NU ati pierdut nici o zi de CO!!!!
In primul rand calculul deducerii zilelor de CO se face in felul urmator (dupa cazul dvs):
in 2003 ati avut dreptul la 10 zile efectuate 0
in 2004 ati avut dreptul la 21 + 10din 2003 zile efectuate 12 10 din 2003 si 2 din 2004
si asa mai departe astfel ca azi mai aveti dreptul la 41 de zile: 21 din 2009 si 20 din 2008 ;)
NU se pot lua zile de CO din anul curent inainte de a fi luate TOATE cele din anul anterior.
in plus conform art. 38 din CM: Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate
Consider ca daca totusi au ramas zile de CO neefectuate din anii anteriori, angajatorul are obligatia de a acorda acele zile de CO cat mai urgent (pt ca nu si-a indeplinit obligatiile art. 141 (3) din CM), sau in cel mai rau caz (daca angajatul nu a vrut sa mearga in CO - va trebui demonstrat) sa ii plateasca toate zilele de CO neefectuat la incetarea CIM.
crimson:
intradevar legea spune foarte clar cum trebuie efectuate zilele de CO, dar ce facem in cazul in care nu se respecta aceste prevederi?
In mod normal cautam prevederi legale care reglementeaza aceste situatii. In cazul in care nu gasim articole de lege aplicabile in aceste cazuri (situatie in care ne gasim in situatia de fata) incercam sa vedem care a fost intentia legiuitorului cu privire la concediul de odihna in cazul de fata, si pentru aceasta studiem articolele 139 pana la 148 din codul muncii:
ART. 139
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari
deci TOTI angajatii au dreptul GARANTAT la CO, drept care nu poate cedat altui angajat, drept la care nu se poate renunta si drept care nu poate fi limitat - intentia legiuitorului fiind acordarea unui drept garantat care nu poate fi limitat sub nici o forma.
Prin urmare daca CCM stabileste un nr de 21 zile de CO pe an si angajatul a muncit intregul an, acesta are dreptul garantat la aceste 21 de zile de CO platite.
Art 141 reglementeaza foarte clar efectuarea zilelor de CO - efectuarea se face in anul in curs sau exceptional in anul urmator, caz in care " Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul"
- Intentia legiuitorului fiind : - angajatul sa se poata odihni pentru munca depusa (aceeasi intentie se regseste in privinta recuperarii orelor suplimentate); de asemenea evitarea unui abuz din partea angajatorului de a nu-si lasa angajatii in CO prin amanarea nesfarsita a acestuia si nu in ultimul rand ca angajatului sa nu-i fie diminuate drepturile salariale pe perioada CO.
De observat ca in cazul in care CO nu a fost efectuat in anul curent este obligatia angajatorului de a-si trimite angajatii in CO (art 62 din CCUN ofera un drept in plus angajatului ca in acest caz sa isi aleaga perioada de CO)
Art. 143 spune foarte clar cu trebuie sa se organizeze programarea concediului de odihna astfel incat sa nu creeze dezechilibre economice angajatorului.
art. 144 il obliga pe angajat sa efectueze in natura si in perioada programarii a CO - intentia de a odihni angajatul
Totusi ce se intampla in cazul in care prevederile de mai sus nu au fost respectate??
Dvs spuneti ca daca angajatul nu a efectuat CO pe 2007 l-a pierdut - acest lucru nu incalca flagrant prevederile art. 139???
Avand in vedere ca intentia principala a legiuitorului este de a garanta un drept care nu poate fi diminuat sau limitat si de a obliga angajatul la efectuarea in natura a CO, consider ca indiferent din ce an au ramas zile de CO neefectuate acestea trebuie efectuate in anul curent (cat mai urgent) sau trebuie platite in cazul incetarii CIM.