avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Poligraf
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Poligraf

Va rog unde gasesc metodologia(procedura) completa si punctuala (acreditata)a testarii cu poligraful.
Etapele ,drepturile si obilgatiile , persoanei testate si psihologului.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: xuser , utilizator 19:55, 21 Iunie 2011
ragaliemariana a scris:

Va rog unde gasesc metodologia(procedura) completa si punctuala (acreditata)a testarii cu poligraful.
Etapele ,drepturile si obilgatiile , persoanei testate si psihologului.
Multumesc!


Fazele testarii: programarepentru examinare; formularea si stabilirea intrebarilor referitoare la cauza investigata; interviul pre-test; examinarea propriuzisa; interviul post-test;interpretarea si comunicarea rezultatelor.

Poligraful (asa-zisul "detector de minciuni") inregistreaza simultan pe o diagrama modificarile a cinci parametri psihofiziologici: respiratia toracica, respiratia abdominala, reactia electrodermica, tensiunea arteriala - puls si micromiscarile neuromusculare. Fiecare parametru psihofiziologic inregistrat grafic pe diagrama poligraf prezinta anumite caracteristici specifice pe care examinatorul le analizeaza si le interpreteaza, formuland concluziile cu privire la sinceritatea sau nesinceritatea subiectului, concluzii consemnate int-un raport psihologic de constatare tehnico-stiintifica.
Tehnica poligraf nu face altceva decat sa depisteze emotia in mod indirect prin surprinderea reactiilor activatorii generale, care implica mecanisme fiziologice atat centrale cat si periferice.
Activitatile de descoperire a infractorilor si de clarificare a starilor de fapt - in concordanta cu adevarul - reprezinta efortul comun al tuturor specialistilor din sistemul judiciar, precum si al expertilor din cele mai diferite domenii.
Examinarea cu tehnica poligraf se efectueaza pe baza rezolutiilor motivate sau a ordonantelor dispuse de organele de cercetare penala si la cererea expresa a apararii. Aceasta fiind un mijloc de investigare, trebuie sa fie solicitata si sa constituie de regula, un moment initial al anchetei si nu o ultima activitate, cand reactivitatea psihoemotionala a subiectului in cauza este afectata de foarte multi factori. Cu cateva zile inainte de investigare, examinatorul va studia in mod detaliat dosarul cauzei, pentru a formula impreuna cu cel care instrumenteaza cauza, cele mai adecvate intrebari.
Examinarea se va efectua numai intr-o camera izolata fonic, special amenajata si mobilata. Camera trebuie sa fie cat mai sobra, fara ornamente, tablouri sau diferite obiecte care ar putea distrage atentia persoanei examinate, si implicit sa denatureze inregistrarile psihofiziologice. Temperatura camerei trebuie sa fie normala, iar iluminatul corespunzator. De asemenea trebuie sa existe si o a doua camera, asa-numita “camera de observatie”, echipata corespunzator acestui scop.
La efectuarea examinarii va fi respectat principiul liberului consimtamant si al prezumtiei de nevinovatie. Daca subiectul nu este de acord cu efectuarea testarii, examinatorul va incheia un proces-verbal de consemnare a refuzului si a motivului invocat. Subiectul in cauza poate reveni asupra refuzului intial, urmand a fi ulterior examinat.
Sunt exceptate de la testarea cu tehnica poligraf urmatoarele categorii de persoane: minorii, femeile gravide, bolnavii psihic, persoanele cu afectiuni cardio-respiratorii severe, cele cu afectiuni neurologice grave (hemipareze-paralizii), alcoolicii, persoanele care in momentul testarii sunt in suferinta fizica (interventii chirurgicale recente, extractii dentare, leziuni cauzate de unele accidente etc.) si alte persoane in legatura cu care examinatorul apreciaza ca nu este cazul.
Persoanele ce urmeaza a fi examinate cu tehnica poligraf trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
• sa nu fie supuse unor anchete obositoare;
• anterior sa aiba asigurata o alimentatie normala;
• sa nu fie amenintate cu tehnica poligraf;
• sa nu fie sub influenta bauturilor alcoolice;
• sa nu fie sub influenta medicamentelor cu actiune asupra functiilor sistemului nervos central;
• sa nu fie duse in campul infractional (nu vor participa la reconstituiri, experimente);
• sa nu participe la confruntari;
• sa nu fie prezentate pentru recunoasterea din grup si sa nu li se prezinte persoane spre recunoastere etc.
Conditia obligatorie la examinarea cu tehnica poligraf este normalitatea psihofiziologica a subiectului.

