care, în mod repetat, plătesc salarii sub minimul pe economie. Mai exact, constituie infracțiune şi se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă penală fapta persoanei care, în mod repetat, stabilește pentru salariații încadrați în baza contractului individual de muncă salarii sub nivelul salariului de bază minim brut stabilit prin act normativ sau prin CCM. Și aici noua lege a extins fapta penală inclusiv pentru neacordarea salariilor minime prevăzute de CCM.
Comentarii articol (0)