avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatii acoperis bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatii acoperis bloc

Buna ziua,

de curand, locatarii imobilului in care locuiesc (de doar 3 ani) au contactat o firma pentru a efectua reparatii ale acoperisului, vechi de 23 de ani. Total de acord. Au facut niste calcule si fiecarui apartament ii revine o anumita suma, in functie de suprafata apartamentului. Apartamentul in care locuiesc se afla la demisol iar suma care ne revine de platit este de 1741 RON.
Intrebarea mea este daca nu ar fi fost corect sa se tina cont si de etaj...? Exista niste reguli in acest sens sau doar suprafata apartamentului conteaza?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: iMarian3 , utilizator 22:50, 23 Aprilie 2023
Adam Grecu a scris:

Pentru ca am fost citat "pe odrdin de forum" de @cristi_adv - ii sugerez si d-lui sa de-a o simpla cautare ref. intrebari/raspunsuri la problemele discutate. Ei, veti gasi unele postari - inclusiv unele pornite din partea subsemnatului, care va vor da raspunsuri la problema "pe presedinte il doare-n cot de cei de la etajul 4, el locuind la parter...". Asta asa ca sa raspund la provocarea dvs., iar daca aveti un presedinte cu asemenea manifestari, va sugerez sa-l schimbati cu prima ocazie. Mai comentez faptul ca personal nu inteleg acesti oameni care prin gesturi si atitudini risca sa fie dati in judecata de catre proprii sai vecini, adica se leaga la cap fara sa-i doara, dar daca asa vor, dati-le ce vor si in plus garnisiti toata chestiunea cu niste pretentii materiale de sa le treaca cheful de asemenea glume!


Exact asa am si procedat. L-am actionat in instanta si am cerut inclusiv daunele din apartament, care s-au cumulat doar datorita atitudinii lui indiferente. Problema e ca dureaza deja de aproape un an de zile toata povestea. Acum am alta dilema: dupa ce se termina procesul, ce fac? Peste 5 ani de zile hidroizolatia iese din garantie. Iar fac una pe banii mei? Daca nu vor sa stranga bani pt acoperis, si nici fond de reparatii n-au, credeti ca mai castig un proces prin care-i oblig la constituirea fondului de reparatii? Si cine stabileste ce suma sa se stranga?
Eu va sugerez sa va implicati in conducerea asociatiei sau/si sa impuneti constiuirea fondului de reparatii si va voi mai face o sugestie care in asociatia mea a dat roade. Fondul de reparatii (ca si fondul de rulment) sa fie cerut pe fiecare lista a cotelor lunare, in sume mici (un 5 - 10 lei /luna) si sa nu se umble la el pana nu strangeti o suma suficient de mare incat sa poata asigura o reparatie de terasa, o inlocuire a intregii instalatii din subsol etc) Reparatiile curente sa le puneti la recuperat pe liste si nu platite din fondul de reparatii. Banii din fond se pastreaza in banca, mai aduc si un beneficiu prin dobanda....si in timp veti ajunge sa nu va mai puneti aceste intrebari.
edx a scris:

Doar daca acesta este separat de terasa (de exemplu este in afara aticului) s-ar putea interpreta desi eu sunt de parere ca si in acest caz tot la comun intra.

Aceasta este situatia. Si eu cred la fel, dar doar credem. Imi poate oferi cineva o certitudine?
Am si eu o intrebare similara cu ce s-a discutat aici, dar doresc niste clarificari pe puncte.

Situatia e in felul urmator: vecinul de la ultimul etaj a vrut sa se repare acoperisul din tigla, pe motiv ca ii ploua in casa, dar dupa mai multe sedinte ale asociatiei de proprietari nu s-a luat nici o decizie, fie din cauza ca nu au venit destule persoane, fie ca lumea nu a fost de acord cu pretul si lucrarea propusa.

Dar vecinul ne-a fortat mana si cu toate ca nu a cerut acordul tuturor, s-a apucat sa faca lucrarea pe cont propriu, fara asociatie sau acordul asociatiei. El a reparat doar poartea de deasupra apartamentului sau (blocul nostru are 2 "coloane" de apartamente pe o parte si pe alta) si acum cere bani locatarilor de sub el, de pe "coloana" lui, pentru reparatia facuta. Practic a schimbat tiglele si niste grinzi. Facturile sunt pe numele lui, eu nu am vazut altceva pe numele asociatiei.
Acum ne ameninta cu judecata pe cei care refuzam sa ii platim.

Intrebarile mele sunt:

1) Ma poate obliga sa platesc o lucrare facuta pe numele lui in modul prezentat mai sus?
2) Are temei sa ne dea in judecata?
3) Nu este normal ca toata asociatia sa plateasca reparatiile, chiar si cei care nu stau sub partea reparata?
4) Daca ar fi sa platesc, pe ce baza ii dau eu bani, chitanta/document, etc?
5) Nu ar fi normal ca aceasta lucrare sa fie facuta din fondul de reparatii (problema e totusi ca acest fond nu exista)

Vreau sa zic ca nu sunt impotriva reparatiilor, si nici nu vreau sa ma sustrag de la plata, dar nu vreau sa fiu victima unui abuz si sa creez un precedent. Astfel pot si eu sa fac o lucrare de exemplu in boxa, si sa cer bani locatarilor cum vreau eu.
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2009
nenea_LomLom, utilizator
@nenea_LomLom
Aveti perfecta dreptate.
In conditiile prezentate de Dv., parerea mea este:
1. Nu (el);
2. Are temei, dar n-a procedat bine, facand facturile pe numele lui. Asociatia cum le poate scadea din gestiune? (doar facand un PV de preluare a cheltuielilor din facturile respective). De dat in judecata poate da asociatia ca nu vrea sa faca reparatia, nu pe locatari, vecinii lui.
3. Ba da. Pentru ca si coloana Dv. va plati cand se va face o reparatie pe alta coloana. Asa se procedeaza corect si legal. "Toti pentru unul si unul pentru toti".
4. Lui personal puteti sa-i dati banii, dupa ce o instanta independenta de Dv. doi, recte Asociatia, face impartirea la toate apartamentele si pentru partea Dv. la notar, pe baza unei declaratii notariale. In alt mod nu v-as sfatui.
5. Este cel mai normal lucru din lume, dar fondul de reparatii se strange din timp, or lucrarea de fata este, dupa cum spuneti, o lucrare care a necesitat urgenta de executare. Vedeti ca mai e un subiect pe aceasta sectiune a forumului asemanatoare cu a Dv. Cititi si de acolo.

Alte discuții în legătură

Reparatie acoperis mansarda bloc cristian82 cristian82 Buna ziua, acum aproximativ un an ne-am mutat in apartamentul situat la mansarda unui bloc cu 6 etaje. Blocul este o constructie din anii \'90, iar ... (vezi toată discuția)
Reparatii terasa etaj retras mihai_tomaro mihai_tomaro Buna ziua, Locuiesc la bloc, la ultimul etaj. Acest etaj este retras fata de restul etajelor, asadar am o terasa in proprietate, sub care se afla un alt ... (vezi toată discuția)
Izolatie etaj 4 elena milos elena milos Socrii mei s-au mutat de ceva timp la un alt bloc dar la etajul 4.Cand s-au mutat nimeni nu a vrut sa contribuie la izolarea acoperisului,drept pentru ... (vezi toată discuția)