Patrick_ a scris:
medieribucuresti a scris:
Am observat o tendinta extrem de frecventa de a etala argumentele impotriva medierii prin exemple nerealiste, prin reduceri la absurd, prin exemple in care nu se aplica medierea.
Nimeni dintre cei care au postat pe acest forum nu este împotriva medierii (cel puțin nu rezultă asta din ceea ce au postat).
Nimeni? Forumul inunda de astfel de discutii in contradictoriu. Cred ca va refereati doar la acest topic. Chiar si asa ce parere aveti de acest mesaje:
milka: cum sa se adreseze un avocat petent unui preot mediator? poate doar pentru acatiste sa-l ajute preotul mediator...cred
Credeti ca Dl milka este impotriva sau pro mediere?
In plus eu m-am referit in general nu neparata la acest topic: intotdeauna cand se vorbeste de mediere se dau exemple nerealiste. Legea nu este perfecta dar exista utilizatori care denumesc legea "idioata", "penibila", etc deoarece nu e perfecta. Daca o lege are si parti care nu sunt ok, trebuie rediscutate acele prevederi fara generalizari
"După părerea mea, obligativitatea participării la procedura de informare este defavorabilă promovării prefesiei de mediator."
Am sesizat la Dvs ca aveti o problema cu aceasta informare obligatorie cu urmatoarele argumente:
- Justitiabilul trebuie sa faca un drum in plus
Cred ca drumul la mediator nu va depasi 30 de minute (luand in calcul deplasarea si 10 minute de prezentare). Nu cred ca toti mediatorii au birourile undeva in munti. In plus, cu siguranta vor fi mediatori care vor avea/deschide birouri in zonele frecventate de justitiabili. Mai mult, fata de cateva judecatorii din Bucuresti, Birouri de mediere vor fi de 100 de ori mai multe si implicit mai facil de accesat.
- Ceva ce este obligatoriu se va intoarce impotriva institutiei medierii
Apreciez grija fata de mediere (si nu sunt ironic) insa va dau cateva argumente contrare:
- Cetatenii se vor obisnui cu procedura si in timp lucrurile se vor aseza. De exemplu, ca sa participi la licitatii este nevoie de niste documente emise de institutii care au un singur sediu (Certificat constatator, Certificat fiscal, etc), ca sa te angajezi iti trebuie adeverinta medicala, ca sa dai in judecata trebuia sa mergi la un ghiseu sa platesti niste taxe si la un avocat sa iti prezinte o oferta si sansele pe care le ai in cazul unui proces etc. Nu am auzit reducerea numarului de licitatii, de angajari sau de procese din aceasta cauza. Singurul lucru care se poate intoarce impotriva medierii ar fi practicarea acestei profesii de catre persoane fara vocatie, dominati de un spirit exclusiv mercantil, dar acest lucru este valabil pentru orice meserie/profesie
Mai precizez ca pana acum, neexistand aceasta obligativitate medierea nu a fost cunoscuta de oameni. Daca ati face un sondaj ati vedea ca nici 5% din cetateni nu stiu ce insemana medierea si care sunt avantajele ei. Scopul acestei informari obligatorii este sa creasca acest procent. Cu siguranta se va renunta la aceatsa masura cand medierea va fi cunoscuta indeajuns. In rest fiecare e liber sa aleaga ce cale urmeaza in cazul unui conflict, calea medierii sau justitia.