avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1065 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pensia Alimentara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pensia Alimentara

Sunt divortata de 3 luni si am 2 minori care conform sentintei civile trebuie sa primeasca pensia alimentara, doar ca tatal lor nu isi respecta angajamentul fata de ei.Unde ma pot adresa , am nevoie de un avocat sau doar de o plingere la tribunalul care a emis sentinta civila?Va multumesc.
Nu comentez asupra faptului ca nu va vizitati copilul, desi ar putea fi si acesta un motiv de suparare pentru fost. Poate daca ati arata interes fata de copil, nu ar reactiona asa de rau...

Oricum, plata pensiei alimentare trebuie facuta fie ca aveti serviciu ori ba. Este o obligatie a parintelui si daca nu dorreati sa munciti toata viata poate trebuia sa nu faceti copii. Statul roman trebuie sa se asigure ca parintii sunt oameni responsabili.
Nu stiu la ce sa va asteptati, depinde si de organele de cercetare dar mai ales de tata. De relatia dintre voi... Sunt multe variabile.
oana1981 a scris:

buna seara ma numesc oana si as dori sa va cer un sfat in legatura cu neplata pensiei alimentare. am fost casatorita 8 ani iar din acea casatorie a rezultat un minor,am platit o parte din pensie dar fostul a facut iar reclamatie pt ca nu am mai platit de vreo 6 luni si nu am mai vizitat minora. a facut plangere si acum ma cheama iar ce ar putea sa imi faca daca eu nu am nici un venit ,pe mine ma intretine baiatul cu care stau la ora actuala. este a doua oara care se deschide dosarul pt neplata pensie. mi se poate intampla ce e mai rau? va rog mult sa daca puteti sa imi da-ti si mie niste sfaturii. multumesc anticipat

Nu inteleg cum puteti considera faptul ca nu realizati venituri drept o scuza pentru a nu a asigura intretinerea copilului. Aveti obligatia sa cautati sa obtineti venituri, tocmai pentru a-i asigura cele necesare existentei, nu e doar obligatia fostului sot sa-l creasca. E datoria dvs. ca parinte, iar daca nu sunteti in stare sa va achitati de ea, poate ca fostul sot ar trebui sa ceara decaderea dvs. din drepturile parintesti.
Credeti ca este chiar asa de simplu sa se decada un parinte din drepturile parintesti ? #-o Nu este prima oara cand se invoca acest lucru, pe motiv ca un parinte nu plateste pensia alimentara.
Decăderea se poate lua împotriva părintelui numai pentru greşeli de o anumită gravitate în exercitarea drepturilor ori neîndeplinirea îndatoririlor părinteşti cu privire la persoana copilului.
Decaderea din drepturile parintesti conform Art. 109 din Codul Familiei poate aparea doar in urmatoarele cazuri: “Daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este primejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtarea abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor parintesti, ori daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului nu se face in spirit de devotament fata de Romania.” In aceste cazuri, instanta judecatoreasca, la cererea autoritatii tutelare, va pronunta decaderea parintelui din drepturile parintesti. Citarea parintilor si a autoritatii tutelare este obligatorie.
In acelasi timp, decaderea din drepturile parintesti nu il scuteste pe parinte de indatorirea de a da intretinere copilului.
Poti primi vreo 6 luni pt. abandon de familie, mai ales ca e a II-a oara.:((
Si nici nu conteaza daca aveti venituri sau nu.
Aveti obligatia sa va intretineti copilul.
De ce nu aveti venituri? Nu inteleg...

Alte discuții în legătură

Rog sfat janina drula janina drula Dintr-o relatie de concubinaj a rezultat un minor acum in varsta de 18 ani.. In momentul de fata copilul poarta numele mamei (va fac precizarea ca aceasta ... (vezi toată discuția)
decadere din drepturile parintesti ce altceva pot face? L.Sorina L.Sorina Buna seara ! Am un baiat de 8 ani ,tatal biologic este plecat in America de cativa ani .in sentinta de la divort scrie ca are obligatia sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi parintesti pilbak tunde pilbak tunde BUNA! AS DORI SA STIU DACA TATAL POATE FI DECAZUT DIN DREPTURI PARINTESTI PENTRU NEPLATA PENSIEI DE INTRETINERE. MENTIONEZ CA NU ISI VIZITEAZA COPILUL DELOC. ... (vezi toată discuția)