elga50 a scris:
Nu v-ati cautat un alt job, n-ati cautat sa va dezvoltati in plus fata de ceea ce castigati in mod curent, nu v-ati imprumutat la banca...
Vad ca va intereseaza foarte mult ce am facut eu si nu este pentru prima data. Va explic aici in public, chiar daca ne vor fi sterse mesajele asa cum au fost sterse altele 22 cam din acelasi motiv: in loc sa discutam despre guvernul Ponta, asa cum arata titlul, conteaza mai mult incapacitatea mea de a fi actionat cum spuneti dv in 2010.
La inceputul anului 2010 eu aveam doua surse sigure de venit din munca si o societate a mea, creata de mine care a functionat peste 10 ani. Oricine poate verifica pe site-ul ANAF ca in cei 10 ani am achitat fara intarziere impozitele si contributiile la stat, ca am avut intre 2 si 11 salariati, persoane ce au beneficiat de toate drepturile de la tichete de masa la concediu de crestere a copilului... Asadar nu avem cum sa-mi mai caut un al patrulea job cand aveam destule de facut si ma descurcam asa. Dar odata cu impunerea impozitului forfetar a trebuit sa desfiintez societatea asa ca in 2010 eu am trimis oameni in somaj si multe alte firme si-au redus activitatea, situatie in care numai un pedelist putea sa ma indemne sa mai muncesc si altceva. La banca aveam deja rate facute, nu cu buletinul, ci pentru lucruri serioase, contracte de credit pe 10 ani si 25 de ani. Asa ca nu se punea problema sa imprumut ci dimpotriva am solicitat o pasuire, o esalonare...
Si va asigur ca nu am stat cu mainile pe piept si nu am asteptat sa cada de sus.
.. pe mine ma intereaza lucrurile pe care le pot schimba cu ceea ce Constitutia imi permite, cu votul. Conteaza sau nu?
Va felicit ca va intereseaza sa faceti schimbari iar anul acesta au fost doua posibilitati ca prin vot sa ne exprimam. Daca ati facut-o este bine, ati participat si votul dv a contat. Daca nu, nu!
Intre 2003 si 2008 mie mi s-a triplat salariul fara ca sa fie o inflatie deosebita.
In acea perioada, amintiti-va ca eram monitorizati mai ceva decat astazi, ca au fost multe conditii de indeplinit pentru Romania printre care si cresterea venitului mediu pe cap de locuitor, ca o conditie de intrarea in UE. Iar atunci economia era totusi in crestere, bugetul asigurarilor sociale era excedentar si nu in deficit asa cul l-au adus in 2010.
@fat-frumos, spuneti:
@adriantot, daca ar fi sa extindem la nivelul intregii tari, exemplul dat de dvs. in postarea precedenta, rezulta ca firmele dau faliment datorita scaderii consumului, consum asigurat in cea mai mare parte de bugetari.
Pai exemplul meu a fost chiar la nivel national si nu trebuie sa va mirati. In cladirea de alaturi sunt 1000 de salariati bugetari, iar alaturi este un complex alimentar cu piata mare... Din cei 1000 de salariati, jumatate treceau zilnic, la inceputul programului, in pauza ori la sfarsitul programului, prin acest complex si cumparau cele necesare. Dupa ce le-au scazut veniturile cu 25%, un sfert din comerciantii din acel complex au renuntat, pentru ca le-a scazut vanzarea sub limita la care puteau rezista si in plus mai trebuiau sa suporte si impozitul forfetar. Poate ca nu bugetarii asigura cea mai mare parte a consumului dar scaderea vediturilor cu peste 40% (va explica alta data de ce), in 2010, cand erau peste un milion si jumatate, cand profitul unei firme in Romania era de doar 4-5% din cifra de afacetri anuala, nu se putea sa nu aiba o influienta la nivel natioanal. Nu s-a respectat nici o proportionalitate, s-a taiat fara calcule, fara simulare, ci iesind la TV si batand cu cu ciocanul in masa.
In conditiile in care bugetul statului inregistreaza deficit, exista doua solutii:
1. Marirea veniturilor bugetare prin cresterea impozitelor;
2. Diminuarea cheltuielilor cu personalul.
Da, acestea sunt solutii pentru cei nepriceputi si asa s-a intamplat, cand ar fi trebuit:
1. Marirea veniturilor bugetare prin masuri de stimulare economica: investitii de stat, facilitati pentru mari investitori privati, facilitati pentru micii intreprinzatori, atragere de fonduri europene...
2. Cresterea cheltuielilor cu personalul in mod diferentiat, dupa munca, competenta, performante... si asezarea acestora in limita unei grile de salarizare la nivel national (desigur discutam numai despre salariatii de la stat).
Asta ca sa ma limitez la cel doua puncte postate de dumneavoastra, dar sunt zeci de solutii aplicabile la nivel national si mii de solutii la nivel local, pe intreaga economie.
@elga50,vad ca certati partenerii de dialog si nu e bine, vorba unui clasic in viata: Nu e bine d-le chestor, nu e bine!
@lee_vu
Desi n-am discutat niciodata cu dv.,...
Eu am discutat si m-am adresat lui @adriantot, dupa cum se poate constata din discutie.
Eu va multumesc pentru atentia care mi-o acordati dar eu vreau sa dialoghez si cu ceilalti forumisti si dupa cum constatati am interventii si pe textele postate de ceilalti, asa ca e bine cand aflam cat mai multe pareri.