smeagull a scris:
Va rog lamuriti-ma si pe mine cu o chestie minora colaterala:
In niste cazuri civile pe care le-am avut cu unele regii autonome, juristii si conducerea regiei mi-au spus ca nu pot incheia tranzactii judiciare. Nici regiile si nici institutiile publice.
Dar daca e adevarat ca subiectii de mai sus nu pot incheia tranzactii judiciare, de ce pot incheia acorduri de mediere?
N-or sa le incheie! Nici pe unele, nici pe altele. Pentru ca urmeaza in vizita Curtea de Conturi si le va demonstra ca nu e bine ce-au facut.
Concret: O regie autonoma din judetul X a fost obligata de camera de conturi judeteana sa recupereze de la salariati sume de bani platite
in plus, prin nesocotirea
IN FAVOAREA salaritilor a unei clauze din contractul colectiv de munca.
Eu stiam ca un contract inchieat intre parti (angajator-salariati) poate fi MODIFICAT prin
intelegerea dintre
aceleasi parti. Si nu cred vreun salariat a fost suparat pe angajator pentru ca acesta a "nesocotit" in favoarea lui clauza aceia.
Ma rog, discutia este de prisos pentru ca masura este irevocabila, dar altceva voiam sa spun:
Va dati seama ca aceasta regie s-ar putea trezi cu SUTE de contestatii la executare?
La ce dracu' ii ajuta pe salariatii informarea despre
avantajele medierii sau medierea insasi, in acest caz? Nerecuperarea prejudicilor, ca urmare a nedispunerii si a neurmaririi de catre conducere a masurilor transmise de Curtea de Conturi constituie
infractiune
Si atunci, as vrea sa-l vad si eu pe directorul acela de regie care ar face o intelegere prin care sa-i lase salariatului macar
15 bani din ceea ce are de recuperat de la el.
Daca oamenii acestia vor fi obligati sa mearga la sedinta de ...reeducare cu privire la avantajele medierii si vor alfa ca s-au dus la dracu'n praznic fara folos, atunci nu vor mai veni in mediere nici macar atunci cand le-ar servi cu adevarat.
Va rog eu mult domnule mediatorsm, incercati sa
ascultati si ceea ce au altii de spus si va fi mai bine pentru profesia dvs., profesie pe care as dori s-o imbratisez si eu intr-o zi (am toate patalamalele necesare, inca din 2010), dar ma tem ca legiuitorul ... nu stie ce face acestei profesii cu actele normative pe care le da.