14.3. INTERVIUL PRE-TEST

Orice examinare cu tehnica poligraf va fi precedata de un interviu pre-test si incheiata cu un interviu post-test. Examinatorul va trebui sa obtina date exacte cu privire la faptele si circumstantele care constituie baza suspectarii ori acuzarii persoanei ce urmeaza a fi examinata. Examinatorul va obtine multe date chiar din observarea directa a persoanei inca din momentul in care aceasta intra in laborator si pana la terminarea examinarii. In timpul interviului pre-test (15-20 de minute) persoanei ce urmeaza a fi examinata, i se aduce la cunostinta scopul examinarii, modul de functionare al aparatului, accentuand principiile fundamentarii stiintifice ale metodei si rezultatele ce se pot obtine. Acest aspect sporeste preocuparea persoanei nesincere asupra detectarii posibile si linisteste persoana sincera. Interviul pre-test se desfasoara dupa un anumit altgoritm.
Intrebarile din interviul pre-test au scopul de a provoca raspunsuri verbale si nonverbale, care vor oferi examinatorului indicii asupra sinceritatii sau nesinceritatii subiectului, fara a-l face sa-si diminueze in mod inutil starea de tensiune si fara ca examinatorul sa se angajeze intr-un dialog acuzator in dorinta de a obtine o marturisire a vinovatiei. Un subiect care este invinuit de catre examinator ca ar fi savarsit infractiunea in curs de cercetare sau care este interogat ca si cand ar fi deja considerat responsabil de aceasta, nu mai este potrivit pentru un test la poligraf.
Problematica examenului de laborator pune in ecuatie starea emotionala a subiectului ce urmeaza a fi testat la poligraf. Noutatea situatiei in care se afla subiectul, lipsa obisnuintei de a mai fi fost examinat cu asemenea aparatura sau implicarea acestuia in cauza penala supusa investigatiei, creeaza o stare de tensiune, de neliniste generala exteriorizata prin manifestari caracteristice unui comportament simulat: hiperemia sau paloarea faciala, spasmul glotic, contractarea buzelor, tremurul sau monotonia speciala a vocii, clipirea accelerata a ochilor, "ras fortat", sudoratia palmara sau faciala, frematatul mainilor, perioade de latenta in raspunsuri, evitarea privirii interlocutorului, culegerea unor scame imaginare, pedalarea picioarelor, contra-intrebarile, solicitarea inutila pentru repetarea intrebarilor etc. Experienta demonstreaza nu greutatea de a surprinde aceste manifestari, ci dificultatea de a le interpreta corect si de a le integra intr-un profil psihologic adecvat.
In situatia examinarii la poligraf este foarte important de a stabili cauza care amplifica starea emotionala a subiectului (labilitatea psihocomportamentala, trecutul sau infractional, starea de sanatate, problematica delicata a cauzei pentru care este cercetat etc.).
Interviul pre-test impune crearea unui sentiment de siguranta si incredere reciproca, a unui dialog deschis, degajat. Nerealizarea acestei stari poate inluenta negativ reactivitatea psihoemotionala a subiectului si implicit rezultatul testarii la poligraf.
In timpul interviului pre-test un subiect sincer, de obicei, va manifesta un comportament in care se pot observa indicii naturaletii si dezinvolturii in argumentare, subiectul manifestand mai mult curiozitate fata de cauza penala decat teama, exprimandu-si pareri, raspunzand prompt si coerent la intrebari etc.
Subiectul nesincer nu coopereaza, nu se angajeaza in dialog, da raspunsuri monosilabice, este lipsit de initiativa si spontaneitate. Cand se aduce in discutie problematica critica, se remarca pe langa negarile stereotipe de genul "nu stiu", "nu-mi pot explica", "cine, eu?", "nu-mi amintesc", si unele manifestari exterioare ale comportamentului simulat.
Subiectul sincer, nefiind implicat in cauza cercetata, dispune de capacitatea psihica de comutare a atentiei catre problematica interviului pre-test pe care o accepta cu interes. Dimpotriva, subiectul nesincer nu dispune de capacitatea de comutare a atentiei, evidentierea aspectelor in legatura cu fapta comisa avand un efect inhibant asupra lui.
Pe tot timpul testarii vocea examinatorului trebuie sa fie sub control absolut. Atitudinea acestuia trebuie sa fie obiectiva si rezervata, sa se manifeste impartial in privinta sinceritatii sau nesinceritatii persoanei. O alta atitudine l-ar plasa mai curand in rolul unui anchetator decat al unui examinator.
Examinatorul trebuie sa asigure o ambianta confortabila, inlaturand orice cauze care ar putea afecta investigarea cu tehnica poligraf.

