avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Noul guvern Ponta
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Noul guvern Ponta

Mie imi pare un guvern promitator.
Cred ca acum va exista echilibru cu adevarat.
Voi ce parere aveti?
adriantot a scris:

Se pare ca nu ati citit ceea ce am scris mai sus cand am aratat cifra de afaceri in Romania a inregistrat o crestere in 2012 fata de 2011 cu 4-5%.
Aceasta cifra este o componenta importanta a cresterii economice, a cresterii PIB.
...........................................................................................................................................

Sa nu spuneti cumva in mesajul urmator ca "bubuie economia", ca eu nu sustin asa ceva, ci prezint doar realitatea: Romania nu este si nu a fost in pragul prapastiei.

.............................................................................................................................................



Ba da, am citit ce ati scris in mesajul anterior, dar am dorit o "intarire" a spuselor dvs. Am crezut ca ati gresit cand ati afirmat ca Romania a inregistrat crestere economica in 2012 avand in vedere postarile dvs. anterioare.

Se stie ca Romania nu a fost pe buza prapastiei. Masurile de austeritate au fost luate preventiv, tocmai pentru a nu ajunge ca Grecia. Imprumutul de la FMI a fost contractat pentru ca nefiind pe buza prapastiei, dobanzile au fost mult mai mici decat ale altor state aflate in situatie critica din punct de vedere economic.

Nu voi spune ca economia "bubuie". Dimpotriva - daca actualul guvern va continua cu "masuri economice" asemanatoare cu cele de pana acum (mariri de pensii si salarii in detrimentul investitiilor) - economia romaneasca se va indrepta mai mult ca sigur in jos.

Orice administrator de firma (primul ministru al unei tari) stie ca in conditiile in care in jurul sau firmele dau faliment una dupa alta (Grecia, Spania etc), prima masura pe care trebuie sa o ia este sa investeasca banii in afaceri care sa ii asigure in viitor venituri sigure, venituri care sa ii permita in viitor sa mentina locurile de munca si chiar sa creasca salariile.

Dar... "cel mai cinstit guvern" a inceput cu sfarsitul - a marit salariile, in dauna investitiilor.

Normal - linia de metrou din Drumul Taberei nu aduce voturi in toamna.

Totusi am o nelamurire: daca Romania a inregistrat crestere economica in 2012 fata de 2011, de ce guvernele precedente au fost inlocuite cu "cel mai cinstit guvern" (guvernul Ponta)?
@adriantot
Nimic de zis, foarte bine ca s-au dat banii pentru terminarea pasajului, dar ma gandesc ca nici cei care au alocat acum fonduri pentru acesta n-or sta in bordeie.... Ma rog, li s-a tot dus "buhu". Pana la urma e o vorba care circula prin popor, vorba de altfel care ilustreaza o mentalitate paguboasa:"sa fure, dom'ne, da' sa ne dea (faca) si noua, nu numai lui".... :)

Ati pronuntat cuvintele magice: consum, banci, economistii din afara....

Consumul: da, impulsioneaza dezvoltarea industriilor care produc acele marfuri cumparate. Dar la noi se pune intrebarea: care industrii? Ca eu vad in hipermarketuri, daca e sa ma gandesc la ce consuma romanii in primul rand - papica - ca umbli cu lumanarea dupa marfuri romanesti. Asadar sporim industria, dar nu a noastra, ci a altora.

Bancile: da, isi vor capata banii inapoi de la datornici, dar acei datornici sunt "proscrisi", iar imprumuturile pe care bancile le vor acorda sunt din ce in ce mai greu de obtinut. Si ma refer la firmele mici care stau cu "ciocul deschis" dupa o farama de credit pana lesina si sucomba cu totul. Si oricum, banii respectivi sunt capital strain, deci banii inapoiati cu ajutorul sporului de salariu merg sa alimenteze, pe scurt, capitalul strain.

Economistii straini argumenteaza - unii din ei - ca consumul duce la dezvoltare - da, cunosc acest argument si sunt de acord cu el, dar numai in ce priveste economia globala.
Daca insa ne referim la economii regionale, la economii emergente ca a noastra, cand capitalul, in majoritate este strain, dezvoltarea economica locala decapitalizata va sucomba. Iar circuitul economic, in loc sa se desfasoare ca o spirala, prin dezvoltare economica, somaj mai putin, salarii mai mari,...... are o miscare centrifuga cu tendinta de fuga a capitalului spre zone mai sigure si mai ieftine, ducand la somaj mai mare si salarii din ce in ce mai mici, la concurenta cu o piata a muncii infinit mai ieftina din alte parti ale lumii.

