avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie fortata sau concediere?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie fortata sau concediere?

buna ziua,

sunt angajata de aproape 1 an ca agent de vanzari si astazi seful meu direct m-a informat ca relatia noastra de colaborare nu mai merge si ca ar fi bine sa imi dau demisia chiar astaz si sa predau masina si telefonul ni sa nu mai vin nici in perioada de preaviz (chiar daca o sa fiu platita)
vestea nu ma socheaza pt ca de cateva zile am vazut anunturi de recrutare pe internet pt acelasi job ca al meu dar nu stiu ce sa fac daca sa imi dau demisia sau sa ma concedieze ei. motive de concediere nu au pt ca eu treaba mi-am facut-o constiincios pana acum. as vrea sa stiu daca in cazul unei concedieri vor fi efecte neplacute cand voi vrea sa ma angajez in alta parte
pe de alta parte ma pot forta sa imi dau demisia?

va rog sa ma ajutati pt ca nu stiu ce sa fac!!!
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 23:51, 21 Noiembrie 2009
am vrut sa scriu art 73(1) . scuze
in decizie scrie asa: "ca urmare a deciziei conducerii societatii de restrangere a activitatii, si neavand un alt loc de munca disponibil in unitate va aducem la cunostinta ca sunteti in preavizul de 20 zile lucratoare incepanda cu data de 14.05 conform art 73 (1) din codul muncii"

mai exact ce inseasmna asta?
o sa pot lua somaj?
pot beneficia de salariu compensator?
ART. 73 – Perioada de preaviz
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare.

Dumneavoastra va incadrati, probabil art 65/66 anume:
Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului
ART. 65 (modificat pin OUG 55/2006)
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
ART. 66 – Tipuri de concediere independenta de persoana salariatului
Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuala sau colectiva.

Prin CCMUN perioada de preaviz (minima) este de 20 zile lucratoare.
Puteti beneficia de minim un salariu compensator(daca in contractele colective la nivel de ramura nu se prevede mai mult)
Veti putea beneficia de somaj daca intruniti conditiile de cotizare
(Beneficiaza de indemnizatie somerii care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

* au un stagiu de cotizare de minim 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
* nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;
* nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
* sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.)
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2009
Instantlife, utilizator
eu am lucrat in alt oras in ultimii 2 ani decat cel in acare am resedinta?

ma va afecta acest lucru in legatura cu somajul?

salariul compensator il pot prmii chiar daca am numai 11 luni de munca (si 20 zile de preaviz) la firma aceasta?
Nu conteaza in ce oras ati lucrat atata vreme cat ati contribuit la fondul de somaj (angajatorul va retinea si vira respectivele sume).
De salariu compensator beneficiati indiferent cat ati lucrat la ultimul angajator (compensatorul este diferit de somaj, si va este platit de catre angajator)

Alte discuții în legătură

Acordarea de salarii compensatorii ramona800 ramona800 am fost anuntata de catre managerul meu verbal ca aceasta luna este ultima in care voi lucra aici deoarece se restructureaza postul meu. posibilitatile de ... (vezi toată discuția)
Preaviz Lary_13 Lary_13 Buna ziua. Nu mai lucrez din data de 1mai. Astazi am primit preavizul, dupa lungi insistente din parte mea. Am lucrat ca vanzatoare. Imi dau preaviz pana pe 20 ... (vezi toată discuția)
Cum pot beneficia de indemnizatie de somaj? kosty_bancila kosty_bancila Am si eu o intrebare sunt angajat la o firma de paza de un an de zile si pana acum eram 3 angajati in acel loc acum patronul a hotarat sa ramana doar 2 din ... (vezi toată discuția)