avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Codul de procedurã civilã versus Legea medierii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Codul de procedurã civilã versus Legea medierii

declaratia pe proprie raspundere, AUTENTICA SI ANTERIOARA, a partii care doreste sa inceapa un proces cum ca s-a informat despre mediere este suficienta pentru a preintampina o eventuala 'inadmisibilitate'?

sau e ca in cazul recursului pe noul cod de procedura ..trebuie obligatoriu semnat si stampilat de de avocat/la spezta de mediator
Ultima modificare: Joi, 17 Ianuarie 2013
ContSters267790, utilizator
Mediatorsm a scris:

Patrick,


am precizat ca in situatia in care in informare constat lipsa de buna credinta.... mare atentie... biroul meu nu este birou de informatii cu publicul....confuzia e la d-voastra nu la noi....informarea are un anumit specific in care si eu ca mediator aflu date despre problema si intentia reala a d-voastra.... si bineinteles ca am si un interes comercial, fiindca biroul de mediator e afacerea mea proprie... timpul meu e la fel de important ca al oricui..... si nu e nici un secret.... mediatorul printre altele trebuie sa determine si intentia reala a partilor.... daca veniti la mine doar ca sa faceti cum ati facut cu concilierea, care a devenit doar o procedura fara efect tocmai datorita faptului ca nu a fost luata in serios, va trebui sa va mai ganditi o data.... obligatia de a participa la informare este a partilor... eu nu sunt obligat sa emit vreun certificat daca nu sunt convins de intentia onesta partilor de a-si solutiona amiabil litigiul....ci doar pentru asi continua litigiul in instanta.... imi pare rau dar v-ati facut socotelile gresit.... si pe langa asta am dreptul prin lege sa selectez cauzele care le iau in mediere... si in informare....de asemenea la mine in birou eu sunt cel stabilesc regulile de desfasurare a discutiilor indiferent in ce faza sunt... asa ca .... mutt succes in informare :D


Cred ca acest comentariu nu face bine profesiei de mediator. Chiar daca intentionati sa folositi o astfel de procedura, prin care practic cei care vin la informare trebuie sa cedeze argumentelor Dvs , de altfel pertinente si sa accepte medierea ar fi bine sa o pastrati in cadrul privat fara sa folositi cuvantul "noi" ("confuzia e la Dvs nu la noi"). Eu personal nu voi obliga pe nimeni si daca argumentele mele nu sunt convingatoare voi elibera acel certificat fara probleme. Pana la urma daca acceptati sa faceti informari trebuie sa eliberati si acel certificat. Pe de alta parte nu puteti fi obligat sa faceti informari daca nu doriti.

In plus oamenii nu au intentia onesta de a-si solutiona amiabil litigiul , caci daca ar fi avut aceasta intentie nu ar mai lua calea tribunalului. Deci oamenii vin la Dvs fiind in conflict deschis si rolul mediatorului este sa ii convinga si sa ii aduca pe calea intelegerii.

Sper sa nu gresesc
Ultima modificare: Joi, 24 Ianuarie 2013
Dragos Corbuleanu - Birou de Mediator, Mediator
Multe lucruri nu fac bine profesiei de mediator inclusiv parerea eronata ca mediatorul este obligat sa faca informare si sa elibereze certificate...e parerea mea intr-adevar si in biroul meu eu fac regulile chiar daca unora nu le convine... fiecare are dreptul sa procedeze cum doreste... eu traiesc din mediere de aproape 3 ani si stiu exact cum si ce functioneaza. Daca unii n-au facut pana acum nici o mediere sau n-au fost in informare, da fac afirmatii ok, e treaba lor... biroul de mediator e afacerea mea si am sa o gestionez cum cred de cuviinta ...legea imi permite sa faca asta si daca unii cred ca biroul de mediator e birou de informatii cu publicul ei sunt in mare eroare... probabil ca unii vor elibera cu usurinta certificatele sau dupa cum vor considera .... cand vor trage linie la sfarsitul lunii atunci mai discutam.... in informare nu discutam mai intai despre argumente mele ci despre intentia lor.... desigur ca daca cuiva nu-i convine poate sa mearga la un alt mediator... aici nici eu nu am o problema , dar eu n-am sa cad in capcana pe care unii droresc sa ne-o intinda .......... dupa vreo 2-3 luni de eliberari de certificate o sa vedem cum stam la capitolul argumente..... daca o sa mai fie cine.

