avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ajutor!Statul Norvegian incearca sa-mi ia copilul prin ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ajutor!Statul Norvegian incearca sa-mi ia copilul prin abuz!

Statul Norvegian ma ameninta ca daca tatal, ,nu este de acord ca fiul nostru sa se intoarca in Romania cu mine,nu voi putea sa i-mi iau copilul cu mine inapoi in tara nici daca am o hotarare de incredintare/suplinire acord, definitiva si irevocabila ,apostilata ...emisa de o instanta din Romania ,pentru ca ei au o lege in acest sens ..care este mai presus de o simpla decizie data de un tribunal romanesc.
Logic ar fi sa existe reciprocitate si in recunoasterea hotararilor date de instante si in privinta legilor legate de familiei cu minori, si sper ca exista!
Daca aveti informatii mai precise legate de subiect,v-as ruga frumos sa ma ajutati cu un raspuns.
Sunt din ce in ce mai disperata de spaima acestei tari,Norvegia!!!
Vreti sa spuneti ca trebuie sa le arat un caz de la CEDO referitor la dreptul familiei in care au pierdut ca sa inteleaga ca asta voi face si eu sau ce?
Ma gandesc ca poate nu ar fi relevant deoarece in mod sigur fiecare caz are clar alte date si subiecte diferite..
Sau nu am inteles eu ce doreati sa spuneti?
Ce sa inteleg din acest reg.CE,are vre-o legatura si cu tari terte(shenghen)?:

Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului din 27 noiembrie 2003 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti în materie matrimonială şi în materia răspunderii părinteşti, de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1347/2000
Convenţia de la Haga din 1980 asupra aspectelor civile ale răpirii internaţionale de copii

Ultima modificare: Luni, 1 Octombrie 2012
dismissed, utilizator
Cu siguranta ca ati aflat de la noi de aici mai mult decat v-au spus ambii avocati...ce ce nu imi pare in regula pentru deja trebuia sa stiti daca aveati 2 avocati...

In fine...cqzul CEDO contra Norvegiei daca este asemanator se poate aplica ca si precedent invocand jurisprudenta Cedo in caz de proces instanta norvegiana neputand incalca conventia chiar daca legea lor ar fi contrara.

Al doilea aspect era cel cu recunosterea hotararii romane in Norvegia.
Daca ei nu ar recunoaste hotarare pronuntata de autoritatile judiciare romane ati castiga direct in Norvegia pe Cedo.

Sau...o alta posibilitate ar putea fi chiar recunoasterea hotararii romane desi legea lor interna nu ar permite recunoasterea hotararii datorita incompatibilitatii.
Aceasta ultima varianta poate fi mai complicata si este cea la care am discutat in contradictoriu cu domnul avocat Munteanu la fel cum am considerat ca ati putea castiga si direct in.Norvegia insa nu cred ca daca veti avea acelasi avocat norvegian.
Macar sa va expuna in concret textul de lege ca sa il analizam dupa ce va fi tradus...ca sa inteleg care este problema concreta de care va loviti.
[ link extern ]

Aici era dar nu seamana deloc..

Am considerat ca av.din RO nu ma poate ajuta cu nimic in NO ,iar cel de aici nu cred ca ma mai place..pentru ca stiu sigur ca au avut intentia sa ma lase fara copil ori sa ma convinga saraman aici ,cred ca in acelasi scop!
Deci voi avea nevoie de un av.care sa-mi reprezinte interesele mele si ale copilului,nu cele ale statului No. sau ale unui tata iresponsabil.Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 1 Octombrie 2012
dismissed, utilizator
Poate cineva sa interpreteze aceasta conventie pentru a ma lamuri daca Norvegia,conform semnarii ,recunoaste sau nu hotararile din Romania pe dreptul familiei/relatii matrimoniale?

