avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Contributii egale ale parintilor stabilite de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Contributii egale ale parintilor stabilite de instanta.Stabilirea domiciliului minorului si acces neingradit minora/mama

Buna seara,

Ce parere aveti de aceasta hotarare a instantei?
Ati mai intalnit o astfel de motivare a instantei?

Solutie: Respinge ca lipsite de obiect excepţiile inadmisibilităţii şi lipsei calităţii procesual active; Admite în parte cererea principală precizată; admite în parte cererea conexă precizată Dispune ca autoritatea părintească asupra minorei să se exercite de către ambii părinţi; Stabileşte domiciliul minorei la domiciliul tatălui ( pârât-recl) ; Stabileşte contribuţii egale ale părinţilor la cheltuielile minorei în sumă 400,00 lei lunar fiecare, începând cu 23.08.2011 până la majorat. Dispune desfăşurarea neîngrădită a relaţiei personale minoră/mamă. Compensează cheltuielile de judecată. Cu apel în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică.


Considerati legala hotararea instantei?
Buna ziua,
Sentinata, din ce precizati dumneavoastra dl. avocat, fara a vedea actele, este una justa.
Minora avand domiciliul la tata va trebui sa se mute acolo, nu va fi in fapt, ci in drept.
Cunosc un caz cu8 un copil care i/a oferit mama o inghetata si nu a mai spus toate nemultumirile.
Iar cheltuielile trebuiesc justificate si de unul si de altul.
Si e foarte simplu, ambii parinti vor putea cumpara pentru copil pe bonuri separate. Iar operatorii economici pe baza bonurilor dau si facturi.
Nu e nimic horror.
Vi se pare mai logic si mai normal, ca minora sa se afle in vacanta la parintele la care un program de vizitare si celalalt parinte sa incaseze pensia de intretinere, iar copilul sa nu beneficieze de ea, ci respectivul parinte. Iar acesta sa spuna ca il costa o anumita suma, dar pe copil nu se vede nimic? Umbla cu haine rupte si care au ramas mici si bea o sticla de suc de 2 litri intr/o ora, daca i/o dai. Despre asta povestim.
Asa ca uneori viata bate filmul, si nu sti cum decurge relatia aia reala, sau pe care o prezinta cleintii a fi reala, in opinia lor, si care daca sapi mai mult vezi ca de fapt nu prea e cum spune unul sau altul.
Dar ce e cel mai bun in noul cod de procedura civila, este faptul ca institutia care va trebui sa sesizeze despre nerespectarea unei hotarari judecatoresti este autoritatea tutelara care v/a trebui sa instiinteze executorul judecatoresc ca a sesizat instanta de tutela, iar parintele care nu are copilul la el nu v/a mai fi nevoit sa gaseasca martori cand vrea sa isi ia copilul in programul de vizitare, sau alte minuni din astea. Nu. De asta se va ocupa autoritatea tutelara.
Cu siguranta vor fi voci pe acest forum care vor spune ca se vor gasi chichite avocatesti.
Problema e ca executorul v/a fi platit de partea care nu beneficiaza de programul de vizitare si care trebuie sa faca demersuri in acest sens.
In actualul cod, mai greu cu doveditul, in viitorul cod, personal cred ca v/a fi mai greu cu chichitele.
Asa ca oricat de horor ar parea, sau ciudata hotararea instantei, repet, personal cred ca e una justa.
Ma scuzati ca intervin, dar discutia privind cheltuielile cu copilul mi se par absurde, cu colectarea bonurilor , etc., etc. Si aici, depinde de fiecare caz in parte.
Eu am avut parte de solicitarea privind justificarea unei sume de 170 lei lunar, in conditiile in care minorul merge la gradinita, la sport, la cursuri de limba straina si numai transportul zilnic depaseste 10 lei, sa nu vorbim de echipament, material didactic, costul gradinitei, haine, alimente, jucarii, aniversari,etc.

