avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Declararea simulatiei
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Declararea simulatiei

vreau sa declar simulatia intr-un contract de vanzare cumparare pentru un imobil. Intre mine si fostul proprietar este incheiat un contract de vanzare cumparare secret in forma scrisa sub semnatura privata. Actul aparent este tot un contract de vanzare cumparare intre fostul proprietare si doi titulari, in forma autentica. Cei doi titulari ai dreptului de proprietate (aparenti) sunt de acord , au dat declaratii autentice in acest sens, cu declararea simulatiei si trecerea imobilului in proprietatea mea in mod public. Pe fostul proprietar nu il mai pot gasi. Imi puteti da sfaturi referitor la cum as putea realiza cel mai simplu aceasta actiune. Se poate realiza pe calea medierii intre mine si cei doi titulari actuali in are ei recunosc simulatia sau trebuie si vanzatorul inclus in mediere ? Va multumesc
Dragi colegi, haideţi să nu încercăm cu tot dinadinsul să ne impunem punctul de vedere.Fiecare şi-a exprimat opinia , rămâne să ne mai gândim şi poate între timp utilizatorul care ne-a cerut părerea va rezolva problema şi ne va lămuri şi pe noi dacă a reuşit sau nu. E una mărturisesc faptul că la citirea iniţială a întrebării am crezut că este vorba , într-adevăr, despre simulaţie prin interpunere de persoane , dar ulterior nu am mai fost convinsă pentru că nu ştim , în concret, dacă sunt îndeplinite condiţiile simulaţei .
LuchianSeb, actul secret nu putea fi încheiat tot în formă autentică , pentru că într-un asemenea caz era chiar un contract de vc valabil încheiat , iar un alt act autentic ar fi fost din start anulabil . Contraînscrisul nu poate fi decât sub semnătură privată , între cele 2 părţi şi trebuie încheiat anterior sau concomitent cu cel autentic , public. . Acest act produce efecte între părţi şi succesorii lor, etc. , restul fiind terţi faţă de acest act . Eu aş fi curioasă la ce interval de timp a fost încheiat actul public faţă de cel secret. Oricum , este bine ,aşa cum spune Patrick, să discutăm pe textul de lege despre simulaţie , ceea ce el chiar a făcut .
Deşi eu am încă rezerve că ar fi vorba despre simulaţie, acest lucru nu conteatză,câtă vreme discutăm in abstracto , iar părţile sunt singurele care ştiu cum au decurs lucrurile de fapt, iar ceea ce contează cu adevărat este faptul că cei doi doresc să cedeze proprietatea cumpărătorului din actul secret. De fapt, acest lucru se urmăreşte .
ªi mai am rugmintea să fiţi mai rezervat , să nu faceţi exces de zel şi de emoticoane. Mulţumesc.
LuchianSeb nu a spus/scris niciodata ca actul secret poate fi incheiat in forma autentica. Daca ar fi asa nu ar mai fi secret. Eu am sustinut tot timpul ca nu exista in speta nici un act secret. In plus a afirmat chiar pe la inceput si o D-na avocat ca in cazul simulatiei partile celor doua contracte trebuie sa fie aceleasi. :) Cred ca nu a observat nimeni. Si intradevar, e important sa inteleaga cel care a postat speta. Acesta are posibilitatea sa tina cont de ce parere doreste si i urez succes.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Aprilie 2013
LuchianSeb, utilizator
Ok :)

Mă așteptam la un argument legal sau cel puțin la o opinie doctrinară și nu la o postare de pe forum.

În fine...
Ultima modificare: Miercuri, 17 Aprilie 2013
Patrick_, utilizator
Bună dimineaţa. Am găsit ceva jurisprudenţă, însă nu tocmai pe o speţă similară .

[ link extern ]

,,Pentru a putea dovedi aceasta realitate juridică, reclamanta (parte în simulație) trebuia să facă dovada celor trei componente ale simulației: actul public (contractul de vânzare-cumpărare), actul secret (contractul de întreținere) și acordul simulatoriu, insa din probele administrate, instanța a constatat că reclamanta nu a făcut dovada decât a unuia dintre elementele simulației, respectiv actul public contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr.738/1996, fără a proba celelalte două elemente: actul secret - contractul de întreținere și acordul simulatoriu.,,

Vedeţi necesitatea existenţei celor trei elemente pentru întrunirea simulaţiei.
În speța noastră aceste elemente sunt relativ ușor de dovedit.
Actul public - cel autentic nu pune nici o problemă, actul secret există - înscrisul sub semnătură privată, iar acordul simalatoriu rezultă fără echivoc din declarațiile notariale ale cumpărătorilor din actul public și din faptul că vânzătorul a fost plătit de către cumpărătorul din actul secret, chiar dacă el (vânzătorul) a figurat și în actul public (deci fiind de bună credință și având cunoștință de simulație nu a pretins prețul și de la cumpărătorii din actul public).

Pot să vă spun că această „metodă” este destul de des întâlnită la „achizițiile” făcute de cei care lucrează afară și practica instanțelor este destul de clară.
După cum spuneam, în acest caz problema a apărut doar pentru că vânzătorul nu mai e de găsit și nu mai poate fi chemat într-un proces de constatare a simulației.

De fapt cumpărătorii ar avea varianta unui alt contract de v-c între cumpărătorii din actul public (ca vânzători) și cumpărătorii din actul secret (ca și cumpărători) dar preferă o acțiune în simulație deoarece presupune costuri mai mici.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Aprilie 2013
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Speta interesanta uleana uleana In 2001 se incheie un antecontract sub semnatura privata intre promitentul - vanzator si promitentul - cumparator si se da un avans reprezentand 20% din ... (vezi toată discuția)
Dovedirea simulatiei roxanagina roxanagina .... cum poate fi dovedita legal o interpunere de persoane... conventia verbala poate fi considerata contrainscris? daca conventia verbala poate fi ... (vezi toată discuția)
In cazul simulatiei geta_tabacu geta_tabacu ...in cazul simulatiei prin interpunere de persoane a contractului de vinzare cumparare a unei garsoniere ,contrainscrisul poate fi conventie verbala? cum se ... (vezi toată discuția)