avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie fortata sau concediere?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie fortata sau concediere?

buna ziua,

sunt angajata de aproape 1 an ca agent de vanzari si astazi seful meu direct m-a informat ca relatia noastra de colaborare nu mai merge si ca ar fi bine sa imi dau demisia chiar astaz si sa predau masina si telefonul ni sa nu mai vin nici in perioada de preaviz (chiar daca o sa fiu platita)
vestea nu ma socheaza pt ca de cateva zile am vazut anunturi de recrutare pe internet pt acelasi job ca al meu dar nu stiu ce sa fac daca sa imi dau demisia sau sa ma concedieze ei. motive de concediere nu au pt ca eu treaba mi-am facut-o constiincios pana acum. as vrea sa stiu daca in cazul unei concedieri vor fi efecte neplacute cand voi vrea sa ma angajez in alta parte
pe de alta parte ma pot forta sa imi dau demisia?

va rog sa ma ajutati pt ca nu stiu ce sa fac!!!
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 23:51, 21 Noiembrie 2009
Am urmarit acest subiect, ptr ca din pacate sunt intr-o situatie asemanatoare. Totusi, am unele neclaritati si am rugamintea sa-mi cititi si mie povestea ( desi ora e atat de tarzie, sper sa pot primi un raspuns - sunt disperata, maine dimineata ma voi duce la serviciu si efectiv nu stiu ce sa fac...)

Inca din februarie-martie anul acesta, seful meu a incercat sistematic sa ma determine sa-mi dau demisia si sa plec din firma. Sunt sef serviciu fin-ctb si sincer, am o situatie acasa care nu-mi permite sa raman fara acest salariu (tratamentul copilului meu ma costa mai mult decat salarul meu). Asa ca am strans din dinti, i-am spus ca eu nu-mi dau demisia pt ca nu am gresit cu nimic, sa ma dea el afara daca are de ce.
In acest timp a ridicat mana la mine de 2 ori, a incercat sa ma intimideze in fel si chip: mi-a luat cheile de la firma, mi-a interzis sa raman singura in firma (desi volumul de munca este foarte mare si lucram cate 12 ore pe zi - bineinteles, fara sa fiu platita, si multe alte umilinte (venea baut la firma, striga la mine si ma jignea de fata cu ceilalti colegi.

Am rezistat in acest mod pana acum 2 saptamani, cand, din nou a ridicat mana la mine (de data aceasta la el in birou, fara martori), a urlat, m-a jignit si le-a spus colegilor ca de lunea urmatoare nu o sa mai fiu sefa lor ca o sa o puna pe una din colege si ca pe mine ma trimite la facturare.

"Lunea urmatoare" mi-am luat 2 saptamani de concediu medical - sunt la pamant cu sanatatea, cele 6 luni de stres si cele doua preinfarct-uri pe care le-am suferit, si-au spus cuvantul.

Astazi m-am dus la servici, el nu avenit dar m-a sunat sa-mi spuna sa ma duc la facturare, mi-a interzis sa stau in biroul de contabilitate si sa desfasor orice activitate acolo. Mai mult decat atat, le-a interzis celorlalti sa comunice cu mine (nimeni nu indrazneste sa-i nesocoteasca ordinele - sunt singura persoana care l-am infruntat prin faptul ca nu mi-am dat demisia).

Am plecat la facturare, seful nu avenit la birou toata ziua, fata de la facturare este incadrata contabil si acum ii este teama ca ramane ea fara servici - pt. ca, clar, acolo nu este munca pentru 2 oameni.

Imi pare rau ca am lungit povestea atat, dar am vrut sa fiu inteleasa, sunt un om sensibil, prietenii ma sfatuiesc sa ma gandesc la sanatatea mea si sa -mi dau demisia. Insa sunt convinsa ca ma veti intelege, intotdeauna un parinte pune sanatatea copilului sau inaintea oricarui lucru. Nu imi permit sa raman fara salarul asta acum, locuri de munca nu se gasesc ( e si criza si nici nu mai sunt tanara ) si dupa cum vad el nici nu vrea sa ma dea afara sa pot primi somaj pana imi voi gasi ceva de lucru.

Asa ca maine daca vine la serviciu, as vrea sa stiu la ce sa ma astept daca refuz sa stau in continuare la facturare.
Nu am inca nici o decizie din partea lui, totul a fost doar verbal pana acum.

Sfatuiti-ma va rog, m-am gandit la cateva variante si va rog sa-mi spuneti cum sa procedez.

1. Daca imi da maine decizia cu desf.CIM cf art.65 (restrangere activ), nu e obligat sa-mi dea preaviz de 30 zile pt ca e functie de conducere?
In contractul meu individual scrie 15, initial am fost incadrata economist, ulterior prin act aditional am fost avansata la functia de sef serviciu , nu se mentioneaza pe acest act aditional nimic de preavizul de 30 de zile.

