avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 964 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Codul de procedurã civilã versus Legea medierii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Codul de procedurã civilã versus Legea medierii

declaratia pe proprie raspundere, AUTENTICA SI ANTERIOARA, a partii care doreste sa inceapa un proces cum ca s-a informat despre mediere este suficienta pentru a preintampina o eventuala 'inadmisibilitate'?

sau e ca in cazul recursului pe noul cod de procedura ..trebuie obligatoriu semnat si stampilat de de avocat/la spezta de mediator
Ultima modificare: Joi, 17 Ianuarie 2013
ContSters267790, utilizator
pai da..
reclamantul poate fi informat prin delegat/mandatar..sau informarea se face in persona..:D

ma gandeam la persoana juridica care-i de drept colectiv sau la procuratorul-avocat / mandatar
Ultima modificare: Miercuri, 23 Ianuarie 2013
ContSters267790, utilizator
Catre marry danu

In cazul celor 900 - 1000 de litigii pe care le aveti sau gestionati exista o solutie simpla....cu d-voastra fac o informare si daca toate litigii sunt de acelasi tip, una e suficienta..... pe urma ca sa chem cealalta parte din cele 900 de litigii, va trebui sa faceti cu mediatorul sau echipa de mediatori contract de premediere prin care acesta sau acestia sa invite celelalte parti la informare si apoi in mediere,.... contractul de premediere este intins pe un an de zile si mediatorul se obliga sa cheme in mediere pe toti aceia cu care aveti treaba... institutiile publice dispun de plafoane de cheltuieli care permit sa faceti asta... trebuie sa gasiti mediatorul care sa stie si sa fie dispus sa faca demersuri.
Mediatorul nu trebuie sa fie neaparat specializat pe domeniul pe care aveti litigiul... partile deja sunt specializate.... mediatorul trebuie doar sa puna intrebarile corecte si sa ajute partile sa negocieze ceva convenabil pentru ambele parti.... nu ne bagam in bucataria nimanui dar daca ati ajuns la mediator atunci discutam cu cartile pe masa, mai ales ca procedura e confidentiala.....bucataria voastra devine si a noastra cand veniti cu problema la noi... si o restituim dupa ce am terminat.
Daca va temeti ca mediatorul va fura painea cum deseori am auzit, e o falsa impresie... cred ca rolul juristilor intr-o institutie publica sau mai ales privata, este de fapt de a tine cat mai departe institutia de instanta pe cat posibil... la noi din pacate se intampla contrariul... dar de la 01.02 va trebui sa gasiti solutii, indiferent de natura institutiei sa mergeti la mediator.... cu bucatarie sau fara.
Litigiile penale la plangerea prealabila, nu sunt mult diferite... nu trebuie sa stapanesc codul penal sau de procedura penala ca sa mediez o astfel de speta.... treaba mediatorului nu este sa faca incadrari sau sa stabileasca vinovatii... ci sa ajute pe cei implicati sa negocieze o intelegere si sa stinga problema.
Multumit ?
Ultima modificare: Joi, 24 Ianuarie 2013
Ioan Viorel Danciu, Mediator
Mediatorsm a scris:

institutiile publice dispun de plafoane de cheltuieli care permit sa faceti asta...

De ce ar trebui ca instiuțiile (publice sau private)să dispună de plafoane pentru a fi informate - de 900 sau de 9000 de ori într-un an, dacă procedura informării este gratuită? :)

Mediatorsm a scris:

dar de la 01.02 va trebui sa gasiti solutii, indiferent de natura institutiei sa mergeti la mediator.... cu bucatarie sau fara.

Aplicarea noului Cod de procedură civilă s-a amânat până la 1 iulie 2013


Mediatorsm a scris:

Litigiile penale la plangerea prealabila, nu sunt mult diferite... nu trebuie sa stapanesc codul penal sau de procedura penala ca sa mediez o astfel de speta.... treaba mediatorului nu este sa faca incadrari sau sa stabileasca vinovatii... ci sa ajute pe cei implicati sa negocieze o intelegere si sa stinga problema.