Pe de alta parte, in toata aceasta poveste cu salariile, s-a avut in vedere numai bugetarii, ca si cum acestia ar duce la dezvoltarea economiei.
Sunt de acord ca sanatatea, educatia, administratia publica si locala sunt domenii de care statul trebuie sa aiba grija, dar asta nu se poate face in dauna mediului privat sufocat de birocratia si neprofesionalismul unora dintre bugetari.
Am fost bugetara, dar stiu cum se poate ajunge prin clientelism politic, de-a lungul anilor de la 400 de oameni in sistem, la 800. Treaba nu era mai multa, ba dimpotriva, dar se creasera posturi de sefi si cresteau an de an ca Fat-Frunos din poveste, care acestia aveau nevoie de subordonati. Se calcau pe picioare unii pe altii, facand aceeasi treaba doi in loc de unul singur.

Una peste alta eu cred in sintagma ca un guvern de dreapta "aduna", iar unul de stanga " imparte". Totusi, la noi nu s-a acumulat destul, nu exista o tendinta clara de dezvoltare durabila, asa incat o guvernare de stanga, acum, si in aceste conditii, in care cresterea economica oscileaza in jurul cifrei 0 este intempestiva.
Cum s-a facut acumularea, aia firava care a fost, cum se face repartizarea, asta generoasa, e de discutat mult si bine, dar eu stiu ca nicio economie din lumea asta nu va putea face din 1+1 ....3. Iar adevarul cifrelor poate fi mascat un timp dupa care ne va lovi in moalele capului.
Ultima modificare: Joi, 6 Septembrie 2012
elga50, moderator
~ Conținut șters la cerere ~
Eu am inteles ca deja nu mai sunt bani si s-au sistat lucrarile...

Uitati un link care ar trebui sa dea de gandit guvernelor din Romania...si nu numai...referitor la irigatii si noi masuri...concrete pentru evitarea foametei in viitorul apropiat...ca in trecutul relativ apropiat nu au gandit...

[ link extern ]
elga50 a scris:

@adriantot
Nimic de zis, foarte bine ca s-au dat banii pentru terminarea pasajului, dar ma gandesc ca nici cei care au alocat acum fonduri pentru acesta n-or sta in bordeie....

Imi pare rau dar deturnati discutia. Nu am spus ca cei care au alocat acum fondurile stau in bordeie. Dar intru in jocul dv si daca-mi demonstrati ca cei care nu au alocat pana acum fondurile au stat ori stau in bordeie ma inclin in fata tuturor pedelistilor. Numai ca daca deschidem ochii vedem oriunde averile acestora: in cartiere rezidentiale, case in statiuni montane sau pe litoral, masini cu jdemii de cai putere parca sunt la arat pe bulevardele Bucurestiului, presa e plina zilnic de dovezi cu afacerile ilegale ce le-au facut...
Ati pronuntat cuvintele magice: consum, banci, economistii din afara....
Sunt cuvinte normale si, pe langa multe alte cuvinte, sunt instrumente de discutie si analiza economica, dar poate unii sa le considere magice cu gandul la trecut cand se spunea despre capitalism ca era o "societate de consum in putrefactie". Apoi exista o banca unica, o intreprindere de comert exterior unica, iar economistii erau doar socotitori, contabili ce calculau cifrele de plan...
in toata aceasta poveste cu salariile, s-a avut in vedere numai bugetarii, ca si cum acestia ar duce la dezvoltarea economiei.

