AURORA LIICEANU: Ajunsesem femeie de serviciu, iar asta, in loc sa ma descurajeze, mi-a dat incredere
Cel mai cunoscut, cel mai bun, cel mai iubit dintre psihologi, Aurora Liiceanu, mi-a acordat un interviu din care nu am putut sa tai nici macar o singura replica. Am luat decizia sa vi-l ofer in doua episoade. Stiu ca, intre „Va urma”-ul din coada acestui fragment de discutie si reintalnirea cu celelalte cuvinte ale Aurorei Liiceanu, femeia splendida, nebuna, fragila, luminoasa, puternica pe care am intalnit-o intr-unul dintre cele mai norocoase ceasuri ale existentei mele, se va aseza de la sine o luna de emotii, de asteptare, de reflectii.
Cand iesi din facultate nu stii nimic
Marea Dragoste / Tango: De unde veniti, unde v-ati nascut?
Aurora Liiceanu: M-am nascut langa Chisinau. Am o sora mai mare care este arhitect. Parintii mei s-au refugiat din Basarabia, chiar in razboi, as putea sa spun in ultimul moment.
Exista atunci o aptitudine de a face fata vietii care azi nu prea mai exista. Azi oamenii sunt cu mult mai nevolnici, se dau de ceasul mortii in situatii in care, mai demult, altii stiau ca trebuie sa-ti sufleci manecile si sa faci ceva. Am avut o copilarie fara probleme. Parintii mei, tata profesor de matematica, mama invatatoare, s-au refugiat cu doi batrani si cu doi copii, fara nimic, fara nimic, fara nimic, fara nimic. Au luat viata de la capat. Tatal meu a fost un luptator. In schimb, mama era o persoana foarte sensibila si speriicioasa la viata, care n-ar fi avut curaj sa faca nimic mai special. N-ar fi avut curajul sa divorteze nici moarta. Asta-i o proba la o femeie! Ar fi speriat-o ingrozitor viata.
Marea Dragoste / Tango: Ati fost un copil tinut din scurt?
Aurora Liiceanu: Tatal meu ne-a dat o mare independenta. Am fost foarte libera. Problema mea era sa imi vad de carte.
Si asta este foarte important, sa stii ca copilul tau stie sa faca ceva si ramane pe picioarele lui in viata. Raman nauca atunci cand vad cati parinti pun pile, cumpara diplome. Nu se gandesc ca ei n-o sa stie sa faca nimic! Nu poti sa te ocupi pana si sa-ti pensionezi copilul dintr-un loc de munca! Pana la urma el se va confrunta cu ceva, va trebui sa faca ceva. Nu-i ajuti daca-i cresti ca pe nevolnici fara sa stie sa faca nimic. Asta e o chestie care m-a durut foarte mult. La vreo 8 ani dupa ce-am terminat facultatea, am traversat o criza profesionala cumplita. Mi se parea ca nu stiu nimic. E adevarat ca atunci cand iesi din facultate nu stii nimic. Facultatea e un timp in care-ti exersezi niste structuri mentale. Si inveti sa te-organizezi putin, sa ai rigoare mentala, da-ncolo nu cred ca inveti mai mult. Eu eram hotarata sa ma las, vroiam sa fac medicina. Tin minte ca m-am dus la tatal meu si i-am spus „Tine-ma sase ani!“. Desi terminasem deja o facultate, mi-a zis „Da, te tin“. Dar dupa aia am avut noroc sa ma duc cu o bursa, o bursa luata de-adevaratelea, fara pile, fara nimic, intamplator, in America. Si m-am mai linistit vazand ca si colegii mei de acolo sunt putin nefericiti profesional. Pentru ca psihologia nu-ti ofera certitudinile pe care ti le dau stiintele exacte sau anumite discipline precise, sau ocupatii. Cum e, nu stiu, geografia. Ma duc la clasa, predau muntii Parang, vin acasa. Pe cand psihologia, nu.
Constructiile de interpretare stau in picioare si-ntr-un fel, si-n altul. Multitudinea de modele de interpretare nu-ti da soliditatea sigurantei pe care ti-o dau alte domenii. Ajunsesem... eram invidioasa cand cineva repara chiuveta. Ziceam, uite, domn’e, stie sa faca ceva. Am avut mereu admiratie si invidie si fata de cei care fac generalizari. Admir pe cei care sunt globalisti. Pe mine la fiecare generalizare ma apuca frica, e ca atunci cand furi ceva si te prinde.