S-ar putea ca totuși „litigiile penale la plângerea prealabilă” să fie totuși puțin diferite...
Cum veți media, de exemplu, litigiu între un violator și persoana violată de acesta? Mi-e foarte greu să-mi imaginez o mediere între „părțile” acestei infracțiuni...
marry_danu a scris:


Eu de exemplu lucrez intr-o instituţie publică care are aproximativ 900 de dosare pe an si din acestea, în 90% din cazuri societatea are calitatea de reclamant, deci este obligata sa participe la acele sedinte înainte de a promova acţiunea în instanţă



Mediatorsm a scris:

Catre marry danu

ca sa chem cealalta parte din cele 900 de litigii, va trebui sa faceti cu mediatorul sau echipa de mediatori contract de premediere prin care acesta sau acestia sa invite celelalte parti la informare si apoi in mediere
institutiile publice dispun de plafoane de cheltuieli care permit sa faceti asta... trebuie sa gasiti mediatorul




Ohoohoo. Am ajuns unde (nu) trebuia! Miscarea banilor publici in ANUMITE buzunare.


Pentru aceeasi "utilizare judicioasa a fondurilor publice":

1. Institutiile publice vor plati mediatori (scopul infromarii fiind acela de a convinge partile sa recurga la mediere)
...si in paralel ...
2. Institutiile publice "nu pot achizitiona servicii juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare" (articolul 1 din OUG 26/2012)



Restrangem exercitiul dreptului la aparare consacrat de Constitutie ..."in baza la pretextu' ca"??? (replica din filmul Filantropica).

Lamuriti-ma si pe mine! Pana nu ma calca fiscul, garda, Curtea ...ca sa-mi explice ca poate n-ar trebui sa am atatea intrebari. (si cine stie, poate chiar ar mai benefic pentru mine sa raman in acel tip de anestezie intelectuala pe care il sugereaza parul meu blond)

Daar...
Exista deja o institutie publica nevoita sa dea cu subsemnatul pe la imparatie pentru ca a indraznit sa ma plateasca pe mine cu 500 lei pentru redactarea unui recurs.

Si iata cum exercitiul libertatilor devine obiect de preocupare cand simti ca nu le mai ai!





Ultima modificare: Joi, 24 Ianuarie 2013
romascanu, moderator
marry_danu a scris:

Eu de exemplu lucrez intr-o instituţie publică care are aproximativ 900 de dosare pe an si din acestea, în 90% din cazuri societatea are calitatea de reclamant, deci este obligata sa participe la acele sedinte înainte de a promova acţiunea în instanţă


Va rog lamuriti-ma si pe mine cu o chestie minora colaterala:

In niste cazuri civile pe care le-am avut cu unele regii autonome, juristii si condicerea regiei mi-au spus ca nu pot incheia tranzactii judiciare. Nici regiile si nici institutiile publice.

Poate ca nu e adevarat ce mi-au spus, recunosc ca nu am verificat prea bine.

Dar daca e adevarat ca subiectii de mai sus nu pot incheia tranzactii judiciare, de ce pot incheia acorduri de mediere?

Alte discuții în legătură

De la data de 1 august informarea asupra avantajelor medierii devine obligatorie Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator În vederea înţelegerii cu claritate de către justiţiabili a aspectelot ce privesc procedura de informare, respectiv momentul în care trebuie să ... (vezi toată discuția)
Incheiere proces-verbal privind avantajele medierii cristina69 cristina69 Buna Ziua. Va rog sa imi spuneti daca reclamantul invita paratul la informarea privind avantajele medierii in baza art.2 alin.1 ind.3 din legea 192/2006, ... (vezi toată discuția)
Certificat de informare de depus la instanta popescumierleanu popescumierleanu Buna dimineata. Cat costa un certificat de informare obligatoriu pentru dosarul depus deja in instanta privind litigiul unei succesiuni. Sigur partile nu se ... (vezi toată discuția)