avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drept vizita minor, mentinere relatii personale cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drept vizita minor, mentinere relatii personale cu copilul

Buna dimineata,
urmaresc de mult timp comentariile de pe forum iar acum indraznesc sa ma adresez si eu cu o problema care se
pare ca nu se vrea rezolvata...
In luna octombrie 2004, din motive personale am decis sa divortez de sotie.In luna ianuarie 2005 Judecatoria hotaraste incredintarea minorului(la acea data in varsta de 1 an si 6 luni) catre mama spre crestere si educare.
Nefiind de acord cu hotararea judecatoreasca(cerusem eu copilul spre crestere si ingrijire) am decis sa fac recurs la Tribunal.Dupa lungi amanari datorate necunoasterii domiciliului fostei sotii(initial locuise 2-3 luni la mama ei dupa care a disparut pur si simplu cu fiul nostru) si citarii acesteia intr-un final printr-un ziar de circulatie nationala, Tibunalul hotaraste in luna martie 2006 sa-mi incredinteze copilul spre crestere si educare.
Hotararea este redactata (din cauza volumului de munca foarte mare) abia in luna iunie 2006 in termenul legal de 30 de zile fiind atacata cu apel de catre fosta sotie.
Dupa alte cateva amanari , in luna martie 2007 Curtea de apel incredinteaza minorul spre crestere si educare fostei sotii , definitiv si irevocabil.
In perioada ianuarie 2005-noiembrie 2006 am fost pus in imposibilitate de a mentine relatii personale cu copilul meu deoarece fosta sotie nu era de gasit iar mama dansei refuza categoric sa-mi dea in vreun fel relatii despre copil ori unde s-ar afla acesta.(sau poate nici ea nu stia...)
In procesul de divort nu am cerut drept de vizita copil deoarece mi se parea a fi un nonsens fiindca in cererea de divort am cerut si dreptul de a primi copilul spre crestere si ingrijire.
Abia in luna noiembrie 2006 in urma medierilor facute de Autoritatea tutelara am reusit sa-mi vad copilul la sediul Primariei.Pana in luna iunie a anului trecutmi-a fost permis regulat sa-mi vizitez fiul la domiciliul inchiriat de fosta sotie , dupa care dintr-o data fosta sotie dispare din nou.
In perioada august 2007-ianuarie 2008 am cerut sprijinul Politiei , Autoritatii tutelare , Directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului pentru a intra din nou in contact cu fiul meu dar raspunsurile au fost similare: nu pot interveni,trebuie sa deschid un proces pentru drept vizita copil.
In luna februarie 2008 am deschis o astfel de actiune la Judecatoria din raza de domiciliu a fostei sotii.
In 26 februarie 2008 , la primul termen s-a amanat pentru neprezentare parata, s-a ordonat ancheta sociala.
La termenul urmator din 1 aprilie 2008 au amanat di nou din cauza neprezentarii paratei si lipsei raportului Autoritatii tutelare din raza de domiciliu a paratei. Am depus la dosar doua documente, de la Politie si Autoritatea tutelara care mentionau ca s-au deplasat la domiciliul ultim cunoscut unde locuieste mama fostei sotii si ca li s-ar fi comunicat precum ca ea nu cunoaste actualul domiciliu al fiicei dar ca mentine legatura telefonic iar ca fiica ei ar fi transmis ca nu doreste sa se afle unde locuieste in prezent.
La termenul din 6 mai 2008 judecatorul a amanat ca de obicei cauza(din motive!?!). Mi-a recomandat insa "parinteste" sa-mi angajez un avocat deoarece citez : "este un caz mai complicat si ar fi mai bine sa-mi angajez un avocat sa ma lumineze".
Va intreb pe dumneavoastra pe aceasta cale este intradevar un caz atat de complicat faptul ca un tata isi cere un drept natural , acela de a ramane in contact cu copilul lui ?
De ce un tata are dreptul sa-si vada copilul abia dupa ce o instanta judecatoreasca hotaraste acest lucru? pe de alta parte stiu ca am obligatia de a veghea la buna crestere si educare a lui !
De cate amanari credeti ca mai pot avea parte pana se va judeca aceasta cauza ?
Va rog din suflet parinti si fosti copii "luminati" drumul unui tata catre copilul lui...
Cel mai recent răspuns: lbanias , utilizator 14:38, 20 Ianuarie 2010
tim68 a scris:

