Sunt divortata de 3 luni si am 2 minori care conform sentintei civile trebuie sa primeasca pensia alimentara, doar ca tatal lor nu isi respecta angajamentul fata de ei.Unde ma pot adresa , am nevoie de un avocat sau doar de o plingere la tribunalul care a emis sentinta civila?Va multumesc.
Asa e, dar copilul ii e familie si ii va fi tot timpul.
Codul penal prevede in art. 305:
"Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă"
Va rog sa imi spuneti daca e vorba de art 305....sau art 228 cod penal deoarece pe siteul Dvs ln Noul Cod ....infractiunea de abandon apare la art.228.
buna seara ma numesc oana si as dori sa va cer un sfat in legatura cu neplata pensiei alimentare. am fost casatorita 8 ani iar din acea casatorie a rezultat un minor,am platit o parte din pensie dar fostul a facut iar reclamatie pt ca nu am mai platit de vreo 6 luni si nu am mai vizitat minora. a facut plangere si acum ma cheama iar ce ar putea sa imi faca daca eu nu am nici un venit ,pe mine ma intretine baiatul cu care stau la ora actuala. este a doua oara care se deschide dosarul pt neplata pensie. mi se poate intampla ce e mai rau? va rog mult sa daca puteti sa imi da-ti si mie niste sfaturii. multumesc anticipat
Pana la implinirea varstei de 18 ani, iar daca urmeaza cursurile de zi ale unei facultati pana la terminarea cursurilor , dar nu mai mult de implinirea varstei de 26 de ani.
Rog sfat
janina drula
Dintr-o relatie de concubinaj a rezultat un minor acum in varsta de 18 ani..
In momentul de fata copilul poarta numele mamei (va fac precizarea ca aceasta ... (vezi toată discuția)