avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatii acoperis bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatii acoperis bloc

Buna ziua,

de curand, locatarii imobilului in care locuiesc (de doar 3 ani) au contactat o firma pentru a efectua reparatii ale acoperisului, vechi de 23 de ani. Total de acord. Au facut niste calcule si fiecarui apartament ii revine o anumita suma, in functie de suprafata apartamentului. Apartamentul in care locuiesc se afla la demisol iar suma care ne revine de platit este de 1741 RON.
Intrebarea mea este daca nu ar fi fost corect sa se tina cont si de etaj...? Exista niste reguli in acest sens sau doar suprafata apartamentului conteaza?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: iMarian3 , utilizator 22:50, 23 Aprilie 2023
Va sugerez sa nu optati pentru un acoperis din tabla pe structura de lemn. Daca nu depaseste aticul blocului, sau 10-20 cm(nu stiu precis), atunci nu este necesara autorizatia. Locuiesc intrun bloc cu 4 etaje, si avem un astfel de acoperis. De-a lungul timpului a cauzat multe probleme. A necesitat reparatii la scurt timp dupa executarea lui. ,,Constructorul" disparuse...O firma adusa ,,dupa ureche''. Pentru a avea acces la locurile ce trebuiau reparate accesul a fost EXTREM de dificil(tarare pe sub acoperis), iar in unele locuri IMPOSIBIL , tehnic vorbind. La un an dupa ce a fost facut a trebuit sa prindem tablele de structura de lemn in suruburi, el fiind prins initial in cuie, care, dupa scurt timp ies din lemn. Riscul era imens ca vantul sa ,,umfle'' vreo tabla. Mai apoi il zbura usor pe tot. Trebuie sa fiti foarte atenti ca, in functie de proiectarea lui, daca veti folosi gura sau gurile de scurgere de pe bloc, acestea sa fie punctul cel mai de jos al acoperisului, altfel, apa va balti in alta parte, si nu se va scurge complet. Acest lucru l-am patit si noi. De aceea a trebuit sa ,,inaltam'' unul din ,,jgheaburi''. Dupa un timp va veti lovi de o problema...aproape iremediabila: acolo unde tabla va fi ,,legata'' de cealalta, ma refer la legaturile orizontale, datorita dilatarii tablelor se va forma un canal, unde apa va balti, si, banda (indiferent de care e) ce izoleaza acea legatura va ceda. Nu intr-o luna doua. In timp. Ceea ce va cauza mari probleme. Noi avem lac pe terasa, sub acoperisul din tabla. Tabla la care ma refer este tabla zincata de 0,4mm.
Un alt inconvenient va fi temperatura ridicata in apartamentele de la ultimul etaj, pe timpul verii...bineinteles.
Nu trebuie ignorat nici sunetul pe care cei de la ultimul etaj(si chiar un nivel mai jos) vor trebui sa-l suporte atunci cand bate vantul un pic mai tare.
La noi este pe rol procedura de a face un acoperis sanatos de tip sarpanta. Legal, cu acte, cu garantie, tot tacamul.
Tot ce v-am relatat este din experienta proprie.
Mai ganditi-va si alegeti varianta care vi se pare cea mai buna. Comparati macar costurile celor 2 variante. De beneficii nu mai vorbesc. Vedeti cate minusuri am relatat mai sus. Nu uitati: ce e scump...e ieftin!
Sper sa va fi fost de folos.
lukas a scris:

multumesc pentru raspuns.
Mentionez ca nu avem infiintata o asociatie de proprietari, asa ca nu are cine sa se duca la primarie pentru autorizatie si certificat de urbanism,poate doar cei care locuiesc la etajul 4.
Multumesc

