medieribucuresti a scris:
Am observat o tendinta extrem de frecventa de a etala argumentele impotriva medierii prin exemple nerealiste, prin reduceri la absurd, prin exemple in care nu se aplica medierea.
Vă rog să înțelegeți și să faceți distincție între
mediere și
informarea cu privire la mediere...
Nimeni dintre cei care au postat pe acest forum nu este împotriva medierii (cel puțin nu rezultă asta din ceea ce au postat).
Problema este cu
obligativitatea cu privire la informare asupra medierii. După părerea mea toate
„exemplele nerealiste prin reducere la absurd” se refereau la obligativitatea informării asupra medierii și
nicidecum la mediere.
Orice om normal își dă seama că medierea în sine, ca modalitate de aplanare a unui conflict / litigiu este un lucru bun.
Dar după părerea mea, ar fi în primul rând în sprijinul promovării profesiei de mediator să vă dați seama că
obligativitatea informării asupra medierii
nu este un plus în promovarea medierii.
Până la urmă ați văzut cu toții la ce aberații s-a ajuns („
nu contează legea pt că e cabinetul meu”, „
dacă vreau emit certificatul, dacă nu are omul intenția de a veni la mediere nu-i dau nimic”, etc...) tocmai datorită acestei prevederi prin care se impune ca obligatorie procedura informării.
Probabil datorită faptului (sau poate mai bine-zis din cauză) că mediatorii de azi sunt pionieri ai acestui domeniu pe meleagurile noatre, se pare că aceștia nu-și dau seama de efectul de bumerang pe care-l poate avea o anumită prevedere legală care aparent le este favorabilă dar în timp se dovedește că le-a adus doar prejudicii.
După părerea mea, obligativitatea participării la procedura de informare este defavorabilă promovării prefesiei de mediator.
Orice lucru la care ești obligat îți crează o reacție naturală de respingere ceea ce nu poate să facă bine mediatorilor în acest caz.
Referitor la afirmația unui mediator de aici conform căreia din 900 de „potențiali clienți” care-i vor trece pragul (
obligați fiind) e foarte bine dacă măcar 25% ar încheia un contract de mediere... ce să mai spun?
Este clar opinia unui comerciant, o „socoteală” făcută de cineva care este interesat în primul rând de latura comercială.
Deci,
să fie obligați toți să-mi treacă pragul (adică să fie puși pe drumuri)... și apoi tot „prind” ceva, ceva să mai și contractez...
Păcat.