Subiect: in caz de divort ce se intampla cu apartamentul in care locuim?
user :
As dori sa aflu ce se intampla cu apartamentul in caz de divort? Mentionez ca apartamentul a fost cumparat de la socrii in baza unui contract de vanzare cumparare, acum sapte ani. In acest contract sunt specificate urmatoarele:
,,Pretul acestei vanzari este in suma de x lei, suma pe care noi vanzatorii, declaram ca am primit-o integral anterior datei autentificarii prezentului act ''
Se mai specifica in acest contract ca;
,,Noi , vanzatorii dorim sa ne pastram dreptul de abitatie viagera asupra apartamentului ce face obiectul prezentului contract pana la sfarsitul vietii noastre. Proprietatea de drept se transmite cu data de azi, data autentificarii prezentului act, iar deplina proprietate de fapt asupra apartamentului se transmite de la data decesului nostru.''
@godspeed :
Exemplu din jurisprudenta:
1. Bun imobil grevat de un uzufruct. Partaj solicitat de nudul proprietar. Admisibilitate. Condiţii
C. civ., art. 517
În situaţia în care, cu privire la un bun imobil (în speţă, un teren agricol), două persoane (frate şi soră) au calitatea, fiecare, de nud proprietar, iar o terţă persoană (în cauză, mama) are un drept de uzufruct viager asupra aceluiaşi bun, împărţeala solicitată de unul dintre nuzii proprietari este admisibilă, dar printr-un astfel de partaj nu poate fi, în nici un mod, prejudiciat titularul dreptului de uzufruct.[...]
Judecătoria Arad a respins, ca inadmisibilă, acţiunea de partaj formulată de uzufructuar, împotriva nudului proprietar, reţinându-se că nu sunt întrunite cerinţele art. 728 C. civ.
@romascanu:
godspeed a scris:
Judecătoria Arad a respins, ca inadmisibilă, acţiunea de partaj formulată de uzufructuar, împotriva nudului proprietar, reţinându-se că nu sunt întrunite cerinţele art. 728 C. civ.
Bineinteles ca a respins-o. Pentru ca cei doi ...n-au ce imparti. E ca si cum cineva ar avea harnasamentul si pentru asta ar vrea sa imparta cu mine calul, doar pentru ca i-am dat voie, pentru o vreme, sa puna saua pe spinarea calului meu. Nu taticule, calul este si ramane al meu. Si in plus, o sa am si dreptul de a pune saua mea pe el atunci cand va expira timpul pentru care ti-am dat tie dreptul de a te folosi de calul meu.
Pentru ca:
Uzufruct = usus + fructus (dreptul de a se folosi de bun si de a-i culege fructele)
Nuda proprietate = proprietatea "dezbracata" de atributele uzus+fructus.
Nuda proprietate asupra calului din povestea de mai sus poate sa apartina mai multor persoane.
Ce pot imparti 2 nuzi proprietari? Ceea ce au. Adica un cal pe care deocamdata nu pot pune saua (nu-l pot folosi atata timp cat exista un drept al altei persoane de a se folosi de cal)
La ce pret va fi evaluat? Pai, cam la pretul unei ...gloabe.
Adica, in speta din acest topic, unul din soti va primi nuda proprietate asupra apartamentului (cel mai propbabil sotia, pentru ca dreptul de folosinta al mamei ei inclina balanta) iar celalalt va primi partea sa in bani. Partea asta nu va fi jumatate din pretul cu care se vinde pe piata un apartament similar (negrevat), pentru ca pretul asta va fi cumva diminuat din pricina existentei dreptului de abitatie ce apartine ...deocamdata soacrei.