Lucrez la o companie care concedieaza 29 de persoane lunar, fara a avea in vedere vre-un criteriu de selectie. De exemplu: o persoana este anuntata la ora 10 sa se prezinte la sediul unitatii, la ora 13 este pus sa semneze un preaviz in trei exemplare fara a primi si el un exemplar prin care este anuntat ca din considerente economice i se desfiintaza postul, fara a fi evaluat, fara sa comita abateri omul este ales la intamplare din 1200 de angajati. Mentionez ca in contractul colectiv de munca primul punct pentru desfacerea contractului de munca este trecut: dificultati economice ceea ce in codul muncii nu exista. Intrebare: de cate ori se incalca legea si ce trebuie facut ca aceste concedieri sa aiba o logica si sa nu fie la latitudinea unei singure persoane?
mihaicalinescu:
1. Aveti dreptate, asa se face o decizie de concediere dar din ratiuni practice se emite intai scrisoarea de preavizare si la sfarsitul preavizului se emite decizia de concediere.
2. Motivul: daca emiti decizia de concediere la inceputul perioadei de preaviz poti sa ai surpriza ca salariatul sa aduca un certificat medical (sau mai multe) care suspenda perioada de preaviz si deci decizia de concediere nu mai ete valabila (trebuie schimbata data incetarii CIM). Eu am patit asa si m-am orientat din mers.
hmmm, da...dar, legiuitorul, nu prevede ca se pot faca abateri de la lege, "din ratiuni practice".
sa zicem ca, pentru functionarii publici, se poate scalda, pentru ca exista art. 107^1 din legea nr. 188/1999 "
ART. 107^1
(1) Pentru respectarea drepturilor de carieră ale funcţionarilor publici, în cuprinsul actelor normative sau administrative privind modificări ale structurii organizatorice, reorganizări sau desfiinţări de structuri şi funcţii publice, autorităţile şi instituţiile publice iniţiatoare din administraţia publică centrală şi locală sunt obligate să prevadă un termen de minimum 30 de zile, în vederea aplicării procedurilor legale prevăzute de prezenta lege."
dar pentru contractuali...nu exista decat codul muncii.... :)
mihaicalinescu:
1. Care este abaterea de la lege? Decizia se face legal asa cum ati zis si dvs. si cum zice Codul muncii.
2. Iar Codul muncii nu interzice scrisoarea de preavizare.
3. Pana acum nici o instanta de judecata nu a anulat o decizie de concediere (intocmita legal) pentru faptul ca a fost emisa, in prealabil, si o scrisoare de preavizare.