Multumesc @hanselline pentru reteta de gogosele. :kissing:
Azi, cu toata caldura, le-am incercat. Si cu toate peripetiile, mi-au iesit bune.
Peripetii? Da. Cind am terminat de facut compozitia, au venit sa verifice centrala. Le-am pus la frigider. Am patit ca si inventatorul foilor subtiri carora francezii le spun mille-feuille iar noi, foietaj (de unde? poate ca sint... etajate?). Inevitabil, compozitia s-a ingrosat putin. Dar asta a facut sa-si pastreze oarecum o forma. Cind le faceam, soneria, pentru citit contoarele de apa si... tot asa. S-a terminat, le-am terminat si pot sa spun ca sint bune-bune-bune si usor de facut.:thumbup:
Si uite asa mi-am amintit ca am si eu o reteta de covrigei gustosi si usor de facut. Si reteta mea va fi mai greu de scris decit de facut (am mai intilnit in urma cu 2-3 pagini). Sint asa-zisii covrigei fierti.
Ingrediente: 4-5 oua (in functie de marimea lor), 1/2 canita zahar, 1 canita ulei, sare grunjoasa, mac(optional dar e bun), faina cit sa iasa un aluat molcut (elastic).
Canita pentru masura zaharului si a uleiului e o canita de cafea (cele din servicii, nu de ceai!!). Si acum, la treaba:
Pina faceti aluatul, puneti o oala mai larga cu apa la fiert, sa clocoteasca pina cind sint gata covrigeii ca forma.
Se bat bine ouale cu zaharul si uleiul apoi se adauga treptat faina framintind continuu pina cind aluatul e nu prea tare dar elastic. Sa va fie mai usor il puteti portiona si de acolo rulati ca pentru colacei. Se fac covrigeii mai mari sau mai mici dupa cum credeti ca vor avea succes (sau va e usor). Se pun in apa care clocoteste si cind se ridica la suprafata se scot cu paleta si se pun pe un prosop (curat, evident) pentru a absorbi surplusul de apa. Se presara cu mac si sarea grunjoasa, de preferat inainte de a se usca, altfel nu se prind bine.
Se pun apoi in tava de la cuptor, cu ceva distanta intre ei pentru ca la copt mai cresc, se dau la foc potrivit si, in functie de cuptor, daca e necesar, se mai intorc. Cind sint aurii, sint gata.
Eu, pentru a evita mizeria am renuntat la mac si pentru comoditate pun sare in compozitia aluatului. Evident, nu aceeasi cantitate.
Pare multa munca dar nu e asa iar daca aveti si ajutoare, puteti face totul in paralel. Din aceasta cantitate se fac vreo 2-3 tavi. Au avantajul ca se pot face dinainte, nu se servesc calzi. Si au mare succes, eu trebuia sa-i ascund cind aveam musafiri si voiam sa-i scot abia dupa masa.
Azi am pregatit o salata a carei reteta am luat-o de la televizor acum vreo doi ani. Este usoara si de sezon.
Salata Excalibur
Ingrediente:
- salata verde - 2 buc. mai mari
- sunca afumata
- ardei gras - 2 buc.(rosu si galben)
- oua - 3 buc.
- telemea de vaca - 200 gr.
- rosii - 2 buc.
- ceapa rosie - 1 buc
- lamaie
- masline - 100 gr.
Salata verde se taie foarte fin. Sunca si branza se taie cubulete. Ouale se fierb si se taie in patru. Ardeiul gras si ceapa se taie joulienne. Rosiile se taie pe jumatate, apoi se feliaza. Toate aceste ingrediente se pun intr--un bol de sticla, se adauga si maslinele. Deasupra se toarna un dresing format diun iaurt 250gr., sos tartar, 4 lingurite de ulei de masline si 4 lingurite de otet balsamic, sare si piper, dupa gust. Se omogenizeaza si se orneaza cu feliute de lamaie.
Dulce...bombonele Rafaello :)
Se omogenizeaza foarte bine un pachet de unt cu 150 gr. zahar pudra si 500 gr. lapte praf. Se adauga putina esenta de vanilie. Se formeaza bilute in mijlocul carora introducem alune fara coaja, le tavalim prin nuca de cocos si le introducem in frigider .
Hello Gabrielle ,
Astazi fac manacarica cu bacon de la Gilde - e foarte gustoasa si amestecata cu legume da un flavor uluitor :D
Stiu nu se compara nimic cu bunatatile celeste din Romania !
Curand o sa mancam si noi cateva saptamani cas romanesc , rosii degradina si altele - muschi marinat de mistretz si.a.m.d. :)
Esecuri culinare
Ares-3
In asteptarea unei retete in [b]Ce va place sa gatiti?[/b] care sa ma ajute sa transform niste linte ce arata absolut descurajant in ceva comestibil, m-am ... (vezi toată discuția)
Mancati sanatos!!(?)
nucu$
[b]Concluzie nutritionista[/b]
Pentru cei preocupati de o alimentatie sanatoasa, iata ultima noutate in domeniul nutritiei si al sanatatii:
(Este o usurare ... (vezi toată discuția)