Dvs. ati citit ce am scris la pag.5 in data de 27.07.?Cum puteti sa spuneti"nu am aflat daca ati primit vreun raspuns"din moment ce reiese destul de clar ca exista documente de la autoritatea tutelara si politie,care mentioneaza ca parata nu doreste sa se cunoasca domiciliul actual.Asta a declarat celor doua organe mama paratei.Aceste documente sunt depuse la dosar din luna aprilie,fara insa a avea vreo relevanta pentru judecator.Dansul o lungeste cu lipsa de procedura,lipsa raport autoritate tutelara,citare a paratei prin presa...etcSper ca in septembrie sa fie indeplinite conditiile pentru a se putea judeca...Eu va rog pe dvs. sa va informati corect atunci cand faceti comentarii,nu mai raspundeti doar de dragul de a va afla in treaba.Daca intr-un fel sau altul ma puteti ajuta raspundeti va rog coerent si pe intelesul nostru al tuturor celor ce avem nevoie de ajutor.Termene de ale dvs. de genul "scopul legal pentru care sunt reglementate aceste plangeri..."ori "demersul prin procedura mai rapida"nu-mi spun mai nimic.

Ati reusit sa plictisiti omul, neajutindu-l cu mai nimic dupa 6 pagini de forum ! Nici macat n-a mai postat dupa termenul din septembrie, fapt care putea ajuta pe altii aflati in situatii similare...
Ce inteleg eu e ca daca am bani destui, dreptatea mea e mai "tare" decit a celuilalt (prin intermediul avocatului potrivit. Extrapolind, cu citi bani nu trebuie sa am dreptate ??? Mi-e jena de sistemul acesta !
Ce problema complicata avea tim68 ca sa cistige doat cu un avocat ? Ce a cerut decit simplul drept de a-si vedea copilul? mMi se pare normal ca omul sa se revolte cind il duceti cu zaharelul, si nici macar nu am sesizat vreo jignire voita ! cum va simtiti dvs. cind la doctor nu pricepeti nici jumatate din "polologhia" dinsului ? Sau daca eu v-as explica tehnic cum utilizati telefonul dvs ?
Eu am o problema similara cu a lui, diferenta fiind ca eu am putut vedea/lua copilul(5ani) pina acum 1 an cind fosta sotie din invidie/gelozie pentru noua mea concubina a decis sa mi-l dea cit mai rar, motivar cit mai aberant. Am avut termen pentru stabilirea perioadelor de vizita in mai la care nu s-a prezentat sotia, aminat in iunie. Abia cu o saptamina inainte de al 2-lea termen vine cineva la domiciliul meu sa faca ancheta sociala (neanuntat prin posta, telefon...) si numai ancheta nu se poate numi aia... Surpriza vine cind imi zice ca nu crede ca intr-o saptamina apar la dosar documentele anchetei, deci mi se va amina din nou procesul pina in.... septembrie, ca vine vacanta de vara la judecatorie !!! Ahh... si mai ma intreaba de adresa fostei sotii si telefonul ei, deoarece erau incomplete in hirtiile ei ! Cam cit timp le trebuie sa trimita niste hirtii pe o distanta de 500 m ? Atita timp cit eu sa vad copilul 3 ore in 4 luni ? Pentru asta imi trebuie avocat ? Da, am posibilitatea sa platesc un avocat, sotia unui prieten e avocata, insa imi zic ca dreptul de a-mi veea copilul e ceva simplu ! Poate nu e cel mai potrivit avocat, trebuie sa gasesc undeva topuri de avocati pe specialitati ?!?
Am divortat de sotie si odata cu incheierea divortului aceasta a plecat din casa la o adresa necunoscuta.Am deschis proces pentru stabilirea modalitatii de vizitare si in aceasta actiune am mers fara avocat.Totul a iesit bine,fosta sotie nu s-a prezentat si nici nu stiu unde locuieste impreuna cu fiica mea.Acum am cateva intrebari:
1.Dupa ce a citit putin pe aici nu stiu cum sa mai interpretez minuta.Citez aici ce apare in ea:
"Stabileste modalitatea de vizitare de catre reclamant a minorei XXXX nascuta la data de xxxxx dupa urmatorul program:
-in fiecare al doilea sfarsit de saptamana de sambata orele 17,00 pana duminica orele 17,00,
-cate o saptamana in vacantele de iarna si primavara alternativ;
- 1 luna pe timpul vacantei de vara,cu posibilitatea preluarii minorei de la domiciliul paratei."
Acum nu stiu daca am dreptul sa o iau de la domiciliul paratei in toate cazurile sau doar 1 luna in vacanta de vara.
2.Pentru a putea sa-mi exercit dreprul de am vedea fiica va rog sa-mi spune-ti la cine trebuie sa ma adresez mai intai: Autoritatea Tutelara,Politie,etc?Deoarece nu stiu unde locuieste,parintii ei nu stiu nici ei si prietenele ei nu vor sa spuna (cred ca mai mult de doua nici macar nu stiu).Hotararea devine definitiva zilele acestea si vreau sa stiu unde sa ma adresez in acel moment.
Dupa ce veti avea dreptul de a pune in executare hotararea va puteti adresa la politie intrucat la executor degeaba va adresati pentru ca nu puteti executa hotararea daca nu stiti unde se afla ei in fapt.
Daca politia nu va ajuta executorul se poate deplasa la domiciliul din acte si va incheia un proces-verbal.