Sigur ca oamenii au dreptul sa se si gandeasca , asta nu contest, si le dau ocazia s-o faca dar eliberarea unor documente este deja alta poveste si ca sa nu fim folositi ca parghie de presiune de unii impotriva celuilalt trebuie mare atentie si discernamant...
ceea ce spun e de asemenea o forma de protectie a profesiei in fata altor profesiii care nu au interesul ca medierea sa functioneze, si vor face tot posibilul sa rastalmaceasca prevederile legii si sa speculeze lipsa de experienta a unor mediatori.....
Si pana la urma desi o sa sune ciudat si unii de o anumita profesie or sa sara in sus ca arsi despre asemenea "blasfemie", pe mine ca mediator nici nu ma intereseaza ce spune legea, ci intentia si dorinta partilor... eu cu astea lucrez si cand reusesc sa ii aduc la o intelegere restul nu mai conteaza... e doar cancan.

Cat despre ce presupune Patrick despre cum vor elibera unii certificatul, desigur e parerea lui....daca unii o vor face totusi nici nu are rost sa mai deschida birou de mediator.....cat despre cat de mult conteaza sau nu intetiile celor care vin in informare, aici iarasi este in eroare fiindca eu asta trebuie sa fac ... sa identific intentia reala a partilor..... tocmai ca sa nu pierd nici timpul meu nici pe al lor degeaba... daca cineva nu doreste sa-mi impartaseasca sau sa-mi dezvaluie intentia lui, ok e dreptul lui.... da nici eu nu sunt obligat sa eliberez vreun certificat daca omul nu e sincer .... medierea ca procedura se bazeaza in mare parte pe sinceritate si incredere... fara astea nu se ajunge la mediere, ori asta e de fapt scopul real al informarii, nu ca sa-i fac mai putin prosti, cum se exprima cineva pe aici.



Ultima modificare: Joi, 24 Ianuarie 2013
Ioan Viorel Danciu, Mediator
Patrick_ a scris:



Până la urmă aceste certificate vor fi niște formulare care se vor ridica de la birourile de mediatori, iar pentru a putea scoate un ban din această activitate, mediatorii vor taxa copia xerox a „formularului” de vreo 10 ori mai mult decât e o copie xerox la orice birou de copiere... și cu asta... se cam termină „informarea”. Va fi doar o „hârtie” în plus de care are nevoie omul pt a merge la instanță.

Cei care sunt cu adevărat interesați de mediere vor veni la mediator fără nici o „informare” obligatorie iar ceilalți vor veni și vor „cumpăra” formularul respectiv, făcut la copiator și completat cu datele solicitantului. :)


Ce va face sa credeti asta? Mi se pare simplista, cinica si incorecta aceasta judecata si nu ar trebui generalizat. Nu exclud varianta ca se vor gasi persoane fara vocatie care sa faca pur si simplu o afacere tip xerox din profesia de mediator (suspectez aici unii avocati care vor face cursurile de mediatori doar pentru a elibera usor certificatul) insa nu uitati ca pentru a il elibera trebuie sa se prezinte ambele parti ceea ce este o situatie in care se ajunge dupa o procedura de invitare, etc. Daca cineva va elibera un certificat direct fara cea de-a 2-a parte sau fara sa fi primit un refuz, acel certificat va putea fi contestat deoarece paratul nu a primit invitatie deci cererea ar putea fi considerata inadmisibila.

