browneyes a scris:
"Daca "nu exista obiectivitate in ceea ce ii priveste pe oameni", atunci de ce mai vrei sa dai la INM si sa fii magistrat ? Ca sa judeci subiectiv ( membrii comisiei de interviu au fost 5, tu vei fi pt inceput doar unul, deci subiectivisimul e si mai mare !) ?
Asa vor spune si justitiabilii despre tine, ca magistrat, ca daca picau la un alt complet poate hotararea era alta, ca daca erai mai odihnit.....mai vesel.....etc. Ar fi necesar sa existe un singur complet de judecata pt. toata tara? ."
Nu poti face comparatie intre justitiabili si cei care sustin un concurs.Justitiabilii nu concureaza. Ei vor sa stie daca pretentiile lor sunt sau nu acceptate.Nu se face un clasament al justitiabililor si castiga cei din frunte. Intr-o competitie altfel stau lucrurile. Conteaza nu numai daca intri in acel clasament ci si pozitia din acel clasament. Toti am trecut de proba interviului, insa doar cei din frunte au castigat. Si cat timp au existat 4 comisii, este posibil ca diferenta dintre candidati sa fie facuta de diferenta dintre comisii. Este posibil ca cei care au luat note mari la interviu sa obtina aceleasi note si daca ar fi fost o singura comisie, SAU NU. De aceea este necesar, echitabil, sa existe o singura comisie pentru toti candidatii.
Si daca vrei sa ne intoarcem la justitiabili, spune-mi, te rog, in cadrul unui dosar, pt a se da o solutie pretentiile partilor sunt analizate de catre acelasi judecator sau complet sau fiecare parte are judecatorul/completul ei si la sfarsit combina opiniile pt a da o solutie?
Si da, sunt de acord ca evaluarea probelor orale este in mare parte subiectiva, iar notele nu reflecta neaparat realitatea. Este posibil sa iei o nota mare, nu neaparat pt ca esti mai bun, ci doar pt ca esti mai putin emotiv, ai picat pe subiect, evaluatorul este mai indulgent, etc... Altfel stau lucrurile la o proba scrisa si ma refer aici la cea de cunostinte juridice, unde norocul nu prea poate influenta rezultatul. Poti sa ghicesti 5, 10, 15 grile, dar nu 70. Acolo poti avea mai multa siguranta sa afirmi ca cei care au obtinut un punctaj mai mare sunt mai buni. Dupa opinia mea, ar trebui sa se dea probei de cunostinte juridice importanta cuvenita!
Citeste mai mult:
www.avocatnet.ro/content/for...