avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Timp liber şi ocupaţii cu care ... Imi place acest blog...
Discuție deschisă în Timp liber şi ocupaţii cu care îl putem umple

Imi place acest blog...

Sunt cateva bloguri pe care le citesc cu placere. Unul dintre acestea este al lui Vlad Petreanu (Amar de Zi), un jurnalist inteligent, fost ‘’antenist’’ care si-a dat demisia de curand de la trustul autointitulatului cool mogul – de care de asemenea imi place, e dreptul meu :)
Poate aveti si voi bloguri pe care le urmariti, spuneti aici...

Acesta este textul in care a descris ''procesul'' de lichidare dupa ce si-a dat demisia.

Lichidarea
- Cleşte sertizor.
- Ce-i aia?
- Cleşte sertizor. Pentru papuci d-ăia, la cable.
- N-am luat niciodată aşa ceva. La ce mi-ar fi trebuit?
- Aşa figuraţi.
- Nu cred. Aş vrea să văd şi eu unde am semnat pentru asta.
- E o situaţie mai veche, de prin 2007. Eu sunt nou, n-o am.
- Păi şi-atunci?
- Nu ştiu, aşa figuraţi.
Administratorul se uită la ceas. Curând se termină programul. În faţa lui, catastife, caiete, dosare, foi prinse cu agrafe şi capse. Creioane, pixuri aliniate pe masă. Un monitor de calculator, stins. O tastatură pusă deoparte, nefolosită. Un calendar prismatic din carton lucios. Ordine, disciplină, alinieri, spaţiu atribuit după un regulament misterios.
Eu, în picioare.
- Mai aveţi un brother touch.
- Asta chiar nu ştiu ce e.
- Nici eu, dar e la dumneavoastră.
Lichidarea e momentul ultimei clarificări între tine şi firmă, un partaj în avantajul unuia singur. Compania vrea totul înapoi, chiar şi ce n-a avut. Erorile sunt numai ale tale.
- ªi un generator.
- Generator? Cum, generator?
- Ton generator.
- Adică generator de ton? Nu de curent?
- Aşa scrie. Nu ştiu de care e.
Imposibil să-nţelegi ceva.
Sfârşitul unui contract e aici o epopee cu încleştări de voinţe, învinuiri, trădări şi acte de eroism. Într-un birou, cineva îţi semnează, cu un zâmbet complice, fără a mai verifica (“doar ne ştim, dom’ Petreanu”). În altul, omul îţi împărtăşeşte anecdote:
- Ce-aveţi dumneavoastră e mizilic. ªtiţi că sunt şi flotoare pe unele inventare.
- Ce fel de flotoare?
- D-alea de veceu.
- ªi vine cineva să le verifice vreodată?
- Comisia.
Comisia. Sunt oameni plătiţi să numere flotoarele de wc. Câte facultăţi îţi trebuie pentru asta? Cu cât poţi plăti aşa o specializare?
- ªi să vă zic una tare.
- Ia zi.
- ªapa de beton din platoul ăsta din stânga?
- Nu cred.
- Ba da. E şi aia pe inventarul cuiva. Nu vă spun cine, dar e pe inventarul cuiva.
O şapă de beton de 400 mp, pe un inventar. Absolut autentic.
În alt birou, întâlnesc un păţit.
