avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea a 29 de persoane lunar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea a 29 de persoane lunar

Lucrez la o companie care concedieaza 29 de persoane lunar, fara a avea in vedere vre-un criteriu de selectie. De exemplu: o persoana este anuntata la ora 10 sa se prezinte la sediul unitatii, la ora 13 este pus sa semneze un preaviz in trei exemplare fara a primi si el un exemplar prin care este anuntat ca din considerente economice i se desfiintaza postul, fara a fi evaluat, fara sa comita abateri omul este ales la intamplare din 1200 de angajati. Mentionez ca in contractul colectiv de munca primul punct pentru desfacerea contractului de munca este trecut: dificultati economice ceea ce in codul muncii nu exista. Intrebare: de cate ori se incalca legea si ce trebuie facut ca aceste concedieri sa aiba o logica si sa nu fie la latitudinea unei singure persoane?
Cel mai recent răspuns: radu_mc , utilizator 21:33, 29 August 2010
durata preavizului trebuie trecuta in decizia de concediere.
Decizia de concediere, produce efecte de la data inmanarii ei ,salariatului, conform art. 75 din codul muncii.Ori, daca dvs. emiteti acea scrisoare, si la finalul ei, ii dati decizia... nu se incaleca una pe alta, si iese la final o ilegalitate? :)
OROSZ ANDREI a scris:

Lucrez la o companie care concedieaza 29 de persoane lunar, fara a avea in vedere vre-un criteriu de selectie. ...........
Intrebare: de cate ori se incalca legea si ce trebuie facut ca aceste concedieri sa aiba o logica si sa nu fie la latitudinea unei singure persoane?


Nu eset vreo incalcare a legii.
Acum vreo 10 ani m-am confruntat cu o situatie similara si am fost neputincios in fata patronului. Nu am gasit nici o solutie prin care sa stopez disponibilizarile.

Sa nu se complice si sa nu incalce prevederile art. 68 (1) lit, c) din C. muncii, patronul desface c.i.m. lunar la un nr. de 29 angjati preferand varianta concedierii individuale.
Asa-i legea #-o
tudorvaleriu a scris:

mihaicalinescu:
...............
2. Motivul: daca emiti decizia de concediere la inceputul perioadei de preaviz poti sa ai surpriza ca salariatul sa aduca un certificat medical (sau mai multe) care suspenda perioada de preaviz si deci decizia de concediere nu mai ete valabila (trebuie schimbata data incetarii CIM). Eu am patit asa si m-am orientat din mers.


Stimate domnule Valeriu Tudor
La inceput vreau sa va spun ca eu aud pentru prima data de scrisoarea de preavizare. Intr-adevar, C. muncii nu interzice un asemenea act, dar nici nu-l prevede.
Faptul ca dumneavoastra sunteti specialist in Resursele umane, mi-a fost foarte greu sa ma decid sa intervin sau nu in disputa dintre dumneavoastra si Mihai.
In opinia mea Mihai are dreptate: In decizia/dispozitia de desfacere a .c.i.m. este obligatoriu inserarea duratei preavizului deoarece acesta poate fi mai mare, nu mai mic de 15 zile.

Am intervenit pentru ca ati afirmat:
salariatul sa aduca un certificat medical (sau mai multe) care suspenda perioada de preaviz si deci decizia de concediere nu mai ete valabila (trebuie schimbata data incetarii CIM). Eu am patit asa si m-am orientat din mers.


Chiar daca certificatul medical suspenda perioada de preaviz, prevederea art. 74 alin. (2) din C. muncii, potrivit caruia
(2) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corepunzator. eu stiu ca este abrogata de O.U.G. nr. 65/2005.

Cu deosebita consideratie,
Marin

Re
Mihai m-a atentionat ca O.U.G. nr. 65/2005 introduce, nu abroga prevederea.
Poate, acasa nu am lex. Informatia o am de pe net: [ link extern ] .
Cu toate acestea, raman la parerea ca preavizul trebuie stipulat in decizia de desfacere a c.i.m.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 August 2010
Darie Tudor, utilizator
Darie Tudor a scris:
Cu toate acestea, raman la parerea ca preavizul trebuie stipulat in decizia de desfacere a c.i.m.

1. Oricum in decizia de concediere este scrisa si perioada de preaviz. Nu am spus niciodata ca nu se trece perioada de preaviz in decizia de concediere.
2. Aveti dreptate si dvs. si colegul @mihaicalinescu cand afirmati:
Decizia de concediere, produce efecte de la data inmanarii ei ,salariatului, conform art. 75 din codul muncii.

si cand spuneti ca perioada de preaviz incepe de la data inmanarii decizie de concediere.
3. La inceput (la aparitia Legii 53/2003) asa faceam si eu: scriam in decizie ca perioada de preaviz este de la data de X pana la data de Y iar incetarea CIM se face cu data de Y+1. Pana ii inmanam decizia (daca era acasa, o puneam prin posta), data incetarii CIM nu mai era buna. Trebuia facuta alta decizie si o luam de la capat cu trimiterea prin posta si cu amanarea datei si... tot asa (!?).
4. Eu nu sunt un specialist care nu poate fi contrazis si nici nu tin sa va conving de cele spuse de mine. Este punctul meu de vedere capatat in peste 37 de ani de experienta in domeniu, timp in care nici o instanta judecatoreasca nu a anulat o decizie de concediere pe motiv de emitere ilegala a scrisorii de preavizare.
5. OUG 65/2005 a abrogat art.74(2) din Codul muncii:
(2) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corepunzător.

si a introdus art.73(3):
(3) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepţia cazului prevăzut la art. 51 alin. (2).

6. Daca nu m-am putut face inteles imi cer scuze dar fiind economist ma inteleg, poate, mai greu cu juristii. Dar este loc pentru toti pe lumea asta.
Chiar daca se emite sau nu instiintarea de preaviz, decizia de concediere trebuie să conţină în mod obligatoriu durata preavizului.

Alte discuții în legătură

Dreptul la preaviz meri402003@yahoo.com meri402003@yahoo.com in perioada concediului de odihna de poate acorda preaviz pentru incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului pentru motive care nu ... (vezi toată discuția)
Notificare de preaviz in concediu de crestere si ingrijire copil pina la 2 ani prodanslc prodanslc sunt in concediu de crestere si ingrijire copil pina la 2 ani si am primit din partea angajatorului notificare de preaviz in care se spune ca incepind cu prima ... (vezi toată discuția)
Concediere art.65, instiintare vikipatru vikipatru Buna ziua! As vrea sa va intreb, mi-a fost comunicata instiintarea de concediere pe 01/10/2008, unii angajati de la RU spun ca este decizia de concediere. La ... (vezi toată discuția)