La 01.01.2010 a intrat în vigoare, între SM ale UE şi Regatul Norvegiei (stat terţ, nemembru al UE, stat membru al A.E.L.S. ) Convenţia de la Lugano din 30.10.2007 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor în materie civilă şi comercială.
Prin Decizia Consiliului Uniunii Europene nr. 2007/712/EC din 15.10.2007 publicată în Jurnalul Oficial L 339, 21.12.2007 a fost aprobată semnarea, în numele C.E., a Convenţiei de la Lugano din 2007. Convenţia de la Lugano din 2007 a fost publicată în limba română în acelaşi Jurnal Oficial împreună decizia Consiliului UE susmenţionată.
Convenţia de la Lugano din 2007 a fost semnată la 30.10.2007 de către Republica Islanda, Regatul Norvegiei, Regatul Danemarcei şi Confederaţia Elveţiană, precum şi de către C.E., în numele statelor membre ale C.E. (inclusiv în numele României), care şi-a exercitat competenţa exclusivă în acest domeniu. Convenţia de la Lugano din 2007 va fi aplicabilă exclusiv în relaţia dintre statele membre (inclusiv România) şi statele terţe.
Prin Decizia Consiliului Uniunii Europene nr. 2009/430/EC din 27.11.2008 publicată în Jurnalul Oficial L 147, 10.06.2009 a fost aprobată ratificarea, în numele C.E., a Convenţiei de la Lugano din 2007 şi a fost stabilit conţinutul declaraţiei care a fost făcută cu ocazia depunerii instrumentului de ratificare.
Instrumentul din 27.11.2008 de aprobare a Convenţiei de la Lugano din 2007 a fost depus la 18.05.2009, la Misiunea Confederaţiei Elveţiene pe lângă Uniunea Europeană, de către Secretarul General al C.E., în numele statelor membre ale C.E.
Regatul Norvegiei (stat terţ A.E.L.S. - nemembru al UE) a depus instrumentul de ratificare la data de 01.07.2009.
Astfel, Convenţia de la Lugano din 2007 a intrat în vigoare, conform art. 69 alin. 4, la data de 01.01.2010, dată care reprezintă prima zi a celei de-a şasea luni care urmează datei la care C.E. şi un stat membru al A.E.L.S. îşi depun instrumentele de ratificare.
Noua Convenţie de la Lugano din 2007 privind competenţa judiciară, recunoaşterea şi executarea hotărârilor în materie civilă şi comercială conţine dispoziţii referitoare la (1) competenţa jurisdicţională de drept internaţional privat (civil şi comercial, dar nu şi dreptul familiei) şi (2) procedura de recunoaştere şi încuviinţare a executării hotărârilor judecătoreşti, actelor autentice, tranzacţiilor judiciare (exequatur). Noua Convenţie de la Lugano va înlocui Convenţia de la Lugano din 1988 (la care România nu este parte), şi va alinia textul Convenţiei la textul Regulamentul Bruxelles I, în ceea ce priveşte normele privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti, tranzacţiilor judiciare şi actelor autentice (exequatur). De altfel, dispoziţiile din cele două instrumente comunitar şi internaţional sunt aproape identice.
Convenţia de la Lugano din 2007 nu armonizează normele de procedură civilă, ci unifică numai normele de soluţionare a conflictelor de competenţă jurisdicţională de drept internaţional privat şi de soluţionare a procedurii de exequatur.
Convenţia de la Lugano din 2007 nu se aplică în mai multe domenii: statutul sau capacitatea juridică a persoanelor fizice, regimurile matrimoniale, testamentele şi succesiunile; falimentul, procedurile de lichidare a societăţilor comerciale insolvabile sau a altor persoane juridice, tranzacţiile judiciare, concordatelor şi procedurilor similare; securitatea socială; arbitrajul.

Multumesc.

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Domnule avocat Munteanu, puteti sa cautati singur in CEDO textele de lege.
Sunt cel putin doua...Vedeti ca sunt mai multe protocoale...

Domnule Lascoschi, am citit si eu si dl. Munteanu Conventia fara sa identificam texte de lege care ar putea fi incalcate de statul norvegian in speta.
Si cum sunteti jurist, stiti sigur ca nu se dovedeste un fapt negativ (acela ca nu e incalcata o lege, de exemplu), ci ca partea care sustine contrariul e chemata sa dovedeasca faptul pozitiv corespondent; de aceea colegul v-a intrebat pe dv. si va intreb si eu fara sa cred ca veti raspunde totusi la obiect: Ce text de lege incalca dupa dv. Regatul Norvegiei in cazul de fata?

Interesant este faptul ca nu prea am remarcat Norvegia ca fiind condamnata la CEDO.

Asta pentru ca au o legislatie stricta care e si aplicata cu strictete. Pe mine nu ma uimeste, si daca va uitati la Regulamentul CE 2201/2003 art. 8 si 9 veti vedea ca nu prea e competenta Romania sa decida despre viata copilului ala...

Mai nou observ ca nici pasaport nu are, nu mai retin varsta copilului...
Parerea mea e sa lasati hotararea romana si sa va transati divortul si restul in Norvegia, ca v-o fi adus sotul sau nu, cert e ca legea ei vi se aplica si nimeni nu v-a blocat sa va informati anterior plecarii.

Alte discuții în legătură

Ajutor,sunt in norvegia cu copilul vreau sa ne intoarcem in tara! dismissed dismissed Sunt in Norvegia cu copilul minor. In Romania sunt deja in proces de divort si custodie reprezentata de avocat. Vreau sa ma intorc in Romania cu copilul ... (vezi toată discuția)
Asistenta sociala din norvegia a luat copilul Corbuletz Corbuletz Buna ziua, Va scriu deoarece am un copil cu o fata din america centrala, de care am divortat de comun acord in luna Iulie anul 2014, fiind casatoriti din ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi avem bubu.b bubu.b buna asa vrea si eu sa stiu ce drepturi am eu si iubitul meu in norvegia el lucreza si are contrat pe 3 luni dar o sa il prelungesca cand tre cele 3 luni eu nu ... (vezi toată discuția)