- Mie mi-au cerut să iau în inventar nişte role de scotch.
La videotecă, sistemul mă dă în fapt. “Figurez” cu 5 casete beta, luate acum vreo 10 ani.
- Păi cum, doamnă, astea nu se casează? După 10 ani?
- Ba da, dar trebuie să le aduceţi ca să dea comisia cu ciocanu-n ele.
Comisia. Oare ciocanul de casat al comisiei e pe inventarul comisiei? Dacă se rupe de la atâtea casări, se întocmeşte referat de casare pentru ciocanul de casat? Se face altă comisie ca s-o verifice pe prima? Dacă membrii comisiei au vrut să-şi însuşească ilegal obiectul şi doar au pretextat că s-a rupt?
Dileme.
În alt birou:
- Măi, la mine au stat 3 zile să numere elemenţii pilonului de emisie.
- Cum?
- Da, cică avea 16 elemenţi, dar la vedere nu erau decât vreo 5, restul erau alte piese şi nu pricepeau unde e tot pilonul.
Televizoarele atârnate pe pereţi; o cafetieră; 4 birouri; un calculator; 4 monitoare; un fierbător, un cuptor cu microunde, un frigider; măsuţe, scaune, sertare pe role, parchet, un UPS, 4 cămăşi, alte obiecte cu indicative misterioase, imposibil de identificat, boxe de calculator, fibra optică.
Fibra optică?
- Păi şi ce fac acum?
- Acum le predaţi.
- Cui?
- Găsiţi dumneavoastră pe cineva.
Administratorul priveşte prin mine, fără expresie.
- Păi eu ce treabă mai am? Cum să decid eu cine va folosi aceste obiecte? E treaba companiei, nu a mea. Eu nici nu mai lucrez aici.
- Nici a mea nu e.
Suntem blocaţi. Ar trebui, deci, să lansez un concurs prin redacţie – care vreţi obiecte? Ar trebui să umblu de la unul la altul, împingând oamenilor sub pixuri procese verbale pentru lucrurile Antenei.
- Prietene, uite care-i treaba… Ia-le dumneata, că eşti administrator, şi dup-aia le atribui cui va lucra cu ele.
- Păi şi ce, să mă duc eu în fiecare zi să verific că mai sunt acolo? Găsiţi dumneavoastră.
Nici o şansă. Omul e-nţelegător ca o stâncă prăvălită-n drum.
Pe listă, o ultimă aberaţie: licenţa de muzică Antena 3.
Carevasăzică, muzica de post e pe numele meu în inventarul acestui administrator. Muzica de generice, de promo, de post, de aşteptare, semnalele de comutare, ilustraţiile audio, toată identitatea sonoră a Antenei 3.
E şi normal – a fost una din deciziile pe care a trebuit să le semnez în 2005, când Antena 3 era doar o idee.
Ca atare, dacă nu pot scăpa de cleştele sertizor, de generatorul de ton, de cafetieră şi de sertarele cu role şi de toate celelalte nr.crt.-uri din catastifele administratorului, poate că ar trebui să păstrez şi muzica postului.
Să mă caute comisia dup-aia. Sau poate vreun colecţionar.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:47, 14 Iunie 2017
Noroc sau ghinion, cine stie?