Marea Dragoste / Tango: Genul de generalizari „romanii sunt hoti“ sau „s-au nascut poeti“...
Aurora Liiceanu: Cum spun unii: „Ungurii trec printr-o unda de deprimare dupa intarea in Europa“... Psihologia se ocupa de lucrurile mici. Noica mi-a zis odata: „Voi va ocupati de micutisme“. Tot Noica spunea despre o persoana foarte inteligenta, care facea traduceri bune din Platon, o fata... „E desteapta. Din cand in cand o viziteaza conceptul“. De-atunci am ras mereu spunand ca pe mine nu ma viziteaza conceptul. Fiindca eu lucrez cu micutisme. Omul nu e un concept.
Am intrat ultima la psihologie
Marea Dragoste / Tango: Cum ati ajuns sa alegeti psihologia?
Aurora Liiceanu: Intr-un mod foarte stupid, intr-un fel. In viata sunt atatea lucruri ciudate... Eram foarte buna la scoala si imi placea foarte mult chimia. Facusem patru ani de balet (unde cartea era pe planul doi, dupa dans) si, cand am dat examen la Lazar, sa intru la liceu, am ajuns la chimie. Profesoara m-a scos la tabla sa scriu acid sulfuric plus nu stiu care alt acid, ma rog, o reactie chimica. Si eu am inceput sa scriu pe litere: a-c-i-d-s-u-l-f-u-r-i-c... si toti au inceput sa rada. Profesoara, care se uita la mine de parca venisem din padure, mi-a cerut sa scriu corect: „Scrie, fetito, formula chimica!“. Eu facusem chimie, dar facusem cu vorbe. M-a apucat o umilinta si o stare atat de disperata, incat, cand am ajuns acasa am luat frumos manualul de la capat si, incetisor, incetisor am invatat chimie. Cand invingi un lucru ai nevoia de a spune altcuiva despre achizita ta, si apoi ai impresia ca intr-adevar e pe toata viata si ca, intr-adevar, ala e bunul tau castigat. Drept care mi-a placut chimia atat de mult, incat la un moment dat am si dat meditatii unui baiat. Asa ca am vrut sa dau la facultatea de chimie. Dar s-a intamplat sa ma inamorez de un baiat care nici nu era prea cuminte, in sensul acela de baiat care sa invete bine, si care nu prea stia ce sa faca. Si atunci, fiind noi impreuna, si sfatuindu-ne si cu parintii lui, am decis sa dam amandoi la psihologie. El nu putea sa dea la chimie sau la matematica, unde eu as fi putut sa dau, asa ca am ales o varianta convenabila pentru amandoi. E varsta aia a fuziunii, in care trebuie sa mergi de degetul mic peste tot. Nu-nteleg de ce!
Marea Dragoste / Tango: Acum nu intelegeti...
Aurora Liiceanu: Atunci intelegeam foarte bine. Am intrat ultima la psihologie, erau zece locuri si eu n-aveam „origina“... I-adevarat ca am terminat sefa de promotie pe tot anul meu, si pe filosofie, si pe pedagogie. Am intrat la psihologie doar pentru ca au renuntat unii. Atunci era la moda filosofia, te faceai activist. Daca nu intram, nu stiu ce ma faceam, ca filosofie n-as fi facut. Eu activista nu voiam sa fiu.
Marea Dragoste / Tango: A intrat si el?
Aurora Liiceanu: A intrat si el. Parintii mei mi-au zis asa: „Dai, dar daca nu intri, a doua oara dai unde vrem noi, nu unde vrei tu“. La 17 ani, e drept ca nu stii ce sa faci in viata. Astazi e piata muncii, poti s-o cunosti cat de cat. Dar pe vremea aceea, de obicei, parintii alegeau pentru copii. In cazul meu, a fost decizia mea. Nici nu stiam psihologia ce-o fi. Mare lucru nu stiam... facusem ceva in scoala... Dar eu cred in facaturi.
[ link extern ]