avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatii acoperis bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatii acoperis bloc

Buna ziua,

de curand, locatarii imobilului in care locuiesc (de doar 3 ani) au contactat o firma pentru a efectua reparatii ale acoperisului, vechi de 23 de ani. Total de acord. Au facut niste calcule si fiecarui apartament ii revine o anumita suma, in functie de suprafata apartamentului. Apartamentul in care locuiesc se afla la demisol iar suma care ne revine de platit este de 1741 RON.
Intrebarea mea este daca nu ar fi fost corect sa se tina cont si de etaj...? Exista niste reguli in acest sens sau doar suprafata apartamentului conteaza?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: iMarian3 , utilizator 22:50, 23 Aprilie 2023
@elga50

va multumesc pentru raspuns!

Din cate am inteles de la persoane cu experienta in probleme din astea, el trebuie sa poata prezenta o expertiza prin care se justifica reparatia facuta (din cate stiu nu are acest document). Deasemenea, de vreme ce nu a avut acordul celor care ne cere banii, mi se pare nejustificat, chiar daca inteleg situatia acoperisului, sa ne ceara tot noua banii. Inteleg ca se putea face un acord intre cei de pe coloana ca sa platim numai noi reparatia prin asociatie, fara a-i implica pe ceilalti, dar acest lucru nu s-a facut.

Alta intrebare -- daca blocul are 2 scari, si acoperisul e comun, nu ar trebui si scara a II-a sa suporte cheltuielile?

Ce ma sfatuiti sa fac? Are rost sa consult un avocat, pentru ca ma ameninta cu judecata?
La prima intrebare-comentariu sunt de parere ca ar fi trebuit sa faca reparatia acoperisului interesand in mod direct asociatia (cu acord, cu nume pe factura etc.).
Cumva, ma gandesc ca poate totusi ii ploua in casa si s-o fi saturat sa negocieze in van cu asociatia si s-a apucat de unul singur, gospodareste, sa-si repare. Numai ca acum trebuie sa treaca prin procedurile normale. Dupa ce a facut lucrarea sa implice asociatia. Nu stiu ce fel de administratie si conducere aveti acolo, dar el nu a procedat corect si legal cel putin in partea de "proceduri"
................
Nu cred ca e cazul sa va grabiti cu consultarea unui avocat pana nu veti primi invitatie in instanta, ca parat. Numai in acest caz cereti o amanare a termenului ca sa va gasiti aparator si abia atunci. Poate nici n-are de gand sa ajunga in instanta. Nu va agitati. Stati linistit, ca Dv. sunteti a n-a parte din toata asociatia pe care va trebui sa-o actioneze in judecata.
..................
Nu are sorti de izbanda chemandu-va pe Dv. personal in judecata pentru o lucrare pe care trebuie s-o faca asociatia. Linistiti-va si reveniti la ratiune. Inca o data va repet. Lucrarea pe care a facut-o el trebuia facuta de asociatie, nu de vecinii lui, pe cont propriu.
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2009
elga50, moderator
De acord cu raspunsurile profesioniste date de @elga50.
Cel care a facut reparatia poate sa initieze o actiune in instanta inpotriva asociatiei. Poate sa solicite ca asociatia sa-i plateasca lucrarea , penalizari, daune, cheltuieli de judecta, etc. Sigur ca trebuie sa prezinte doveda ca asociatia a refuzat reparatia, martori, factura , etc. In instanta are sanse mari sa castige si-atunci asociatia este obligata sa repartizeze cheltuiala pe cota indiviza si , respectiv pe toate apartamentele conform legii.
Asociatia sunteti dv , toti proprietarii, deci tot dv veti suporta acele sume care dupa proces vor fi cel putin dubul sumelor de acum. Va garantez acest lucru din experienta noastra.
Asa ca solutia ce o propun eu este sa mergeti la presedintele asociatiei , sa discutati intr-o sedinta unde sa convocati cat mai multi proprietari. Presedintele sa preia toate documentele de la proprietarul care a cheltuit pentru reparatie , sa faca o receptie a lucrarilor si impreuna cu administratorul sa faca repartizare sumelor pe toti proprietarii conf legii. Se afiseaza pe lista si pe masura ce se incaseaza legal, normal pe baza de chitanta se si achita lunar catre proprietarul ce a reparat pe baza de dispozitie de plata.
Asa poate ramaneti si prieteni in bloc cu vecinii.
Succes!
@adriantot -- e foarte buna sugestia dv. defapt si eu m-am gandit la o sedinta, lucru pe care l-am propus atat domnului cu acoperisul cat si vecinilor implicati. Problema pe care o intrevad eu este refuzul celorlalti, de pe cealalta coloana si scara cealalta de a imparti cheltuiala, pe motiv ca acea parte de acoperis nu ii priveste.
Stiu ca legea nu prevede parti din acoperis, conducte, scari si asa mai departe, ci se considera parte comuna, dar am fost "lamurit" ca numai cei implicati platesc, lucru discutabil. Daca de exemplu din cauza infiltratiilor acoperisul se slabeste si e smuls de o furtuna, sau se prabuseste, caz in care ii afecteaza pe toti, chiar daca initial problema era deasupra unui vecin...

Deasemenea, asociatia noastra nu are inca un fond de rulment respectiv de reparatii, cum inteleg ca prevede legea.

In cazul in care adunarea asociatiei refuza plata reparatiei facute pe persoana fizica, ma poate obliga pe mine si ceilalti vecini de pe coloana ca sa-i platim banii? De acord cu dv.. mai bine platim acuma decat dublu dupa proces.. dar pe ce baza, cum ii pot da unei persoane fizice bani... de unde stiu eu ca peste cateva luni nu-mi cere din nou aceleasi sume, sustinand ca nu-si mai aminteste sa ii fi platit?

Cui ma pot adresa in cazul in care la mine in asociatie nu se respecta legea, si aici ma refer la fondurile de reparatii si eventuale decizii din acestea contradictorii cu legea?
As fi fost tentata sa va sugerez sa schimbati conducerea asociatiei, dar deja este tarziu acum, in aceasta situatie. Poate va ganditi ca totusi o alta conducere care sa instituie si un fond de rulment si un fond de reparatii ar fi necesara...poate o faceti in viitorul apropiat, ca sa nu mai aveti asemenea probleme pe viitor.
In situatia de fata nu Dv. personal trebuie sa va implicati. Problema este a vecinului si a asociatiei.

Alte discuții în legătură

Reparatie acoperis mansarda bloc cristian82 cristian82 Buna ziua, acum aproximativ un an ne-am mutat in apartamentul situat la mansarda unui bloc cu 6 etaje. Blocul este o constructie din anii \'90, iar ... (vezi toată discuția)
Reparatii terasa etaj retras mihai_tomaro mihai_tomaro Buna ziua, Locuiesc la bloc, la ultimul etaj. Acest etaj este retras fata de restul etajelor, asadar am o terasa in proprietate, sub care se afla un alt ... (vezi toată discuția)
Izolatie etaj 4 elena milos elena milos Socrii mei s-au mutat de ceva timp la un alt bloc dar la etajul 4.Cand s-au mutat nimeni nu a vrut sa contribuie la izolarea acoperisului,drept pentru ... (vezi toată discuția)