shomo a scris:
multumesc dar..am trecut prin asta deja, acum 2 ani. Atunci mama, in ciuda cererii si recomandarii de la SASANTEC arefuzat consilierea psiho pe motiv ca minorele sunt deja ..stresate si vizitele la psiho le-ar stresa si mai mult (!!!). si..a ramas asa.
in fapt egalitatea intre tata si mamam este , din pacate in cele mai multe caszuri pur teoretica atat in fata instantelor cat si in fata autoritatilor mamele au sanse mult mai mari sa fie crezute deoarece exisat o prezumtie cutumiara de maternitate....
de aceea nu trebuie sa va mire ca in cazul unui abuz reclamat de mama s-a intervenit , iar in cazul dvs, ca tat nu.
din nefericire mai este mult pana cand mentalitatile sa fie in consens cu legea...cu toate ca ar trenui sa fie invers. din pacate desi ne-am aliniat legislativ la cerintele UE, precti, legea se aplica tot pe principii arhaice....mai este mult pana la sansele unui proces echitabil in asemenea cauze
veste buna este, ca , din ce in ce, mai ales dupa aplicarea NCC am sesizat o accelerale a procesului de adaptare a mentalitatii instantelor ....insa tot nu s-a ajuns , in opinia mea nici maar la 50-50% intre instante echilistante si celelalte.
ce va pot spune este ca, desi cu foarte mare efort ( adica unde o mama in aceeasi situatie face o plangere , un tata trebuie sa faca 5 inclusiv plangeri la toate forurile superioare si superiorii superiorilor) veti reusi sa va faeti dreptate.
am mai discutat acest subiect cand multi colegi prezumau ( de buna credinta de altfel) ca prin includerea exercitatrii autoritaii perintesti in comun se va rezolva problema discriminarii...
din nou din pacate am avut dreptate ca, in practica intalnim si acum motivari de hotarari de genul:
„
Autoritatea părintească comună - care constituie regula în materie, conform art.503 şi art.397 Cciv. - a fost instituit. de legiuitor în scopul promovării şi protejării unei bune dezvoltări a copilului, prin luarea în comun a deciziilor importante, cum sunt cele referitoare la educaţie, la tratament medical, la reşedinţa minorului, la administrarea bunurilor sale etc., () astfel de modalitate a realizării responsabilităţii parentale constituind un element de normalitate în cadrul relaţiilor dintre părinţi şi copii. Un element esenţial insă pentru ca autoritatea părintească comună să poată fi exercitată cu eficienţă este ca: părinţii să aibă atât voinţa, cât şi capacitatea de a coopera în interesul copilului. In caz contrar, orice decizie ce ar trebui luată de părinţi cu privire la situaţia copilului nu ar constitui decât surse de noi stări conflictuae între ei, cu consecinţe negative asupra copilului. In consecinta, apreciind ca in cauza este clar ca parintii nu se inteleg si nu pot exercitat in comun autoritatea parintesca, autoritatea perintesaca va fi exercitata exclusiv de catre mama”
( citat din Hotarearea Judecatorie Sector 5 Bucuresti obiectul dosarului fiind tocmai solictarea de exercitatrea autoritatii parintesti in comun)
prin urmare, din cate puteti vedea ....negru pe alb, instanta, cel putin cea de mai sus apreciaza , in 2012 ca exercitatrea autoritatii parintesti in comun se face doar daca partile se inteleg.....prin urmare nu cand ajung in instanta in contradictoriu...