14.4. CHESTIONARUL UTILIZAT IN EXAMINAREA POLIGRAF

Un chestionar contine in medie 10 intrebari numerotate de catre examinator de la 1 la 10, ordine care corespunde si pe diagrama poligraf. Intrebarile formulate se vor referi numai la un singur aspect. Examinatorul noteaza numarul intrebarii pe diagrama poligraf adaugand, in functie de raspunsul afirmativ sau negativ al subiectului semnul "?" sau "-". In chestionar sunt incluse urmatoarele categorii de intrebari (Horvath, 1988; Zdrenghea & Butoi, 1992; Bus, 2000):
- intrebarile relevante (incriminatorii, critice, acuzatoare) sunt propozitii-interogative adresate subiectului de psihologul examinator in mod nemijlocit, concis si clar atat in cadrul interviului pre-test, cat si in timpul testarii, vizand savarsirea sau implicarea acestuia in infractiunea ce face obiectul investigatiei, apte sa produca modificari in reactivitatea psihoemotionala :“D-ta ai comis furtul din magazinul X ?"
In functie de complexitatea cauzei cercetate intrebarile relevante pot include si intrebari investigatorii sau de detaliu. Acestea reprezinta propozitii-interogative formulate ipotetic in vederea identificarii unei posibile reactivitati psihoemotionale la subiectul testat, care sa permita indicii cu privire la: existenta unor coparticipanti, tainuitori sau favorizatori, bunuri furate, locul unde se afla ascunse corpurile delicte, instrumentele utilizate la savarsirea infractiunii, precum si alte aspecte de acest gen pe care subiectul le ascunde :“Ai furat din magazinul X o combina muzicala ?“.
- intrebarile neutre sunt propozitii-interogative simple, care nu au legatura cu incriminarea si permit reechilibrarea psihica a subiectului dupa efectul intrebarilor relevante. Scopul lor este de a obtine in diagrama poligraf un segment etalon pentru reactivitatea psihoemotionala normala a subiectului :“Esti de profesie … ?“

- intrebarile de control sunt propozitii-interogative la care aprioric se cunoaste, ca subiectul va raspunde nesincer. Scopul acestora este de a obtine un anumit nivel al reactivitatii psihoemotionale necesar efectuarii comparatiilor cu nivelul reactivitatii psihoemotionale obtinute la intrebarile relevante:“Te-ai gandit vreodata sa furi ceva ?“

14.5. EAMINAREA POLIGRAF

Diagrama sau harta poligraf reprezinta expresia grafica a parametrilor fiziologici (respiratia toracica, respiratia abdominala, reactia electrodermica, tensiunea arteriala - puls si micromiscarile neuromusculare), concomitenta chestionarii subiectului.

TR1 - respiratia toracica TR4 - tensiunea arteriala- puls
TR2 - respiratia abdominala TR5 - micromiscarile musculare
TR3 -; reactia electrodermica

Sub impactul intrebarilor relevante ale cauzei, intregul organism al subiectului examinat se afla intr-o stare de alerta, reactivitatea psihoemotionala corespunzatoare raspunsurilor simulate la aceste intrebari fiind in mod evident mai clara, mai amplu exprimata decat cea obtinuta la intrebarile neutre (Bradley & Janisse,1981).