Eroare, mare eroare. Daca mai multe categorii, mai multe bresle, mai multi oameni fie ei si bugetari, castiga mai bine, au de castigat si cei ce muncesc in economie, in agricultura, in servicii, in transporturi, constructii, industrie de toate felurile.
Va dau un exemplu trait concret din care se poate intelege simplu legatura:
In ianuarie 2010 cand se discuta la TV reducerea salariilor si a pensiilor, o echipa de 3 oameni (un inginer si tehnicieni) executau o lucrare de mobilier in casa la noi (din 4 adulti suntem 3 bugetari). Unul din cei 3 ce executau lucrarea comenta si sustinea ca este bine sa se taie salariile bugetarilor si pensiile, ca asa le trebuie, ca stau pe spinarea lui... iar inca unul din cei doi colegi era si el cam de aceeasi parere. Am incercat sa le explic faptul ca sunt in eroare, ca toata lumea va avea de pierdut, ca vor avea si ei de pierdut.. Nu au inteles, nu voiau si basta. Pe seara au terminat treaba. Isi strang sculele, verificam daca e totul in regula si-am insistat un pic la aceasta "receptie a lucrarii". Mai facuse o lucrarea cu 2 luni inainte si totul a fost bine. Unul din ei zice ca nu vor fi probleme, iar daca ceva nu este perfect, ei oricum revin peste trei saptamani cand planificasem cu sefii lor sa-mi execute alta lucrare. Le-am explicat scurt ca o sa transmit sefilor lor faptul ca nu mai pot face lucrarea urmatoare. Cum? De ce? se intrebau mirati. Nu am lucrat bine?...
Nu, domnilor, ati lucrat bine, dar dupa cum ati auzit chiar in timp ce lucrati, in scurt timp ne vor fi taiate o buna parte din venituri, acele taieri cu care dumneavoastra erati de acord. De aceea nu o sa mai am bani sa va platesc.... Peste 9 luni am dat telefon, pentru o mica remediere si-a venit inginerul de a rezolvat. Era necajit ca au scazut comenzile, ca din 35 de salariati au mai ramas 12 la acea firma pentru ca nu aveau de lucru... Acum recunostea ca in ianuarie nu prea intelegea de ce sa fie el afectatat ca le scad veniturile bugetarilor. Firma lor se dezvoltase de prin 2002 de la 2 salariati-asociati, la 35 de salariati in 2010 iar acum erau in pragul falimentului...
Cum s-a facut acumularea, aia firava care a fost, cum se face repartizarea, asta generoasa, e de discutat mult si bine...

Bugetul de stat nu este un cont de depozit bancar. Este un organism viu, in continua miscare, zilnic avand intrari si iesiri, venituri si cheltuieli. Asa ca nu acumularea este scopul, ci miscarea, circulatia cu folos a banilor, cheltuirea lor in asa fel ca sa se realizeze echilibru. Populatia este dusa in eroare cand aude aproape la schimbarea de putere (1996, 2000, 2004), luni de zile, cum noua putere acuza greaua mostenire. Ei au dreptate dar nu sta nimeni sa explice ca nu este atat de importanta lipsa banilor dintr-o punga (buget in engleza), ci greaua mostenire se refera la modul de administrare a treburilor statului, la programe, la asigurarea conditiilor de dezvoltare economica si multe altele ce tin de organizare, inertie, oameni numiti politic in functii de specialisti, in economia reala, contracte inrobitoare pentru institutiile statului, pentru regiile statului...
Avand in vedere ca multe din acestea nu se pot schimba, asa cum se poate achimba peste noapte un prim ministru, un ministru, un director..., ci necesita timp, legislatie, termene de expirarea a contractelor..., sigur ca oricine, orice guvern are o perioada grea atunci cand si-a propus sa faca altceva decat guvernul precedent. Guvernelor Boc (1...5) sau MRU, nu au avut aceste probleme pentru ca au mers pe aceea cale, austeritate pentru cei mai multi romani, chiar daca in campanie au promis. Amintiti-va:
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Presedintele klaus johannis va numi un alt prim-ministru sau va ramane guvernul ponta? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Potrivit art. 85 alin. 1 din Constitutia Romaniei, presedintele Romaniei desemneaza prim-ministrul si numeste Guvernul pe baza votului de incredere a ... (vezi toată discuția)
Ce parere aveti despre candidatii la prezidentiale ? davidpaulclaudiu davidpaulclaudiu https://www.youtube.com/watch?v=APuRJMTbEhE Raspuns pentru Alex C. : Traiesc intr-o tara libera, democrata care imi asigura prin drepturi sansa de a ma ... (vezi toată discuția)
Care credeti ca va fi rezultatul referendumului din 29.07.2012? Cabinet de Avocat Cabinet de Avocat "Stan Petru Radu" 1. Se vor prezenta la urne [b]50%+1[/b] dintre alegatori? 2. Care va fi procentajul [b]Pro si Contra[/b] demiterii presedintelui? (vezi toată discuția)