"Trăia odată într-un sat un bătrân foarte sărac. El avea însă un cal foarte frumos. Atât de frumos încât primarul vroia să i-l cumpere. Dar bătrânul l-a refuzat spunându-i:
“Pentru mine acest cal nu este un simplu animal. El imi este prieten. Cum aş putea să îmi vând prietenul?” Dar, într-una din zilele următoare, când bătrânul a mers la grajd, a văzut că i-a dispărut calul. Toţi sătenii i-au spus “Ţi-am spus noi! Trebuia să îi vinzi calul primarului. Dacă nu ai acceptat, precis el ţi l-a furat! Ce mare ghinion.”
“Ghinion sau noroc, zise bătrânul, cine ştie?”
Toţi au râs de el, spunand ca este nebun. După cateva zile însa calul s-a întors. ªi nu era singur, avea în spate o mulţime de cai sălbatici. El a scăpat din grajd, a curtat o tânără iapă şi, când s-a întors, restul cailor s-au luat după el.
“Ce mai noroc!” strigară sătenii.
“Ghinion sau noroc, cine ştie?”spuse batranul.
Bătrânul, împreună cu fiul său, a început să îmblânzească acei cai noi veniţi. Dar, o săptămână mai târziu, fiul bătrânului şi-a rupt piciorul în timp ce încerca să dreseze unul dintre cai.
“Ce ghinion!” îi ziseră prietenii bătrânului: “ce ai să te faci acum, fără ajutorul fiului tău? Tu eşti deja în pragul sărăciei!”
“Ghinion, noroc, cine poate şti?” le răspunse bătrânul.
După câteva zile de la tragicul accident,incepu razboiul in acea tara, iar soldaţii trecură prin sat şi îi obligară pe toţi barbatii tineri să li se alăture. Doar fiul bătrânului a scăpat datorită piciorului său rupt.
“Ce noroc pe tine!” strigară vecinii. “Toţi copiii noştri au fost dusi în război, doar tu ai avut şansa să îl păstrezi lângă tine. Fiii noştri ar putea fi ucişi.”
“Ghinion, noroc… cine poate şti?” ridica batranul din umeri."
Precis si tu ai pierdut o iubire, doar ca sa dai peste o alta mai potrivita. Precis ai pierdut un loc de munca si ai considerat la momentul respectiv ca este o mare
nenorocire, ca apoi sa iti gasesti un alt loc de munca care sa corespunda mai
bine nevoilor tale de dezvoltare profesionala. Si cu sigurata ca te ai dat de ceasul
mortii ca ai lasat sa-ti scape printre degete ocazii si oferte despre care nu crezi ca vor mai reveni. La fel mi se intampla si mie, in toate domeniile vietii, pentru ca este firesc, este normal si omenesc. Ce am invat, insa, din toate acestea este ca modul in care privesc lucrurile ma mobilizeaza sa merg mai departe, sa caut solutii pentru "tragedia" mea sau ma poate face sa nu-mi doresc sa merg mai departe, sa nu pot vedea rezolvari, nici chiar daca acestea sunt sub nasul meu. In NLP, unul dintre principiile de baza este "Nu exista esec, exista doar feed-back.". Acest principiu se refera la faptul ca atunci cand ne propunem ceva si lucrurile nu ies asa cum ne-am dorit, putem scoate o invatatura de aici si data viitoare sa ne schimbam comportamentul, strategia, resursele etc pentru a reusi. Din acest punct de vedere, copiii sunt cei mai buni invatatori: oare cum ar fi sa vedem un copilas care invata sa mearga pentru prima oara, ca renunta de la prima cazatura sau julitura de genunchi, de coate?
Si metafora de mai sus ne mai invata ceva: anume ca viitorul, oricat de mult ne-am dori noi sa il controlam, ramane misterios si ne poate surprinde in multe feluri. Ceea ce putem face este sa ii zambim si sa il asteptam cu atitudinea celui care stie cu siguranta ca, indiferent ce i s-ar intampla, are numai de invatat.
Stiu sigur ca nu am spus nimic nou aici, lucruruile acestea fiind cunoscute si rascunoscute. Dar....cu practica cum stam?
Lasati-va surprinsi de viata,
Maria Cotoi