Eu cred ca avocatii ar trebui sa explice ei direct avantajele medierii, in caz contrar acest lucru s-ar putea intoarce impotriva lor. Ce va spune un client care dupa ani de procese afla ca ar fi putut rezolva problema rapid si cu costuri reduse prin mediere si va afla ca avocatul sau nu l-a informat si s-a "descurcat" sa ii obtina un certificat de la un mediator leguma?
îmi permit să postez un extras din Codul de etică şi deontologie profesională a mediatorilor:
În exercitarea profesiei, mediatorii au obligatia sa respecte hotarârile Consiliului de Mediere.
Mediatorul trebuie sa adopte un comportament apt de a contribui la cresterea prestigiului profesiei. Pentru aceasta el trebuie sa fie devotat profesiei, sa-si îmbunatateasca tehnicile si practicile profesionale, urmând în acest scop cursuri de formare continua. Mediatorul trebuie sa se asigure ca personalul angajat sau administrativ necesar activitatii de mediere respecta deontologia si secretul profesiei.
Toti mediatorii, astfel cum sunt definiti în continutul legii, trebuie sa se abtina, chiar în afara exercitarii profesiei, de la orice încalcari ale legilor, regulamentelor si regulilor profesiei, si de la orice actiuni contrare impartialitatii, independentei si onoarei profesiei, susceptibile sa aduca stirbire demnitatii acesteia, adica probitatii profesionale.
Mediatorul este autorizat sa informeze publicul despre serviciile pe care le ofera, cu conditia ca informatia sa fie fidela, veridica si cu respectarea secretului profesional, a altor principii esentiale ale profesiei si a regulilor de publicitate stabilite prin norme aplicabile profesiei.
Mediatorul va evita sa faca mentiuni care sa aduca atingere intereselor altor practicieni în mediere.
Practicienii în mediere îsi datoreaza amabilitate si respect reciproc. Acestea exclud vulgaritatea si manifestarile necuviincioase. Ei trebuie sa se abtina de la orice atitudine jignitoare ori imputari rau voitoare, în general sa se abtina de la orice actiune susceptibila de a aduce daune altor colegi mediatori.
Mediatorsm a scris:

Multe lucruri nu fac bine profesiei de mediator inclusiv parerea eronata ca mediatorul este obligat sa faca informare si sa elibereze certificate...e parerea mea intr-adevar si in biroul meu eu fac regulile chiar daca unora nu le convine...




Am spus deja ca mediatorul nu este obligat sa faca informarea dar parerea mea este ca tine de deontonogie profesionala sau de "eticheta" sa oferi acea hartie de care depinde persoana care ti-a trecut pragul. Sincer nici nu stiu cum i-as putea spune partilor dupa ce m-au ascultat 10 minute: "va multumesc ca ati venit dar nu primiti certificat daca nu acceptati medierea sau mi se pare ca nu sunteti de buna credinta". Cu o astfel de atitudine ar deveni acceptabila si ar avea suport solicitarea persoanelor care sunt impotriva medierii ca procedura de informare sa nu mai fie obligatorie iar argumentul va fi: "Mediatorii nu vor sa elibereze certificatele si ingradesc accesul la justitie". In concluzie : E afacerea dvs (desi nu suna frumos) si faceti ce doriti dar astfel de opinii este bine sa nu le faceti publice chiar daca pot fi reale sau corecte la un moment dat.
Ultima modificare: Joi, 24 Ianuarie 2013
Dragos Corbuleanu - Birou de Mediator, Mediator

Alte discuții în legătură

De la data de 1 august informarea asupra avantajelor medierii devine obligatorie Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator În vederea înţelegerii cu claritate de către justiţiabili a aspectelot ce privesc procedura de informare, respectiv momentul în care trebuie să ... (vezi toată discuția)
Incheiere proces-verbal privind avantajele medierii cristina69 cristina69 Buna Ziua. Va rog sa imi spuneti daca reclamantul invita paratul la informarea privind avantajele medierii in baza art.2 alin.1 ind.3 din legea 192/2006, ... (vezi toată discuția)
Certificat de informare de depus la instanta popescumierleanu popescumierleanu Buna dimineata. Cat costa un certificat de informare obligatoriu pentru dosarul depus deja in instanta privind litigiul unei succesiuni. Sigur partile nu se ... (vezi toată discuția)