avocat Claudiu Lascoschi
Odata ce aveti o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila care stabileste un program de vizitare si mama nu respecta aceasta hotarare, veti putea face plangere penala pentru infractiunea prevazuta de art. 307 , alin. 2 Cod Penal: Nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului.
Da, cam greu o condamnare pe asta, daca nu stii unde e...
E bine ca scrie unde sa se faca executarea (preluarea si aducerea copilului), eu cred ca puteti folosi un executor... Apoi faceti plangere la politie dupa ce de doua ori macar nu ati gasit fata la domiciliul paratei.

INainte de astea, dupa ce hotararea e definitiva, faceti dv. o notificare in care aratati ce demersuri urmeaza sa intreprindeti, ce urmari vor avea ele asupra mamei, ca risca sa piarda copilul (gasiti hotarari CEDO care sustin ca un astfel de comportament e contrar intereselor copilului), ca ii faceti plangere penala etc... si trimiteti notificarea asta peste tot: la domiciliul ei legal, la domiciliul prietenelor, la parintii ei...
Ii spuneti ca nu doriti decat sa va vedeti copilul si sperati ca veti colabora pentru binele ei bla-bla...

Din pacate, e destul de greu sa o gasiti acum, era mai usor in timpul procesului poate... cati ani are copilul?
De aceea trebuie sa ajungeti pe parte penala, insa ma indoiesc sa faca politia prea multe demersuri. Dar, ca sa o gaseasca, le sugerati adrese la Inspectoratul judetean scolar, sa va spuna daca stiu unde sa va interesati despre inscrierea copilului la scoala (daca e de scoala).
Daca nu au o baza de date centralizata (chiar nu stiu, ma interesez), atunci faceti adrese la scolile din localitate... una cate una, pe rand... cu motivare ca exista un dosar penal pentru mama minorei, cu copie a hotararii...

Acum nu stiu exact care cale va da cele mai multe si rapide roade, va spun astea la o prima vedere...

Toate adresele si notificarile trebuie sa fie decente, nu razboinici sau amenintatoare, ci sa arate ca acestea sunt demersurile unui tata care vrea sa-si vada copilul. Atat si nimic mai mult...
Va doresc succes si sa ne tineti la curent!

Alte discuții în legătură

Cum pot sa obtin incredintarea copilului petre liviu petre liviu sunt divortat de un an de zile copilul an varsta de 5 ani a fost ancredintat mamei care acum trei zile a parasit tara anpreuna cu copilul si concubinul ei an ... (vezi toată discuția)
Renuntare la pensia alimentara? 2 vasilache-florinache vasilache-florinache Multumesc tuturor celor care mi-au dat solutii la problema mea anterioara. Daca cei doi copii mi-au fost incredintati mie (tatal) in urma divortului, iar fiica ... (vezi toată discuția)
De ce, noi tatii, nu avem dreptul sa ne crestem copii? cristian.dumitru cristian.dumitru Recent, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, custodia fetitei in varsta de 4 ani i s-a acordat mamei. Aceasta locuieste din septembrie 2005 in ... (vezi toată discuția)