u.b.i.k. a scris:
Cred ca discutia a degenarat putin. :(( In fond sunt doua pozitii care sunt doar aparent ireconciliabile pentru ca pe fond privesc aceeasi situatie din doua pozitii diferite.
malix - sau imperativul moral kantian - pe romaneste "ce tie nu-ti place ..." Adica daca eu dau bani imprumut unuia, sau ii fac niste servicii pe plata si el dupa trei ani imi rade in nas, imi convine ? (Situatia este desigur diferita in amanunt fata de situatia EOS KSI insa in mare (foarte mare) este vorba despre acelasi lucru. O obligatie care nu mai este una juridica ci una naturala - platesc pentru ca ma simt obligat moral sa o fac.
partida anti-malix - sau imperativul economico-juridic - platesc toate datoriile pe care pot fi obligat sa le platesc.
Nici una dintre pozitii nu este corecta sau gresita pentru ca nu sunt situate in acelasi plan. De fapt, se poate observa ca ceea ce este gresit in plan moral este corect economic si juridic si simetric opus.
Orice disputa presupune ca toti participantii sa se raporteze la acelasi sistem de referinta, pentru ca altfel discutam pana la judecata de apoi daca drumul cel mai scurt intre doua puncte este linia dreapta (Euklides) sau o curba (Riemann - Lobakevski)
Numele corect al ipotezei este Lobachevsky, Niolai Lobachevski, Riemann a avut alte conceptii despre geometria Euclidiana, la fel si Bolyai. Vi le-as prezenta, dar este un forum juridic, iar apoi nu stiu daca aveti inclinatie spre tema asta.
Nu stiu inclinatia Dvs. spre rationament cat de solida este avand in vedere ca Dvs. considerati ca "ceea ce este gresit in plan moral e corect juridic si simetric opus".
Eu consider ca principiile moralei sunt niste linii de contur care trebuiesc urmate in comportamentul fiecaruia, care se individualizeaza mai mult sau mai putin prin norma juridica, iar nicidecum doua lucruri distincte, sau mai mult, opuse sau nesituate incelasi plan.
Pe de alta parte, a extinde principiul moral peste norma juridica obligationala in general inseamna ori un profit reprezentat foarte clar, ori o naivitate deosebita. In fond, textul privind obligatiile naturale este cel care isi gaseste aplicarea din ce in ce mai des in dictonul "mai.....decat prevede legea". Si legea prevede destul de clar.
Cred ca varianta asta cu "platesc pentru ca ma simt obligat moral" trebuie completata cu "pltesc pentru ca ma simt obligat moral
,sunt speriat de bombe si nu stiam ca s-a prescris"
Mult succes cu studierea curburii spatiului...sper ca data viitoare cand mai faceti referiri in domeniul matematicii sa fie si doumentate, altfel riscati ridicolul...care si asa nu e departe.