avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie fortata sau concediere?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie fortata sau concediere?

buna ziua,

sunt angajata de aproape 1 an ca agent de vanzari si astazi seful meu direct m-a informat ca relatia noastra de colaborare nu mai merge si ca ar fi bine sa imi dau demisia chiar astaz si sa predau masina si telefonul ni sa nu mai vin nici in perioada de preaviz (chiar daca o sa fiu platita)
vestea nu ma socheaza pt ca de cateva zile am vazut anunturi de recrutare pe internet pt acelasi job ca al meu dar nu stiu ce sa fac daca sa imi dau demisia sau sa ma concedieze ei. motive de concediere nu au pt ca eu treaba mi-am facut-o constiincios pana acum. as vrea sa stiu daca in cazul unei concedieri vor fi efecte neplacute cand voi vrea sa ma angajez in alta parte
pe de alta parte ma pot forta sa imi dau demisia?

va rog sa ma ajutati pt ca nu stiu ce sa fac!!!
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 23:51, 21 Noiembrie 2009
roxana82mariana a scris:

P.S.:daca nu-mi dau demisia pot pur si simplu sa ma concedieze?si daca da,mai iau somaj?!

Încetarea contractului individual de muncă prin acordul părţilor sau prin demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.
m-am mai interesat astazi si mi-a spus cineva ca pot sa nu-mi dea salariul,chiar daca eu continui sa ma duc la munca!e adevarat?ce pot sa fac in acest caz?
roxana82mariana a scris:

m-am mai interesat astazi si mi-a spus cineva ca pot sa nu-mi dea salariul,chiar daca eu continui sa ma duc la munca!e adevarat?ce pot sa fac in acest caz?

In cazul in care angajatorul refuza sa va achite salariul aveti posibilitatea de a sesiza ITM-ul si/sau instanta de judecata. Actiunea in instanta se depune la Tribunalul judetean in a carui raza domiciliati si este scutita de plata taxelor judiciare. Actiunea se depune in termne de 3 ani de zile de la data de cand trebuia platit salariul.
pot sa fiu pur si simplu concediata?ce pot sa fac in cazul acesta?
Da, un amgajator este libver sa-si organizeze cum doreste activitatea, si daca considera el ca nu mai are nevoie de postul dvs si de ceea ce faceti, poate sa va concedieze.

Oricum,o concediere este mai buna decat o demisie, pentru ca va da dreptul macar la obtinerea somajului pana gasiti alt job, daca aveti stagiul necesar.

Ce trebuie sa faceti dvs este sa vedeti daca angajatorul respecta tot ce impune legea in legtura cu concdeierea.
Daca nu face concedierea corect din punct de vedere formal, daca desfiintarea postului se poate dovedi ca nu a avut o cauza reala si serioasa, puteti apoi sa contestati decizia in instanta.

Penrtu recupererarea drepturilor salariale este nevoie de actiune in instanta , cum vi s-a spus mai sus.

La concediere aveti dreptul la preaviz de 20 de zile lucratoare (in care puteti lucra doar 4 ore/zi si va revine salariul intreg), cel putin un salariu compensatoriu si palat concediului de odihna neefectuat.
daca aceste drepturi nu vi se acorda, veti putea desemenea sa le solicitati in instanta si in acelasi timp puteti sesiza ITM.

Alte discuții în legătură

Acordarea de salarii compensatorii ramona800 ramona800 am fost anuntata de catre managerul meu verbal ca aceasta luna este ultima in care voi lucra aici deoarece se restructureaza postul meu. posibilitatile de ... (vezi toată discuția)
Preaviz Lary_13 Lary_13 Buna ziua. Nu mai lucrez din data de 1mai. Astazi am primit preavizul, dupa lungi insistente din parte mea. Am lucrat ca vanzatoare. Imi dau preaviz pana pe 20 ... (vezi toată discuția)
Cum pot beneficia de indemnizatie de somaj? kosty_bancila kosty_bancila Am si eu o intrebare sunt angajat la o firma de paza de un an de zile si pana acum eram 3 angajati in acel loc acum patronul a hotarat sa ramana doar 2 din ... (vezi toată discuția)