avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă justificarea interdictiei purtarii valului islamic in ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

justificarea interdictiei purtarii valului islamic in belgia

incalcarea libertatilor religioase
nerespectarea valorilor cultural-religioase
Si revin, pentru ca vreau sa inchei astfel_: inteleg interdictia purtarii valului islamic din punctul de vedere al decizionalului belgian, asa cum inteleg si atingerea pe care aceasta interdictie o aduce unei libertati, din punctul de vedere al ratiunii democratice pure si la fel cum inteleg atingerea pe care o aduce sufletului si identitatii altora, din punctul de vedere al celor de religie islamica.
Doar ca ratiuni ale oranduirii lumii de aici, necesita, asa cum spuneam, masuri si actiuni concrete. Si sunt sigur ca, luarea acestora a necesitat, chiar din partea Camerei belgiene, analize si dezbateri, asemanatoare chiar si cu acestea din forum. Iar daca, prin cantarirea tuturor acestor aspecte, reprezentantii unei natiuni (deloc fasciste si fara astefel de tentatii!) au ajuns la aceasta concluzie, cred ca au facut-o foarte responsabil si in interesul real al natiunii pe care o reprezinta. Sper ca asa este. Iar erorile sunt posibile si la nivel national. Insa pana una, alta, acesta este cel mai bun sistem cunoscut pe Pamant: democratia. Si in acest sistem, cu repsectarea regulilor sale, a fost luata decizia amintita.
Nu este in discutie acoperirea fetzei! Nu este in discutie intreaga “costumatie” – nu poate fi, pentru ca nici in tzarile musulmane cele mai… exigente nu mai e obligatorie! Mai sunt habotnici, pe ici-pe colo, dar nu chiar asa cum vor televiziunile sa ne faca sa credem! Chador-ul, desi recomandat, e… facultativ… Cele mai multe femei care aleg sa il poarte sunt cele din mediul rural, casnicele… Rousari e obligatoriu sa fie purtat in public– salul care acopera capul, umerii, gatul, decolteul! Tocmai pentru ca s-au revoltat si femeile musulmane! Nu ma credeti pe cuvant! Intrebati pe cei care au calatorit in Arabia Saudita, de exemplu – un stat foarte riguros in ceea ce priveste religia si nu numai!

Care e interesul natiunii belgiene – sau oricare alta natiune – prin interzicerea unui sal pe care unele femei il poarta oricum?!

De ce s-au mai inventat pasapoarte biometrice? De ce francezii vor sa scaneze pe cei care circula cu avionul?

Libertatea femeii? Bine! Fie! Dar chiar exista femei musulmane care doresc sa poarte acest val – fara a fi obligate! Deci e vointa lor! Asadar, o asemenea lege le va obliga sa nu-l mai poarte in public, iar daca au cetatenie belgiana… Si o luam de la capat – in sens invers: ce facem cu cele care VOR sa poarte valul? Le incalcam vointa, evident, ca or fi in minoritate – desi nu sunt!

Repet: daca mi-ar da prin minte sa port o rochie lunga si larga, un sal infasurat pe cap, gat si umeri as fi in afara legii in Franta si Belgia? Poate vreau sa-mi ascund vreun defect fizic, sau… asa am chef sa umblu printre oameni…

Oricum am privi lucrurile – chiar de-ar fi vorba de toata “costumatia” – interdictia unui sal este o exagerare. Cum naiba sa interzici unui om sa poarte ceea ce vrea?! Ce-ar fi sa se interzica fustele scurte pe motiv ca femeile apar ca “marfa” sau pe motiv ca o fusta scurta, niste picioare lungi si sani imensi in bluza stramta si decoltata ar putea distrage atentia politistilor dintr-un aeroport si teroristul s-ar putea strecura mai usor, cu bomba in brate? Asemenea interdictie ar fi hilara; nu? De ce? :D
Ultima modificare: Joi, 20 Mai 2010
trope_doi, utilizator
Liviu Tomescu a scris:

Spun ca deja exista restrictii ale libertatilor cetatenesti in tarile arabe dar dvs. nu vreti sa la vedeti si vedeti restrictiile pe care vrea sa le impuna Belgia

