viorell2004 a scris:
Si mai vin si eu cu o intrebare... retorica evident.
Daca am ontinut un certificat ca m-am informat cu privire la avantajele medierii, si o sa am si alte litigii de initiat , trebuie de fiecare data sa ma informez si sa produc un alt certificat ?....
Daca institutia medierii sub aspectul informarii devine o obligatie va fi foarte iubita de cetateni.... asa ca, legea in forma actuala cred ca face un deserviciu profesiei de mediator!
Va rog sa fiti empatic si sa va ganditi si din punctul de vedere al mediatorului. Puneti-va si in situatia in care legea va obliga sa emiteti "n" certificate catre o persoana care s-a informat deja, nu a considerat medierea o solutie si trebuie sa ii oferiti serviciile gratuit pentru a respecta legea. Pe de alta parte daca cineva are timp de atatea procese poate sa faca n drumuri suplimentare la mediator. In plus pot fi situatii diferite unde desi reclamantul nu accepta initial medierea din cauza costurilor, poate reveni asupra deciziei daca paratul accepta plata integrala a onorariului mediatorului.
Ca sa nu mai continuam cu exagerarile privind mai multe certificate pentru acelasi om: promit sa eliberez eu certificatul al doilea si urmatoarele mult mai usor dupa o prima discutie initiala mai elaborata. Deci, pe cei care au temeri ca vor pierde mult timp (nu ma refer la avocati) ii voi ajuta cu rugamintea sa nu mai aduca acest argument in discutie (care e de fapt si cam singurul pe care l-am vazut). Toata lumea plange de grija timpului unui justitiabil (aprox 10-15 min) fara a lua in considerare timpul infinit mai mare pe care il poate irosi pe scarile tribunalului.
Nu am o statistica, dar opinez ca numarul celor care au mai mult de un proces/an (ma refer la persoane fizice, nu la avocati) este sub 2% ceea ce ar putea fi nesemnificativ in discutia la nivel global. Iar de la un an la altul e bine sa se reinformeze, poate o data cu varsta spiritul combativ al tineretii e posibil sa se estompeze.