Hopa!!!!!!! Pai domn judecator...al cu amenintarile ca va da in judecata, pe cine da in judecata?...pe toti? ca asociatia de locatari nu are personalitate juridica. Om fi noi prosti, dar parca nu atat de prosti cum ar vrea domnii judecatori. Ma intreb, de ce oare n-o fi facut demersuri in bloc sa se faca mai intai asociatie de proprietari, ca sa fiti si Dv. in randul lumii?
Ma gandesc ca e bine sa cititi tot ce v-au spus cei ce au postat la problema Dv. Sunt sfaturi bune si de tinut cont de ele. Nu va lasati intimidat, ca nu e justitia pe care a mostenit-o de la muma-sa.......
Pentru ca am fost citat "pe odrdin de forum" de @cristi_adv - ii sugerez si d-lui sa de-a o simpla cautare ref. intrebari/raspunsuri la problemele discutate. Ei, veti gasi unele postari - inclusiv unele pornite din partea subsemnatului, care va vor da raspunsuri la problema "pe presedinte il doare-n cot de cei de la etajul 4, el locuind la parter...". Asta asa ca sa raspund la provocarea dvs., iar daca aveti un presedinte cu asemenea manifestari, va sugerez sa-l schimbati cu prima ocazie. Mai comentez faptul ca personal nu inteleg acesti oameni care prin gesturi si atitudini risca sa fie dati in judecata de catre proprii sai vecini, adica se leaga la cap fara sa-i doara, dar daca asa vor, dati-le ce vor si in plus garnisiti toata chestiunea cu niste pretentii materiale de sa le treaca cheful de asemenea glume!
In alta ordine de idei, am lecturat toate postarile dvs., personal am apreciat modul corect de tratare a problemelor care privesc reparatiile unei terase si implicarea/neimplicarea conducerii as. prop. in aceasta chestiune.
Desi "procedura" descrisa de mine a avut si critici din partea unor colegi de forum, ca fiind de lunga durata - adica mai pe romaneste - pierdere de timp, va asigur ca da rezultatele asteptate 100%.
Am observat apoi ca sfaturile date, atat de dvs. cat si de catre ceilalti sunt la obiect, ca dovada "ca tot patitu' ii priceputu".
Acum am inteles ca imobilul cu pricina nu este organizat in as. de proprietari. Nu este un motiv intemeiat pentru locuitorii respectivi de a nu se implica in reparatia terasei. Legea chiar va permite acest lucru, cititi-o cu atentie.
Nici eu nu va recomand acoperis din tabla. Pe langa cateva avantaje, sunt mai multe sunt dezavantajele - bine aratate in mesajele de mai sus, inclusiv legat de pret...
Referitor la "ambiguitatea" legii privind necesitatea Aurotiztiei de constructie:
L 50
Art. 11. - (1) Se pot executa fara autorizatie de construire urmatoarele lucrari care nu modifica structura de rezistenta, caracteristicile initiale ale constructiilor sau aspectul arhitectural al acestora:
a) reparatii la imprejmuiri, acoperisuri, invelitori sau terase, atunci cand nu se schimba forma acestora si materialele din care sunt executate;

IMPORTANT PENTRU MINE:
Reparatia izolatiei balcoanelor de la ultimil etaj se deconteaza la parti comune, sau il priveste pe proprietar. Constructiv se considera prelungire a izolatiei acoperisului, dar la calculul cotei indivize nu intra balcoanele!
Multumesc anticipat pr sfaturi.
Multumesc pentru art. din legea 50 m-ati scutit de cautare si postare.

IMPORTANT PENTRU MINE:
Reparatia izolatiei balcoanelor de la ultimil etaj se deconteaza la parti comune, sau il priveste pe proprietar. Constructiv se considera prelungire a izolatiei acoperisului, dar la calculul cotei indivize nu intra balcoanele!
Multumesc anticipat pr sfaturi.

daca va referiti la acoperisul de peste ultimul balcon care este in prelungirea terasei blocului el face parte din partea comuna. Doar daca acesta este separat de terasa (de exemplu este in afara aticului) s-ar putea interpreta desi eu sunt de parere ca si in acest caz tot la comun intra.

Alte discuții în legătură

Reparatie acoperis mansarda bloc cristian82 cristian82 Buna ziua, acum aproximativ un an ne-am mutat in apartamentul situat la mansarda unui bloc cu 6 etaje. Blocul este o constructie din anii \'90, iar ... (vezi toată discuția)
Reparatii terasa etaj retras mihai_tomaro mihai_tomaro Buna ziua, Locuiesc la bloc, la ultimul etaj. Acest etaj este retras fata de restul etajelor, asadar am o terasa in proprietate, sub care se afla un alt ... (vezi toată discuția)
Izolatie etaj 4 elena milos elena milos Socrii mei s-au mutat de ceva timp la un alt bloc dar la etajul 4.Cand s-au mutat nimeni nu a vrut sa contribuie la izolarea acoperisului,drept pentru ... (vezi toată discuția)