Aman-aman! Trebuie sa faceti distinctie intre cetatenii unui stat si statul respectiv. Daca tarile islamice impun tot felul de restrictii ne razboim cu tarile islamice nu cu cetatenii lor ori cu cetateni belgieni de religie islamica
Nu cred ca v-ar place ca toate statele care sunt nemultumite intr-un fel de Romania si de politica ei sa se razboiasca cu cetatenii romani intre care se afla si Liviu Tomescu, nu-i asa?
Liviu Tomescu a scris

Dvs. sunteti afectat de aceasta reactie antiislamica, eu nu. Eu spun ca nu este decit o reactie la actiunea islamica prin care se incearca echilibrarea situatiei.

Daca incercati sa aplicati legile mecanicii newtoniene (cea de a treia in cazul nostru) la chestiunile sociale o sa iasa un dezastru. In primul rand Newton se gandea doar la miscare cand a formulat-o iar in al doilea rand o reactie egala si de sens contrar in chestiunile acestea sociale duc in general la razboi.
23% din populatia planetei sunt musulmani, adica ceva mai mult de 1,5 miliarde. Eu nu-mi doresc sa ajungem in situatia in care "musulman" si "inamic" sa fie sinonime. Banuiesc ca nu trebuie sa va reamintesc ca in august 1914 atat in Franta cat si in Germania erau explozii de bucurie la auzul cuvantului magic "razboi" insa cateva trilioane de paduchi mai departe (4 ani terestri) atat francezii cat si germanii nu-si doreau altceva decat pace. Asta-mi doresc si eu acum iar daca va ganditi sa-mi dati replica cu Daladier si Chamberlain chiar ma supar pentru ca intre cele doua situatii exista diferenta majora ca aici e vorba de ideologii iar acolo era vorba despre pamant, oameni si tancuri.
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
bag de seama ca nimeni nu vorbeste de suveranitate...cea care impune si solicita o condita anume a cetatenilor
ca si cum am fi internetionali:Dsau niste specii din intregul univers...

am mai postat ceva..in gluma...dar vad ca treaba e serioasa:(

plus, autodeterminarea..ca principiu
:console:
:tooth:
ContSters141118, utilizator
Cred ca discutia sa incins prea tare. Simt in aer o iritare.
Este doar o discutie principiala asupra viziunilor pe care le avem si a modului de a pune in practica o dorinta si de a obtine rezultatul dorit.
Eu mi-am spus parerea pe care o am referitor la acest subiect si mi-am argumentat-o. Nu incerc sa o cataloghez ca "adevarul absolut". Am recunoscut justetea punctului dvs. de vedere dar l-am si criticat ca incomplet si partinitor.
Imi mentin afirmatia ca Belgia si Franta (aseara, 19.05.2010 Franta a interzis valul islamic - sursa: Adevarul de seara de azi 20.05.2010) au procedat corect si au luat o decizie inteleapta.
Arabii care traiesc in Europa (mai putin Belgia si Franta), au libertatea de a face ce vor cu conditia sa nu atenteze la siguranta nationala.
Trope_doi, daca merge in Arabia Saudita nu poate sa faca ce vrea. Abia atunci cind va putea sa faca tot ce poate face in Belgia sau Franta, vom pune in discutie abrogarea legii valului islamic din Belgia si Franta.
Intuiesc, in foarte scurt timp, ca si alte state "grele" din Europa vor adopta aceasta lege.
In privinta legii actiuni si reactiunii este ingrozitor de valabila in toate domeniile.
Nu este obligatoriu sa se obtina un razboi in urma aplicarii ei.

Alte discuții în legătură

Caderea lui hosni mubarak,ofera o portita pentru expansiunea fundamentalismului islamic ? Radu Gabrian Radu Gabrian Intr-o zona,nesigura,caderea unui conducator cu puternice radacini militare,de altfel ca si predecesorii sai,Gamal Abdel Nasser si Anwar El- Saadat,ultimul ... (vezi toată discuția)
Charlie hebdo Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Banuiesc ca toata lumea a aflat deja despre atentatele din Franta. M-a surprins pozitia unui cunoscut ziarit roman care spunea ceva de genul \\"si-au catutat-o ... (vezi toată discuția)