Domnule consilier juridic, cum vedeti dvs. sesizarea Autoritatii Tutelare vis a vis de nerespectarea unei hotarari judecatoresti?
Nu de alta, dar Autoritatea nu are atatia functionari incat sa fie prezenti la toate programele de vizita:-/
Si atunci, tot la reclamatie se ajunge, reclamatie care trebuie probata ghiciti cu ce? Cu martori. Dar Autoritatea Tutelara nu este instanta judecatoreasca, inseamna ca Autoritatea va trebui sa confirme la fiecare proces de gen ca a primit o reclamatie... si atat.
Si pana acum o facea, la cererea instantei.
sint un astfel de caz extrem, stimata doamna
vede copilul in fiecare saptamina si suna in fiecare zi, inclusiv in ziua de simbata dupa ce il aduce(cu 2 ore intirziere) sa intrebe ce face copilul.Vi se pare normal? Daca da, atunci nu va doresc sa treceti prin ce trec eu si nici sa intilniti oameni prefacuti precum fostul meu sot.

pacat ca efectul noului cod civil si al acestor hotariri judecatoresti atit de obiective si corecte se vor vedea mult mai tirziu, cind ne vom da seama ca acesti copii nu vor avea o educatie unitara si o viata ordonata si linistita. sint curioasa daca ar fi vorba despre dinsii acesti judecatori ar mai da astfel de hotariri???eu nu fac decit sa incerc sa ma apar in situatia in care fostul meu sot incearca sa ma santajeze emotional prin intermediul copilului si sa imi controleze programul si viata.... nu mi se pare normal, dupa divort fiecare are viata lui,ce sa fac acum sa ma vad zilnic cu fostul sot??
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Februarie 2013
gi-jane2, moderator
isit_1974
Spun si eu ca un user anterior: acele telefoane si adusul cu 2 ore mai tarziu sunt parfum pe langa ce poate face un parinte biologic (si atat).
Este ca si in bancul acela cu omul care avea casa neincapatoare si a fost convins, in final, ca sta in lux.
Imaginati-va ca, pe langa telefoane, sa fiti si reclamata periodic la autoritati, sa primiti citatii dupa citatii, sa va treziti la poarta cand cu Protectia Copilului, cand cu Autoritatea Tutelara-pana va cunoasteti cu toti inspectorii de la autoritati...apoi sa fiti acuzata ca aveti probleme de natura...medicala

Doamna, problema cu telefoanele o puteti limita in instanta; puteti sa nu raspundeti la telefon.
Custodia aceasta comuna difera de vechea incredintare doar din punctul de vedere al iesirii din tara, adica sunteti ingradita la libera circulatie, orice oferta de excursie necesita acordul domnului, daca nu vrea, trebuie obtinut dreptul in instanta, proces durabil, scump si cu rezultat incert.
Daca (daca!) Romania va intra in spatiul Schengen, veti circula liber cu copilul in acest spatiu, dar si fostul sot, la fel.

Martorul nu trebuie sa fie din familie, sa nu fie ruda sau afin pana la gradul IV.
Daca s-a dat doar hotararea la fond, faceti apel.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Februarie 2013
Martonze, utilizator
AVLIL a scris:

cINE A CASTIGAT CE? Experienta?

In primul rand este in detrimentul clientului sa stabilesti plata per termen si sa spui ca nu te grabesti; tu, ca avocat, nu te grabesti au ba, clientul tau se grabeste au ba.
Nu vad cum sa mai tii un dosar inca jumatate de an in conditiile in care probele erau administrare, ancheta efectuata...
CRed ca mama a gandit foarte bine. Tu nu risti in [rocese, clientul risca pe recomandarile tale; riscul tau nu e personal.
Judele mereu se grabeste sa scape de dosare, ar fi un jude anormal daca ar fi altfel si, sincer, cei de la J6 pe familiei erau juzi buni, chiar buni, chiar daca pronuntarea asta nu imi prea place.

Nu stiu daca poate fi o eroare materiala, prea se repeta tata, parat-reclamant, mama in minuta. Totusi, ar fi trebuit discutat cu grefiera.


In mod sigur nu este eroare materiala.
Avocatul tatalui a lansat teza ca nu conteaza domiciliul sau locuinta copilului din acte...etc...
Ca ei sunt de treaba si vor sa se inteleaga si sa se stabileasca asa...ca mama nu are nicio casa in proprietate.
Adica ne puteam intelege, asa cum a decis de altfel instanta si terminam de la primul termen sau la al doilea...
Sigur ca, mama minorului nu a fost de acord.
Dvs. ca avocat considerati ca era bine pentru client asa?


