avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea a 29 de persoane lunar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea a 29 de persoane lunar

Lucrez la o companie care concedieaza 29 de persoane lunar, fara a avea in vedere vre-un criteriu de selectie. De exemplu: o persoana este anuntata la ora 10 sa se prezinte la sediul unitatii, la ora 13 este pus sa semneze un preaviz in trei exemplare fara a primi si el un exemplar prin care este anuntat ca din considerente economice i se desfiintaza postul, fara a fi evaluat, fara sa comita abateri omul este ales la intamplare din 1200 de angajati. Mentionez ca in contractul colectiv de munca primul punct pentru desfacerea contractului de munca este trecut: dificultati economice ceea ce in codul muncii nu exista. Intrebare: de cate ori se incalca legea si ce trebuie facut ca aceste concedieri sa aiba o logica si sa nu fie la latitudinea unei singure persoane?
Cel mai recent răspuns: radu_mc , utilizator 21:33, 29 August 2010
Intr-adevar, decizia trebuie sa contina si durata preavizului .. insa instantele de judecat au considerat ca posibilitatea angajatorului de a comunica salariatului intentia de cncediere printr-o instiintare scrisa este legala, chiar daca legea nu prevede acest lucru.

Sunt doua posibilitati :
1. instiintare si decizie de concediere
2. se emite numai decizia de concediere. In acest caz, consider ca decizia trebuie sa se emita inainte de inceperea perioadei de preaviz.
aia am inteles....dar, ceva nu se leaga. daca ne luam dupa legea 53/2003, decizia ar trebui sa sune cam asa:
Art. 1 Incepand cu data de 01.09.2010, inceteaza CIM-ul d-lui. X.
Art.2. Motivele pentru care CIM-ul d-lui. X inceteaza, sunt : a,b,c,
Art.3 (1) Incepand cu data de 01.09.2010 , d-lui. X i se acorda un preaviz de 15 zile( sau 20, dupa CCMUN 2007-2010), respctiv pana la data de _____.
(2) In perioada previzului, d-l. X poate sa lucre 4 0re/zi, fara a-i fi afectate drepturile salariale, etc.
Art. 4 Cu ducerea la indeplinire a prezentei decizii se incredinteaza Compartimentul resurse umane
Art.5 Persoana nemultumita de prezenta decizie, se poate adresa cu plangere instantei competente, in conditiile titlului XIII- jurisdictia muncii, din legea nr. 53/2003
Art.6 Prezenta decizie se comunica la :
D-l. X
ITM
compartiment resurse umane-salarizare

cel putin, asa o vad io..... poate ne lamureste cineva pe unde gresim? :)
pentru ca am fost ales la nimereala si altii mai slabi profesional raman nu este inalcarea legii?
Mihai , nu vad greseala ...este foarte bine daca se emite o astfel de decizie postata de catre tine. Asa cum am mai spus, o astfel de decizie trebuie emisa inainte de intrarea in preaviz.
Insa in practica, se foloseste varianta cu instiintarea de preaviz si apoi la terminarea acestuia se va emite decizia de concediere.
hmm, practica..... dar, io merg mai jos, in lege, si citesc :
ART. 76
Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.
ART. 77
În caz de conflict de muncă angajatorul nu poate invoca în faţa instanţei alte motive de fapt sau de drept decât cele precizate în decizia de concediere.
ART. 78
(1) În cazul în care concedierea a fost efectuată în mod netemeinic sau nelegal, instanţa va dispune anularea ei şi va obliga angajatorul la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
(2) La solicitarea salariatului instanţa care a dispus anularea concedierii va repune părţile în situaţia anterioară emiterii actului de concediere.

in practica...se mai tine cont de treburile astea? ca din ce-am vazut io, in practica....sunt atatea practici, de nu mai stii pe care s-o iei de buna... numai legea nu pare sa fie luata in seama.... :)

Alte discuții în legătură

Dreptul la preaviz meri402003@yahoo.com meri402003@yahoo.com in perioada concediului de odihna de poate acorda preaviz pentru incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului pentru motive care nu ... (vezi toată discuția)
Notificare de preaviz in concediu de crestere si ingrijire copil pina la 2 ani prodanslc prodanslc sunt in concediu de crestere si ingrijire copil pina la 2 ani si am primit din partea angajatorului notificare de preaviz in care se spune ca incepind cu prima ... (vezi toată discuția)
Concediere art.65, instiintare vikipatru vikipatru Buna ziua! As vrea sa va intreb, mi-a fost comunicata instiintarea de concediere pe 01/10/2008, unii angajati de la RU spun ca este decizia de concediere. La ... (vezi toată discuția)