2. Daca imi da decizie de schimbare functie si salar, pot sa refuz?
Nu ar trebui sa motiveze destituirea mea cu cateva referate, discutate in comisie ( si astea se pot fabrica peste noapte? ) desi am avut control de la garda si chiar un audit recent si am fost in regula. Singurul lucru pe care il tot repeta el impotriva mea este ca "nu te mai suport, nu vreau sa te mai vad" si mai nou, a inceput sa spuna ca nu exista comunicare intre mine si el. Aveam obligatia sa-l sun in fiecare zi si intr-adevar, nu puteam comunica totdeauna cu el pt ca de cele mai multe ori era baut si implicit, artagos.

2. a) daca refuz postul, ma poate da afara pe motiv de indisciplina si sa nu primesc nici somaj? Cate zile de preaviz primesc in acest caz?

Va rog din suflet sfatuiti-ma, cum sa reactionez maine in fata acestor posibile situatii, nu vreau sa plec de acolo ca un caine batut, lucrez din febr.2008 acolo si am realizat foarte multe lucruri - el stie bine asta, cred ca de aceea nu ma da afara si incearca sa ma determine sa plec eu.

Multumesc si-mi cer din nou scuze pt lungimea mesajului meu.


1. In cazul concedierii , CCMN nu face distinctie intre functii de executie si functii de conducere privind termenul de preaviz ... In practica, in unele c.i.m. sunt trecute 30 de zile lucratoare in cazul concedierii pentru functii de conducere.
2. Orice modificare a c.i.m. implica incheierea unui act aditional cu acordul partilor.
3. Pentru a va concedia disciplinar trebuie sa respecte procedura prevazuta de CCMN coroborata cu prevederile Codului Muncii, in caz contrar concedierea este lovita de nulitate. In acest caz de concediere nu se acorda preaviz.
Multumesc, deci refuz sa ma duc la facturare astazi, raman in biroul meu desi nu ma lasa sa lucrez?
Chiar daca imi face act aditional la c.i.m. cu schimbarea locului de munca si eu refuz sa-l semnez, nu ma poate da afara decat prin desfiintarea postului, nu? Si imi da preaviz 20 de zile.

Inca o intrebare: aceste 20 de zile pot sa ma duc la serviciu chiar daca el imi interzice?
Asa a fact cu cei pe care i-a determinat sa-si dea demisia inaintea mea, le-a platit preavizul si nu le-a mai dat voie sa intre in firma.
Sa nu va dati demisia!! Nu, daca va interzice pe perioada preavizului sa mergeti la serviciu, si daca va da o hartie scrisa in acest sens, veti sta acasa si incasa banutii corespunzatori perioadei de preaviz.
Solicitati sa va inmaneze un act aditional de mutare la facturare, un exemplar pentru dvs. Pe exemplarul lui sa scrieti ca nu sunteti de acord cu schimbarea functiei si a salariului. Fiti tare si tineti aproape de noi.
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2009
pakos, utilizator
Ma gandesc acum ca poate imi schimba functia in economist totusi, nu in contabil sau facturist.
Am inteles bine? Nu semnez actul aditional si-i cer sa motiveze destituirea mea in scris?
Si daca incepe sa-mi fabrice referate, asta tot mai dureaza 1 saptamana cel putin, nu?

Daca dupa ce-mi face 2 referate, pot sa-mi pun demisia ( nu ma mai vrea in firma si nu are scrupule in a fabrica ceva la adresa mea ) si sa mai beneficiez de preaviz de 30 de zile?
Dar repet, in ultima instanta, eu nu vreau sa-mi dau demisia acum.

Ideea este sa mai trag de timp, sa incerc sa-mi gasesc altceva de lucru, ptr. ca asa cum am mai spus, a incercat sa ma loveasca, mi-e frica efectiv sa mai fiu singura in birou cu el.

Alte discuții în legătură

Acordarea de salarii compensatorii ramona800 ramona800 am fost anuntata de catre managerul meu verbal ca aceasta luna este ultima in care voi lucra aici deoarece se restructureaza postul meu. posibilitatile de ... (vezi toată discuția)
Preaviz Lary_13 Lary_13 Buna ziua. Nu mai lucrez din data de 1mai. Astazi am primit preavizul, dupa lungi insistente din parte mea. Am lucrat ca vanzatoare. Imi dau preaviz pana pe 20 ... (vezi toată discuția)
Cum pot beneficia de indemnizatie de somaj? kosty_bancila kosty_bancila Am si eu o intrebare sunt angajat la o firma de paza de un an de zile si pana acum eram 3 angajati in acel loc acum patronul a hotarat sa ramana doar 2 din ... (vezi toată discuția)