Plata onorariului la termen ajuta avocatul ca sa vina la judecata si altfel spus, ori stabilirea unui onorariu pentru vreo 20 de termene cu plata inainte de proces ori plata la termen ( ca si rate daca vreti) imi pare mai favorabil pentru client...fiind rate...

Este adevarat ca sunt avocati care se gandesc ca vor termina procesul in 2 termene si apoi afla ca mai sunt inca nenumarate termene de judecata si clientul ori ramane fara avocat ori isi schimba avocatul.
Pro bono nu cred ca se gasesc avocati care sa vina la multe termene de judecata.
Avocatul trebuie sa aiba o reprezentare clara a judecatii inca dinainte de proces pentru ca in caz contrar vorbeste total aiurea cu clientul si stabileste ceva ce nu va respecta.
Sunt multe cazuri cu avocati care se afla in eroare si apoi tot cer bani...

Faptul ca nu m-am grabit s-a dovedit ca a fost bine pentru mama si copil pentru ca tatal nu putea sa vina cu o hotarare judecatoreasca care sa o poata executa in cazul in care prin absurd...ar fi putut obtine castig de cauza.Cum am o vorba ca ceea ce nu este imposibil este posibil am gandit si am anuntat clienta cu privire la toate aspectele posibile incluviv pentru faza de executare silita.Nici acum nu poate executa hotararea.Mai este apelul unde sunt de parere ca se va modifica diametral solutia primei instante.
Intre timp copilul crestea si nu strica inca o audiere dupa ce minora implinea varsta de 10 ani.Minora a fost ascultata de instanta si este clar ca vrea la mama desi nu avea varsta de 10 ani si nu are nici acum.
Asadar, eu nu judec pe nimeni.
Am facut ceea ce trebuia sa fac si s-a dovedit ca am fost inspirat lund in seama problemele la care se putea ajunge si sfatuind clientul cat mai bine.

Stiam ca Js 6 este imprevizibila in general si pentru ca am castigat si cu tati si in general se judeca altfel decat la alte instante.
Cum ar fi de pilda Js 3 unde nu stiu daca in ultimii 10 ani a castigat vreun tata.
Sunt instante si instante.

Mai se spune ca pot exista si influiente in justitie si avocatul cand are dubii nu este bine sa isi bata joc de proces si sa se grabeasca sa il termine doar ca sa scape de acel proces.
Pentru ca avocatul poate finaliza urgent un proces daca vrea si nimeni nu il trage la raspundere.

Nu evoc fondul pentru ca fondul este complicat cumva si sunt curios sa vad cum a motivat instanta.
Ca sa respinga in mod just apararile nu prea putea...dar in procesele de dreptul familiei nu prea se fac motivari amanuntite si extraordinare de catre instante sau cel putin nu am remarcat eu...pana acum...

In drept, daca minora are acces neingradit la mama sa ma intreb cum poate sa stea la tata daca minora vrea la mama?

Asa rezulta din dispozitiv si de aceea ma tot intreb daca nu cumva doar in acte va fi domiciliul minorei la tata, iar in fapt va locui la mama...
Mie asa imi pare sa fie insa, evident ca, am vazut si opiniile celorlati colegi cu care as fi de acord daca nu as fi fost la judecata...
Adica eu acum cam sustin teza avocatului tatalui in fata voastra cu aceleasi argumente...

Alte discuții în legătură

Exercitarea autoritatii in comun/plan parental/hotarare judecatoreasca Milady09 Milady09 Dupa vreo 6 luni de chin, azi razboiul meu a luat sfarsit. Consider ca puteam sa nu ajungem parti intr-o lupta de orgolii, daca tatal copilului ar fi fost ... (vezi toată discuția)
Hotarare instanta prin care respinge intelegerea partilor Antoanela Geaman Antoanela Geaman De curand am intalnit o Sentinta prin care se respinge intelegerea partilor privitor la dreptul de vizitare al tatalui hotararea suna asa: [quot]Respinge ... (vezi toată discuția)
Copil! rpetre79 rpetre79 La divort nu am stiut ca pot avea dreptul sa imi vizitez copilul incredintat sotului.Ce pot face acum dupa 6 ani sa-l pot vizita,deoarece tatal nu-mi ... (vezi toată discuția)