Sursa: [ link extern ]
Rostul vietii

Mereu am fost optimista si am invatat de la viata de pina acum ca trebuie sa am incredere in oameni.
Am invatat sa iubesc si sa respect omul si cred ca asta te ajuta sa fi Om. Nimic in viata nu este intimplator ,nici bucuriile nici necazurile. Eu am avut parte de amindoua si le-am dus la bun sfirsit cu bine.Am invatat ca in viata orice clipa este decisiva. Atunci cind crezi in tine ca poti sa treci peste orice obstacol,inseamna ca esti invingator...si eu am fost mereu o invingatoare. Daca uneori cazi te ridici,daca esti prea sus sa nu uiti de unde ai plecat. Mereu am vrut sa traiesc frumos si sa las ceva in urma mea. Un lucru imi vine acum in minte, ceea ce zicea mereu tatal meu: 'Important este sa mergi mereu inainte!'. Si el nu mai este si sunt sigura ca ar vrea sa il pastrez in gand asa cum a fost: un om minunat, insa nu ar vrea sa sufar, ci ar vrea sa imi vad de viata mea si sa incerc sa continui tot ce el nu a reusit sa finalizeze.Asta numesc eu rostul vietii.
Inchei cu Trebuie Sa Traiesc.
gabriella.

[ link extern ]

Mor poetii, raman cretinii
Simona Catrina

Aiuritor de putina lume are tact. Cei mai multi oameni vadesc un timing prost, cum generalizeaza americanii. In fiecare zi, ma loveste-n crestet neputinta unora de a-si sincroniza glagoria cu situatia din teren. Cand ti-e lumea mai draga, tranteste cate cineva ceva, o gogomanie care-mi strica ziua. Mi-e rusine de rusinea unora, fiindca numai niste guri nefericite si niste minti fara tencuiala pot clefai otrava si proteine in acelasi bol alimentar.

Imediat ce monitorul de la capul lui Adrian Paunescu a tipat sub linia dreapta, la mine pe Facebook si in alte locuri special amenajate au inceput unii sa latre ca la stana. Sa fim intelesi, nu am pretentia sa-mi impartaseasca nimeni opiniile despre poet, eu ma leg strict de respectul in fata mortii, a disparitiei unui om care mai avea ceva de scris, de spus, de iubit.

N-aveti decat sa va suparati ca un ciclon, eu urasc amestecatura de aspecte. Romania isi plangea un poet (sigur, pe alocuri o facea ridicol de pompos, cu o jelanie trasa de par si cu indecenta unor comparatii de prost gust). Pe acest fond, s-au gasit destui sa-l injure pe Paunescu – acum, ca tot murise si nu le mai putea raspunde.

E uluitor cum unii intra in casa ta si vad in primul rand sulul de hartie igienica, cosul de gunoi si capcana de soareci. Nu le sar in ochi niciodata perna brodata, sticla de sampanie si icoana. In viata lui Paunescu, unii au vazut doar scripetii lui comunisti (pe care, de altfel, spre deosebire de majoritatea derbedeilor arivisti, poetul nu i-a negat niciodata dupa revolutie). Cei care se uita prin binoclu invers nu sunt capabili sa priceapa ce-a facut omul asta pentru cultura romana, ce-a lasat in urma lui, intr-o plecare trista, grabita.

Ramanem vraiste, din ce in ce mai singuri printre idioti. O tara de oportunisti – jumate hoti, jumate cretini – pierde din ce in ce mai des scriitori, artisti, invatati care erau carjele unei natii schioape. Paunescu era unul dintre putinii, sfasietor de putinii vorbitori de limba romana curata! Dar asta nu vede nimeni, toti vad cum il canta el pe Ceausescu, la cenaclu. Da, sigur ca pupa mana stapanirii, stimabili detractori, fiindca altfel n-ar fi avut nicio sansa cu acest cenaclu, cine credeti ca-i dadea voie sa agite stadioanele, daca nu picura in meniu si-o galagie pro-drapel, niste ceausesti mici si niste republici pe-acolo, in doze care sa asigure bunul mers al fenomenului?

Da, sigur ca o vreme a tras foloase din pozitia lui si, ca om, Paunescu era definit de mai multe vicii decat virtuti (nu ca as fi eu in masura sa evaluez, dar mi-au mai ajuns sub ochi diverse, meschine informatii). Insa mi se pare abject ca, atunci cand pierzi un poet (da, un poet, nu un textier, iar cine nu e de acord cu asta n-a citit Paunescu deloc, a ascultat oleaca de folk si-a pufnit semidoct) tu sa injuri omul, sa nu-l lasi sa-si odihneasca mintile si inima pe care ti-a daruit-o tie, roman de rand, mostenitor al unei opere.

