avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Filozofie, obligatii parentale
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Filozofie, obligatii parentale

1. Legea prevede, ca parintele care are in intretinere minorul, sa incurajeze relatia acestuia cu celalalt parinte. In cazul in care acest parinte a fost mintit, inselat, sau este si a fost victima a violentei domestice in relatia sa cu celalalt parinte, este normal, moral, dezirabil sa incurajeze relatia minorului cu un asemenea om, chiar daca este parintele biologic ? Si cum sa o faca "din suflet'?
In mod normal instinctul de aparare, te face sa te indepartezi de ceea ce este rau. Stiu si ca nu suntem perfecti, insa sunt intr-adevar cazuri grave de inselaciune, violenta, alcool...

Legea prevede si ca exista obligatia parintelui care are in ingrijire minorul de a-l apara de orice abuz, sau posibil abuz....ori, cum sa previi asa ceva, cand inainte de toate trebuie sa incurajezi relatia minorului chiar si cu fosti infractori.

2. Obligatia parintelui custodian de a incuraja relatia copilului cu celalalt parinte exista...insa unde se specifica obligatia parintelui necustodian de a se purta civilizat si frumos cu parintele custodian, de a nu-l hartui si trimite inutil prin tribunale fara a comunica, sau a-l reclama de nenumarate ori pentru a strange probe....etc. ? Evident ca binele copilului depinde de multumirea si fericirea parintelui care ii este mereu in preajma. Parinte hartuit = copil nefericit .

3. Este normal ca unui parinte care a cerut un program de vizita si nu l-a respectat decat foarte sporadic, sa i se dea bonus un program de vizita mai larg, atunci cand acesta cere, doar pentru ca in momentul respectiv arata interes ?

Doamna Avlil, marturisesc ca ma aflu printre cazurile "fericite" in care "tatal biologic" nu ia si nu tine copilul cu forta. Cand nu a vrut sa mearga sau nu a vrut sa stea cat era programul, l-a adus acasa. Am si mentionat asta in proces, si, mai mult, desi la fond obtinuse un program 10-14 in prezenta mea, am spus ca poate fi chiar 10-19, la domiciliul tatalui. Lucruri care am sperat ca vor duce la 'construirea" unei relatii puternice intre cei doi.
Copilul are 6 ani, iar ca sa-i schimb numele acum doar pentru ca tatal biologic a primit un program de vizita, pe care nu de putine ori il "sare", mi se pare absurd. Nu vad nici un "interes primordial" al copilului, daca nu va mai purta numele meu, ci al lui.
Nu am fost casatoriti, nu am locuit niciodata impreuna, copilul nu a stat niciodata cu el decat strict ore de vizita, nu este cautat de tata inafara programului, nu-i cunoaste educatoarea, nu se intereseaza de problemele medicale, educationale...de NIMIC!

Martonze..
Zau? Ati facut dvoastra toate astea si...a mers? Credeti ca o judecatoare din completul MF (ca la barbati e cam interzis acolo) va consimti sa o trimita la expertiza psiho??? Sau imi dati sfaturi de prin manuale? Poate nu stiti cat de insignifianti sunt alde SASANTEC si Autoritatea Tutelara.. Ca sa nu mai zic cat de usor de...cointeresat.
Shomo, eu am facut plangere la DGPASC, printr-un memoriu depus acolo, dupa ce am fost bruscate fizic, atat eu cat si copilul.
La putin timp, am fost sunata de un reprezentant al institutiei cu care am stabilit o data la care sa se poata prezenta la domiciliul meu si al copilului.
Au venit doua persoane si au stat de vorba cu copilul in prezenta mea (copilul avand atunci 4 ani, probabil aceasta era procedura. Daca era mai mare, poate discutau separat, ma gandesc eu....). Atunci am aflat si eu ca tatal isi lovise chiar copilul in timpul vizitelor sale.
In urma acestor discutii, la putin timp am primit acasa o instiintare ca suntem integrate intr-un program de consiliere si mi s-a cerut acordul sa fie anuntat si tatal despre plangerea depusa, pentru a putea cei de la DGPASC sa-l invite la discutii.
Din motive obiective (copilul intrase in vacanta si a trebuit sa plece la bunicii materni, pentru ca in Bucuresti nu am pe nimeni sa ma ajute la cresterea ei, inafara, evident, de "tatal biologic" care, insa, nu e interesat) nu am mai mers la aceste sedinte.
Ma gandesc ca daca faceti si Dvs. o sesizare, poate reusiti sa obtineti aceste consilieri.
Nu cred ca ar conta ca Dvs. sunteti tatal, si reclamati comportamentul mamei.
Este doar o parere - sugestie.

O zi buna.
Ultima modificare: Joi, 4 Octombrie 2012
adi_2010, utilizator
multumesc dar..am trecut prin asta deja, acum 2 ani. Atunci mama, in ciuda cererii si recomandarii de la SASANTEC arefuzat consilierea psiho pe motiv ca minorele sunt deja ..stresate si vizitele la psiho le-ar stresa si mai mult (!!!). si..a ramas asa.
Pacat, poate era o modalitate de a ajunge la un consens cu totii.
Eu as merge la o consiliere impreuna cu "tatal biologic", desi, cum a fost si la Dvs, slabe sanse sa fi venit pentru ca are o parere foarte buna despre "calitatea" sa de "tata".
Intotdeauna cand i-am atras atentia asupra unui lucru care nu era tocmai ok pentru copil, s-a enervat si a inceput sa tipe ca stie el ce e bine, asa ca...ma rog sa-i fie bine copilului si sa se intoarca ok acasa.

Alte discuții în legătură

Minori care nu vor sa mearga cu tata! Cristian0711 Cristian0711 In urma divortului, tatal are dreptul la doua saptamani sa ia copiii minori, etc! Copiii (8 si 10 ani), nu vor sa mearga! Asta si datorita comportamentului ... (vezi toată discuția)
Program de vizita pentru copil de 5 luni dana0414 dana0414 Buna seara, as dori sa ma ajutati cu un rapsuns la intrebarea urmatoare:cat are dreptul, tatal unui copil de 5 luni, de a-l vizita in conditiile in care i ... (vezi toată discuția)
Ce se întâmplă când unul din minori nu vrea sa se întoarcă la mamă? Liliana_80 Liliana_80 Bună ziua. Dupa 3 ani de la divorț și de la părăsirea domiciliului conjugal cu cei 2 copii minori, mama încearcă prin instanta reducerea programului de ... (vezi toată discuția)