La sfarsitul examinarii se procedeaza la interpretarea diagramelor poligraf. In prima faza activitatea de interpretare a diagramelor presupune:
• stabilirea segmentelor de traseu care evidentiaza raspunsurile sincere (lipsite de reactivitate psihoemotionala), corespunzatoare intrebarilor neutre;
• determinarea caracteristicilor segmentelor de traseu care evidentiaza raspunsurile nesincere (in care reactivitatea psihoemotionala este amplu exprimata) la intrebarile relevante, incriminatorii;
• decelarea selectiva a caracteristicilor segmentelor de traseu la intrebarile investigatorii (de detaliu) si depistarea celor care prezinta reactivitate psihoemotionala specifica;
• identificarea caracteristicilor specifice de traseu ce evidentiaza prezenta reactivitatii psihoemotionale in raspunsurile date de subiect la intrebarile de control.
In faza a doua se procedeaza la compararea segmentelor de diagrama corespunzatoare intrebarilor relevante si investigatorii cu cele de control si neutre, stabilindu-se diferentele.
Formularea concluziilor intr-o examinare poligraf consta in activitati de comparare si sinteza, rationamente de tip deductiv, inductiv si analogic, activitati de sesizare a celor mai sensibile modificari in traseele diagramei poligraf ca urmare a raspunsurilor obtinute la intrebarile relevante, neutre si de control. In urma interpretarii, atat a diagramelor poligraf, cat si a comportamentului subiectului pe tot parcurul examinarii cu tehnica poligraf, se poate formula o concluzie pozitiva, negativa sau incerta.
Rezultatul examinarii subiectului se consemneaza de catre examinator intr-un "Raport psihologic de constatare tehnico-stiintifica a comportamentului simulat prin tehnica poligraf". Acest raport cuprinde activitatile intreprinse pentru depistarea comportamentului simulat si concluziile rezultate in urma analizei si interpretarii diagramelor poligraf.
Raportul psihologic de constatare tehnico-stiintifica a comportamentului simulat se inainteaza organelor de cercetare penala/judiciare care au dispus examinarea subiectului la poligraf.

Retineti, insa, ca: Raportul psihologic de constatare tehnico-stiintifica a comportamentului simulat, elaborat de specialistii in tehnica poligraf din Romania nu este recunoscut de legislatie ca si proba in instanta, ci, este supus liberei aprecieri a celor care instrumenteaza cauza penala, potrivit atat intimei convingeri, cat si constiintei lor juridice, tinand cont de probele administrate in cauza!
Ultima modificare: Duminică, 19 Iunie 2011
m.belu, utilizator
Gata l-am reeditat ...=D>
P.S. N-am nevoie de aplauzele nimanui, decat daca n-as avea cu ce altceva sa ma laud
Ultima modificare: Duminică, 19 Iunie 2011
ContSters211662, utilizator
@x_user
...Uneori, "lipsa de inspiratie in limbaj", lasa loc necesitatilor fiziologice...
Dragi moderatori, puteti sterge "aplauzele" acordate acestui user, anterior manifestarii lipsei de inspiratie in limbaj? Va rog!


...chiar si dupa reeditarea mesajului de catre x_user, rugamintea mea ramane valabila! Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 19 Iunie 2011
m.belu, utilizator
Am citit tot ce se poate pana acum inclusiv ce imi indicati.
Am venit cu intrebari pentru particularitati.
Repet inainte de setul doi si trei de intrebari m-a pus sa-mi incalzesc mainile la resou(rezistenta care mai aproape de 5 cm ma ardea) afara 26 grade, inauntru 21 grade spune raportul.
Diagrama e problema, va incumeta-ti sa o interpretati, 2 firme au refuzat, una mi-a spus ca nu sunt modificari ,dar nu poate sa-mi confirme scris, sa caut alte subterfugii.
Citez "raul este facut"
Deci psihologul de la politie e suveran. Nimeni nu poate sau nu vrea sa-l combata.
Avocatul cu ce argumente sa vina sa conteste testul???
Puteti solicita o reexaminare!
Dv.sau avocatul va puteti inspira in motivarea solicitarii reexaminarii din cele expuse mai jos:

"FACTORII CARE POT INFLUENTA ACURATETEA TESTARII POLIGRAF:

Literatura in domeniul poligraf arata ca atributele de personalitate si competenta examinatorului pot influenta intr-o anumita masura rezultatele testarii (Larson, 1932; Marston, 1938; Inbau, 1942).
Se impune ca examinatorul sa fie o persoana inteligenta cu un back-ground educational superior, sa manifeste interes pentru activitatea sa etc. Antrenamentul si experienta vin sa completeze calificarea necesara.
Exista studii (Horvath & Reid, 1971) referitoare la relatia dintre atributele de personalitate, competenta examinatorului si rezultatele testarii la poligraf, care au demonstrat ca examinatorii cu o experienta limitata au o rata relativ mai ridicata a erorilor in evaluarea diagramelor si in formularea concluziilor, comparativ cu cei care au o experienta indelungata in domeniu.
Suzuki & Horvath (1982) sustin ca exista o interactiune complexa intre examinator si subiect in administrarea probei, fiind incorect sa se afirme ca aceasta interactiune nu ar avea efect asupra rezultatului testarii.
Factorii care pot afecta rezultatele examinarii la poligraf sunt (Reid & Inbau, 1977):
• neconstientizarea posibilitatii de detectare (subiectii cu nivel de scolarizare si QI foarte scazut, cu responsabilitate sociala scazuta etc.);
• tensiunea emotiva sau nervozitatea unui subiect sincer (indoieli fata de exactitatea aparatului, competenta examinatorului, conditiile in care se efectueaza examinarea etc.);
• nemultumirea sau resentimentul unui subiect sincer fata de examinarea la poligraf;
• hiperanxietatea (probleme personale ale subiectului, teama pentru implicarea in fapta cercetata, extinderea investigatiei asupra altor fapte etc.);
• implicarea in alte fapte sau infractiuni similare (subiectul este sincer cu privire la fapta in curs de cercetare, dar fiind implicat in alte fapte, este dominat de un complex de culpabilitate);
• incomoditatea fizica si psihica din timpul examinarii (teama subiectului de o posibila durere fizica produsa de aparat, presiunea exercitata de mansonul de tensiune arteriala - puls sau de tubul pneumograf etc.);
• responsabilitatea pe care o traieste subiectul cu privire la nerespectarea atributiilor de serviciu, favorizand comiterea infractiunii de catre alta persoana (de exemplu, neglijenta unui paznic face posibila comiterea infractiunii de catre o alta persoana);
• anchetarea excesiva a subiectului anterior examinarii (anchete prelungite si obositoare, acuzatiile aduse subiectului etc.);
• numarul prea mare de intrebari sau prea multe teste administrate subiectului intr-o singura examinare (subiectul poate deveni areactiv);
• frazeologia inadecvata a intrebarilor relevante (intrebari echivoce);
• intrebarile de control inadecvate (care nu au legatura cu problematica pentru care este testat subiectul);
• starea de "subsoc" sau "epuizarea de adrenalina" (un subiect nesincer poate fi areactiv daca este examinat imediat dupa comiterea infractiunii, datorita epuizarii nervoase a acestuia; o tensiune emotiva provoaca un exces de adrenalina in sange, iar glandele suprarenale fiind suprasolicitate, devin incapabile sa faca fata situatiei - de aici conditia de "subsoc" sau "epuizare a suprarenalelor");
• rationarea si autoinselarea (intr-o situatie limita, cand subiectul este condamnat la detentie pe viata sau la moarte, acesta devine atat de preocupat de situatia sa dificila, incat amintirile sale despre fapta comisa devin foarte estompate, iar o examinare la poligraf in acel moment poate fi neconcludenta);
• anomaliile fiziologice si mintale (hipertensiunea arteriala, hipertiroidismul, starile febrile; psihoza, psihopatia, nevroza etc.);
• factorii diversi (temperatura neadecvata a camerei de examinare, iluminatul necorespunzator, poluarea fonica etc.).
In timpul examinarilor la poligraf, subiectii pot adopta diferite conduite. De aceea, examinatorul trebuie sa ia masuri de precautie impotriva tentativelor subiectilor care incearca sa eludeze detectarea prin unele manopere cum ar fi: respiratia controlata, miscari musculare, eschivarea psihologica, deteriorarea mecanica a poligrafului etc. "


Ultima modificare: Duminică, 19 Iunie 2011
m.belu, utilizator

Alte discuții în legătură

Test poligraf caradis caradis Buna ziua. Am avut o plangere la politie de inselaciune care acum s-a transformat in abuz de incredere. In opinia mea nu este nici una nici alta . O ruda mi-a ... (vezi toată discuția)
Testul poligraf ContSters211662 ContSters211662 Am si eu o nelamurire ...... Cum se pun intrebarile la detectorul de minciuni ? Cam cate intrebari se pun la detector ? Exista un numar de intrebari standard ... (vezi toată discuția)
Poligraf ragaliemariana ragaliemariana Va rog ajtati-ma cu o litera de LEGE. La CA a fost admis testarea poligraf, am primit raportul nrgativ dar insotir de o singura diagrama( in loc de 3 ca au ... (vezi toată discuția)