Toti spun ca si-a pitit disidenta in sertare, ca doar poeziile secrete au fost cartitoare la adresa regimului socialist si ca asa-zisele poezii cenzurate, publicate in ‘90, erau contrafacute, scrise dupa evenimentele din ‘89. M-a socat ca nimeni n-a scotocit mai bine in lada, ca sa gaseasca volumul “Iubiti-va pe tunuri”, aparut in 1981 si retras imediat de cerberii partidului – ne-am batut pe el sa-l apucam, iar librarii riscau puscaria pentru ca-l dosisera, pentru prieteni. In aceasta carte, pe care am avut-o in casa, erau cateva poezii de-un curaj sinucigas. Atacuri si aluzii clare la adresa megalomaniei criminale ceausiste. Dar au trecut 30 de ani de-atunci, unii dintre “anticomunistii” de azi nu se nascusera (motiv pentru care habar n-au ce-i ala comunism, doar ca-i la mare moda sa-i haituiesti pe alde Che Guevara si-ai lui).

Asta intra in locurile comune care-l exasperau si pe poet. E o moda execrabila sa spui ca Nichita Stanescu era un betiv ordinar si de-aia a murit, ca pe Labis l-a lovit tramvaiul tot de beat ce era, ca Marin Preda a regurgitat fatalmente, in somn, snapsul din stomac. Fac destui pe desteptii si spun ca Eminescu era nebun, afemeiat si sifilitic, Sabin Balasa era pictor de ceausesti, Mircea Eliade era legionar, Sadoveanu si Zaharia Stancu erau comunisti, Mihaela Runceanu avea cosuri pe fata si era frustrata, Ioan Luchian Mihalea era gay si de-aici i s-a tras, Maria Tanase era usuratica. Si-atunci, peste toata claia asta de monstri, de ce sa nu stea si Adrian Paunescu? – mai ales ca si-a dat duhul si nu mai are ce sa ne faca, iote-asa, putem sa-l balacarim cat vrem.

Lumea e plina de lichele care traiesc degeaba. Sau mai rau, care lasa un dezastru in urma lor. In aceste conditii tragice, n-ar fi oare intelept sa mai iertam din pacatele unor viciosi care, drept compensatie, ne lasa un testament cultural valoros? Ti-ai gasit… Romanul e justitiar post-mortem, deschide un cioc larg si pitigaiat, atunci cand bat clopotele la capela.

Repet, e treaba fiecaruia ce crede despre Adrian Paunescu si ce-a inteles din viata si zbaterile lui. E dreptul oricui sa-l perceapa si sa-l considere minunat sau oribil. Ceea ce ma scoate din minti e lipsa de tact, lipsa de rabdare civilizata, lipsa de minim respect in fata unui catafalc. Atat. Lasati-i pe cei care au ceva de plans sa planga in liniste. Vedeti ca lumea cara coroane la un mormant, lasati-le macar sa se ofileasca un pic, inainte de a arunca vitriol pe ele. E timp destul pentru rafuieli.

Sa-mi spuna mie toti nervosii: cu cine mai ramanem in tara asta, daca pastratorii cei mai pasionati ai limbii si istoriei se grabesc sa plece? Ramanem cu agramatii si cu salariile lor triviale, din televiziuni. Ramanem cu fufele si hotii miliardari, cu cancanurile abjecte, cu impostorii, nesimtitii si curvele recomandate de asociatia libidinosilor profesionisti. Da-l incolo pe Paunescu, da-i incolo pe scriitorii care au murit beti, da-le-ncolo pe cantaretele care se culcau cu cine voiau, lasa ca ramanem noi cu romanii astia simpatici, cu prostimea infecta si cu obraznicaturile, cu escrocii si infumuratii, cu veleitarii penibili.

