avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Probe intr-un dosar.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Probe intr-un dosar.

Orice acuzatie, trebuie probata, nu?
Eu dau exemplul meu:
X e denuntat ca si-a abuzat sexual propriul copil timp de mai multi ani.
X nu e denuntat de copil, copil caruia ii e teama de consecinte daca isi denunta tatal.
Daaaaar, impotriva lui X(tatal) sunt probe, probe pe care denuntatorul se bazeaza.
Probele sunt: Marturia lui si marturiile acelor persoane carora victima(copilul) le-a povestit prin ce trece timp de trei ani; inregistrari telefonice facute chiar de victima, inregistrari in care X(tatal recunoaste abuzurile in mod indirect ce-i drept, dar din context reiese ca faptele s-au petrecut, o mica parte din discutie suna asa:"Tati tu nu intelegi ca te masturbai pe spatele meu si ma obligai sa fac chestii de-alea??"..iar X(tatal) spune:"Dar draga mea, ti-am promis ca nu se mai intampla, te rog sa ma ierti, iti jur ca a fost pentru ultima data, sa nu povestesti la nimeni lucrurile astea, trebuie sa ramana intre noi"
In acele inregistrari sunt mult mai multe lucruri care dau de inteles ca faptele s-au petrecut, in fine.
Alte probe ar fi mesaje telefonice, etc.
O singura problema exista: Fetita e virgina, abuzurile constand doar in diferite perversiuni sexuale.
Intrebarea e urmatoarea: In situatia asta, ce probe trebuie ca acel individ sa fie condamnat????
Stiu ca unele abuzuri sunt greu de probat, dar si perverziunea sexuala e condamnata de codul penal, clar!! Ce probe cantaresc cel mai mult in situatii ca astea?? Cred eu ca acel individ are multe sanse sa scape, desi e gresit, recunoaste in inregistrari, plus marturiile martorilor carora fetita li s-a plans, etc.
Astept raspunsuri.Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 26 Decembrie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Sonji , utilizator 14:45, 9 Ianuarie 2012
eu raman la parerea mea : denunt la politie, colaborare cu un avocat. Bineinteles, nu exclud ba chiar incurajez 100% colaborarea cu un preot si cu un psiholog
vladfesan a scris:

eu raman la parerea mea : denunt la politie, colaborare cu un avocat. Bineinteles, nu exclud ba chiar incurajez 100% colaborarea cu un preot si cu un psiholog

Asta vreau sa fac, sa fac acel denunt,desi cei mai in masura sunt cei care sunt mai aproape de fetita..dar..indiferenta sau teama nu-i lasa.
Psiholog pentru fetita?..dar cine sa o duca? Daca mama ei e complice oarecum, daca rudele ii cer sa taca(probabil imaginea e mai importanta)..fetita nu se duce singura..cu forta nu o pot lua de acolo..plus ca acum are tot ce doreste, fiind o familie bogata..privilegii pe care inainte sa dezvaluie nu le avea..Nu stiu, am fac acel de nunt dar vreau sa ma duc sa-l fac stiind sigur toate demersurile, vreau sa stiu ce probe sunt necesare, daca le am, am inteles ca cele pe care le am nu ar fi concludente.
Ramane sa incerc sa iau legatura cu adolescenta si sa incerc sa o conving din nou sa faca ce e corect din punct de vedere psihic, legal, moral, etc..Eu am fost primul caruia i-a povestit prin ce trece, fiind doar un amic..probabil prinsese mare incredere in mine.
Acum nici ea nu a mai luat legatura cu mine de mai bine de un an, am aflat ca mama ei a amenintat-o ca o sa-mi faca mie rau daca eu ma mai amestec in treburile familiei ei.
Eu, ca orice cetatean care are la cunostina o fapta atat de grava, am sa fac tot c epot, pentru ca vreau si pt ca am sa pot..pur si simplu imi e greata de indivizi ca tatal ei

Ultima modificare: Miercuri, 28 Decembrie 2011
Sonji, utilizator
ce ar trebui sa retineti este ca denuntul trebuie sa contina, pe langa numele celor implicati (tata/fiica), detalii despre fapta, numele (si, daca se poate, adresa, telefon) tuturor celor care pot sa aiba cunostinta de infractiune. Cei de la politie o sa va puna mai multe intrebari, mai detaliate.
Daca acest "parinte" va fi achitat, sau nu va primi o pedeapsa adecvata,... inseamna ca jusitia romaneasca, lasa enorm de dorit. Nu concep sa citesc peste timp urmarind subiectul ca a fost achitat sau condamnat cu suspendare.
corallia a scris:

Daca acest "parinte" va fi achitat, sau nu va primi o pedeapsa adecvata,... inseamna ca jusitia romaneasca, lasa enorm de dorit. Nu concep sa citesc peste timp urmarind subiectul ca a fost achitat sau condamnat cu suspendare.

Toate aceste "dubii" , poate justificate , venind de la un profesionist al barei , care cunoaste cam ce se intampla in lipsa probatoriilor , sunt sau pot fi justificate si tocmai de aceea eu ca simplu participant la dialog , cred ca nu trebuie sa lipseasca orice proba este posibil de administrat , tocmai pentru a nu se intampla cele invocate de distinsa d-na.avocat.
Presupuneti ca acel "parinte" isi va alege eventual un bun profesionist ca aparator si va "trage cu dintii" de o achitare , care i-ar fi facilitata de un probatoriu incomplet , ganditi-va la presiunile la care ar fi supusa in continuare copila in timpul urmaririi penale , dar mai ales in cazul unei astfel de situatii , cand justitia i-ar achita agresorul.
Sunt elemente care trebuie luate in calcul , dar mai ales impactul lor psihologic asupra fetei.
Din nefericire -si iertati-ma daca repet acest lucru cu obstinatie- probatoriile sunt administrate si analizate tot de oameni si de aceea orice dovada , situatie de fapt , act , inregistrare ,etc. trebuie folosita cu abilitate si profesionalism , dar mai cu seama cele care stabilesc fara dubiu vinovatia acelui individ.
Cu tot respectul pe care vi-l port , mai ales pentru intentia dvs. deosebita de a descalci acest caz , de a ajuta un copil agresat si nefericit , nu cred ca sunteti in masura sa apreciati consistenta si pertintenta probatoriului .
Chiar daca veti denunta fapta , tot trebuie luata o declaratie partii vatamate , denuntul dvs nu inlatura aceasta obligativitate procedurala.

Alte discuții în legătură

Lamuriti-ma!! Sonji Sonji Victima se plange unor prieteni ca a fost agresata sexual de propriul parinte..de la varsta de 12 ani(acum 16).Prietenii sfatuiesc victima sa depuna neaparat ... (vezi toată discuția)
Calomnie sau nu?? Sonji Sonji [b]Buna. X-ulescu lipeste zeci de afise prin oras in care apare poza unui individ iar sub poza cateva randuri despre o fapta comisa,una destul de grava,fapta ... (vezi toată discuția)
Acuzat de instigare la denunt calomnios pe nedrept!!!! Sonji Sonji Cred ca multi sunteti familiarizati cu cazul prezentat de mine pe acest site \"Probe intr-un dosar\". Au trecut aproape doi ani de la acel caz si de la ... (vezi toată discuția)