Da, asta e parerea mea despre domnul Adrian Paunescu, un om plin de slabiciuni, pacate si zvarcoliri, dar un roman care vorbea romaneste, un poet care ne-a lasat cele mai uluitoare versuri, cele mai spectaculoase pasiuni, cei mai din-dragoste-nascuti copii. Eu n-am ce sa-i iert vreodata lui Paunescu, nu ma calific pentru asta, n-am sa las in zece vieti de-ale mele ce-a lasat el in urma sa. N-au decat sa-l urasca in voie toti aceia care cred ca au pus la temelia tarii asteia si altceva decat mucuri de tigara, palavre si vodci.

[ link extern ] /
Sunt un infractor (aproape)

În ultima vreme am auzit pe mulți plângându-se că statul român își tratează cetățenii în mod implicit ca pe niște infractori. Nu înțelegeam exact la ce se referă. Cum soarta a fost generoasă cu mine, mai ales în ultima lună, era timpul să aflu cum e să te simți infractor.

Ieri de dimineață am primit de la poștaș un plic de la fisc. Nu știam ce ar putea conține. Îmi închipuiam că e vreo confirmare sau vreun mesaj de apreciere pentru că la sfârșitul lunii trecute, ca un bun și naiv cetățean, am plătit anticipat până la sfârșitul anului toate taxele (impozit pe venit, contribuție la pensii, contribuție la asigurări de sănătate).

M-am înșelat. Era o notificare să mă prezint la unitatea fiscală pentru că au descoperit că am realizat venituri din activități independente în 2006 (!!!) și că nu am depus declarația pentru ele.

E adevărat, am câștigat venituri din activități independente câteva luni pentru că am fost instructor ECDL. Eram “prestator” în temeiul unei convenții de prestări servicii. Acolo e și originea împotrivirii mele față de această modalitate de a frauda întreaga legislație a muncii prin simpla atingere a unui sofism avocățesc. La încheierea contractului mi s-a promis că firma se va ocupa de toată birocrația, eu urmând să primesc suma netă, conform orelor lucrate.

A trecut timpul și nu mi s-a întâmplat să primesc vreo notificare în acești ani despre vreo eventuală problemă a mea cu fiscul.
Notificarea pe care tocmai o primisem mi-a dat senzația unei realități kafkiene. Nu știam care e exact învinuirea, nici de ce a fost nevoie de trei ani pentru ca ei să-și dea seama că nu am depus o declarație și nici ce aveam de făcut.

Îmi imaginam tot felul de scenarii urâte. Din emailurile trimise am reușit să calculez suma pe care o câștigasem și să estimez cam cât aveam de plătit la stat. Erau în jur de 300 de lei. Marea problemă era că de atunci până azi sunt peste 1200 de zile. Or, conform Codului de procedură fiscală aș fi avut de plătit și majorări de întârziere de 0,1% pe zi. De parcă ar fi fost vina mea că nu am fost notificat la timp de competenții funcționari de la fisc.

Aveam impresia că sunt jecmănit de un cămătar. Statul român. Era suprema ironie a sorții față de unul care se străduiește să afirme că respectarea legii, oricât de proastă ar fi, și ținerea legământului sunt condiții elementare ca noi să trăim civilizat.
Deja mergeam cu imaginația mai departe, gândindu-mă că dacă nu voi plăti îmi vor executa silit “averea” (laptopul, cărțile, contul în bancă și hainele). Eram hotărât să rezist cu orice preț.

În notificare era un număr de telefon de la fisc. Tipii de-acolo au haz: pun pe notificările lor loc pentru numele inspectorului de contact, însă câmpul din formular e completat doar cu “inspector”. Probabil că și numerele de telefon sunt puse tot de formă pentru că nu mi-a răspuns nimeni. “Poate sunt în pauză” – ei ar avea pauză între 13.30 și 14.30…

Am hotărât să merg la ei cu notificarea și să lămuresc problema. Nu aveam cele mai ortodoxe gânduri față de funcționarii publici, mai ales că vorbisem cu mama, care tocmai se întorsese flituită de un funcționar la casa de pensii nu am timp acum, reveniți mâine de dimineață la colega). Îmi păsa din ce în ce mai puțin de nemulțumirile lor salariale. Mă gândeam că ar merita înlocuiți, atât cât se poate, cu niște automate de scos hârtii și cu niște baze de date accesate securizat de cetățeni. Atât! Întârzii cu vreo plată sau cu vreo declarație? Email automat de notificare. Vrei să vezi care e situația socotelilor tale cu statul? Te loghezi pe portal și vezi toată istoria, exact așa cum faci prin e-banking. Vrei să plătești o taxă? Sigur, clica-clica prin interfața de e-banking a băncii tale preferate și faci un virament către contul trezoreriei.
Fără enervări, fără frustrări în fața vreunui funcționar care n-are chef să-ți vadă fața azi, fără lefuri plătite de noi pentru niște persoane care să ne arate cât de nesemnificativi suntem în fața Statului.

Am mers la fisc cu Cristiana. Ea mai știa din cutumele de pe-acolo (cum e cu bonul de ordine, cu orarul etc.). Așteptările mele nu fuseseră confirmate: funcționara la care eram distribuit era liberă și a fost receptivă. Nu m-a repezit să mă duc la vreun alt ghișeu, nu mi-a vorbit arogant. Ca atare, nici eu nu am reacționat atât cât eram sufletește pregătit să o fac. Mi-a spus că firma a plătit, într-adevăr, toate taxele pentru banii pe care i-am primit. Problema ar fi fost că firma a plătit 16%, dar a declarat doar 10% (sau ceva asemănător).
Aveam de plătit 0 lei, dar trebuia totuși să completez o declarație. Tipii ăștia nu se simt bine dacă nu le completezi vrafuri de hârtii pentru cele mai inepte lucruri.

Am completat un formular 200. Deși nu avea câmpuri pentru venituri din activități independente, hârtia a fost acceptată și cu înscrieri în rubrici care nu le corespundeau (ex. la obiect de activitate am completat convenție civilă de prestări servicii… ). Avem formulare, de ce să ne obosim să le adaptăm tipului de date pe care trebuie să le includem? (forme fără fond?)

Am depus hârtia și am plecat cu senzația glonțului care mi-a șuierat pe la ureche.
Învățămintele și reflecțiile de pe urma acestei povești, într-un mesaj viitor.
(il veti citi si pe acesta ;) n.m.)

[ link extern ] /

Ultima modificare: Sâmbătă, 6 August 2011
Ares-3, moderator
Mi-as dori mai putin…

Stiu, cuvantul DOR o sa se lipeasca, intr-un final, de mine, ca un al doilea prenume. Il mai alung, dar se intoarce inapoi, ca un catel credincios care nu vrea decat sa imi linga mana, sa se gudure sub mana mea si sa il mangai…

Sufera cand il alung, stiu… Uneori ma fac ca nu il vad, se uita mirat la zambetul meu, ca si cum nu ar trebui sa se afle acolo. Dar cand imi vede ochii stie ca zambetul nu e intreg, ca in privire dorul se ascunde ca intr-o scorbura adanca de salcie pletoasa. Cum de m-am capatat eu cu atata dor, nu stiu… Ma tot scormonesc prin ungherele memoriei ( alta umbra credincioasa) dar nu reusesc sa aflu de cand am eu atata dor…


Si nu il alung fiindca as fi o fiinta nemiloasa, il alung fiindca e ca o lipitoare… Fiindca ma sufoca… Nu il simt decat cand incepe sa doara, sau nu mai pot respira in voie. Ca de altfel, dorul meu e un timid, sta pitit pe sub haine, se ascunde te miri unde, daca aude voci straine uit ca il am. Mai adoarme cateodata, leganat in pasul meu lenes de plimbare. De obicei, cand adoarme, e prunc, sta la san si ma incalzeste. In partea stanga sta… Si nu-l trezesc, asa mai pot ” trai ” si eu in voie, fara forfota lui mereu prezenta. Uneori se sperie, tresare si ma loveste cu putere, facandu-ma sa gem, facandu-ma sa ma tarasc spre caiet si sa eliberez demonul care imi roade direct pe suflet… Si scriu…

Uneori, reusesc. Imi recapat linistea si pacea aceea interioara dupa care tanjesc de mult prea mult timp. Ii dau bestiei hrana si se potoleste o vreme… Dorul asta, e un dor normal, fiecare om si-l cara dupa sine sau ii gaseste leac. Unii nu au curaj sa scape de el, altii duc dupa ei povesti in care dorul e unul din cele mai mici pericole care ii devoreaza pe interior… Dorul meu s-a prins ca sunt un teren fertil, ii dau exact ce ii place mai mult, se cuibareste pe langa poeziile mele, in textele mele, in clipele mele, unde ar trebui sa fiu numai eu cu mine… Da, e un nesimtit, un needucat, fiindca intra in adancul intimitatii constiintei care sta la sfat cu inima… Si le starneste una impotriva celeilalte… Mereu e un razboi surd acolo, degeaba le strig sa se potoleasca, ca nu au nimic de impartit. Nu, ele vor totul.

Si uneori nu mai pot. Nu mai pot, parca nici nu mai vreau… Somnul nu e nici pe departe un ascunzis bun, sa ma ascund si sa uite dorul calea inapoi spre mine, cand il alung ca pe un caine… Pentru ca dimineata, il simt cum ma asteapta. Cel mai greu imi e sa ma obisnuiesc cu gandul ca trebuie sa ma invat a trai cu el… Nu e pesimism, e o temere aparuta tot din sertarele prafuite in care umblu tot mai rar.

Si fac pact, cat de des pot, cu acest chirias nepoftit. Ii dau, dar ii cer sa ma ajute, sa stea frumos, sa il mai folosesc drept muza. O, asta ii place cu siguranta! Ce falos e ca ma inspira…! Am incercat sa il si pacalesc, dar e prea perfid si priceput… Hrana trupeasca nu ii ajunge nici pe o masea. Mai abitir se rascoleste si ma supune…

Il plimb prin gradini de ganduri pe unde haladuiesc si eu, haiduca propriilor mele cautari. Ne bagam amandoi nasul, curiosi, in joaca de cuvinte a unora. La voi, acasa. Si ne racorim… Si ne e mai bine.

Astept cu rabdare ziua in care vom cadea amandoi la pace, cand nu vom avea incotro, fie sa simt ca trebuie sa il accept ca pe o boala incurabila, fie sa capituleze el, si sa plece… Ce nu stie el, e ca eu nu renunt, dar ca il mai las sa isi faca de cap o vreme, sa creada ca m-a invins. La urma- urmei, ce este el, dorul ?

Dar nu ii mai caut si definitie, ca iar il fac sa se razvrateasca, ori abia ce i-am asternut culcus de ganduri noi, aici…
Pe curand, dragii mei..
Sonia Rauss

[ link extern ] /

Alte discuții în legătură

Epigrama :) ContSters240593 ContSters240593 [i]Recidivistului:[/i] La stalpul infamiei pus Regrete-l chinuiau nespus. Da-n mai putin de-o saptamana, Vandu si stapul pe sub ... (vezi toată discuția)
Blogurile anului 2009 MobilierCafenele MobilierCafenele Deoarece blogurile sunt noul \"trend\" privind informatia pe internet, as dori sa va intreb care sunt, in opinia dvs, cele mai interesante bloguri pe care ... (vezi toată discuția)
Intra aici cu sufletul si esti mai acasa ca oriunde... justitiarul3 justitiarul3 Daca iubesti poezia, daca esti fascinat de frumusetea cuvantului... nu sta pe ganduri, scrie, scrie asa cum stii tu, incepe cu putin si mai ales nu-ti fie ... (vezi toată discuția)