sunt angajata de aproape 1 an ca agent de vanzari si astazi seful meu direct m-a informat ca relatia noastra de colaborare nu mai merge si ca ar fi bine sa imi dau demisia chiar astaz si sa predau masina si telefonul ni sa nu mai vin nici in perioada de preaviz (chiar daca o sa fiu platita)
vestea nu ma socheaza pt ca de cateva zile am vazut anunturi de recrutare pe internet pt acelasi job ca al meu dar nu stiu ce sa fac daca sa imi dau demisia sau sa ma concedieze ei. motive de concediere nu au pt ca eu treaba mi-am facut-o constiincios pana acum. as vrea sa stiu daca in cazul unei concedieri vor fi efecte neplacute cand voi vrea sa ma angajez in alta parte
pe de alta parte ma pot forta sa imi dau demisia?
Incercati sa aveti un reportofon sau sa il filmati cu telefonul mobil si apoi puteti merge la politie sa faceti o plangere impotriva lui.
Legea romana ar trebui sa protejeze si din acest punct de vedere.
Incercati sa aveti un reportofon sau sa il filmati cu telefonul mobil si apoi puteti merge la politie sa faceti o plangere impotriva lui.
Legea romana ar trebui sa protejeze si din acest punct de vedere.
Nu cred ca aceste inregistrari pot constitui mijloace de proba ... :)
mari.a:
1. Va pierdeti in amanunte si in presupuneri care s-ar putea sa nu aiba relevanta.
2. Retineti din ce v-au spus colegii mei:
- nu semnati nici un act aditional de modificare de functie daca nu va convine;
- nu semnati demisia (art.79 din Codul muncii) si nici cerere de incetare a CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii);
- pentru ambele situatii de mai sus nu primiti indemnizatie de somaj, daca va fi cazul;
- daca desfiinteaza locul de munca trebuie sa va dea un preavis de 20 zile lucratoare apoi va concediaza cu art.65 din Codul muncii; in acest cazu primiti indemnizatie de somaj;
- pentru a va concedia disciplinar (art.61, lit.a din Codul muncii), este o cale mai lunga si greoaie pentru angajator si trebuie respectata o procedura care daca are fisuri duce la nulitatea deciziei; in acest caz nu primiti indemnizatie de somaj.
3. Din cele expuse de dvs. constat ca nu aveti viata buna la acest angajator si o sa va faca sicane pana plecati din unitate. De aceea eu va sugerez sa incercati sa cautati alt loc de munca intre timp si sa nu cedati presiunilor, orice v-ar face (mai exista si organe de politie). Incercati sa vorbiti cu juristii sa accepte concedierea cu art.65 din Codul muncii.
4. Cel mai bine este sa lasati angajatorul sa aiba initiativa si dvs. sa raspundeti dupa ce luati legatura cu noi, sa va spunem ce sa faceti.
Tineti aproape de noi! Suntem alaturi de dvs. tot timpul!
Asa cum am banuit, astazi s-a intamplat.
Dimineata, nu am fost lasata sa lucrez la biroul meu si mi s-a inmanat o decizie - o reproduc mai jos:
DECIZIE de reorganizare a compartimentului fin-ctb
In temeiul art.65 si 73 din Legea 53/2003, DECID:
1. Incepand cu data de 01.08.2009 se desfiinteaza postul de sef compartiment fin - ctb.
2. Titularei postului desfiintat...(numele meu)...i se ofera corespunzator pregatirii profesionale postul de contabil in cadrul compart. fin-ctb, cu un salar net de (mult sub salarul unui economist simplu din firma).
Dreptul la preaviz de 20 de zile lucratoare curge incepand cu data comunicarii prezentei decizii.
3. Decizia produce efecte de la data comunicarii.
Comunicare/acceptare post oferit
(semnatura)
Acum, spuneti-mi va rog, daca preavizul meu inceteaza in 24.08, postul se desfiinteaza cu 01.08? Este ok?
Va rog acum sa-mi spuneti daca este ok formularea acestei decizii. Am fost la ITM azi cu ea si mi s-a spus ca reiese faptul ca pana la 01.08 imi va fi platit preavizul la salarul de acum pt postul de sef serviciu si dupa 01.08, voi fi contabil si deci preavizul ramas (pana in 24.08) imi va fi platit la salarul cel mic care mi s-a oferit.
Am semnat de primire, am scris data de azi si am mai scris pe formular ca "nu accept postul de contabil deoarece datorita pregatirii mele pot fi incadrata economist (am si un masterat in domeniu), iar salarul oferit este mult sub grila de salarizare a celorlalti economisti din firma. Accept desf.c.i.m. cu art.65 si preavizul de 20 de zile lucratoare."
In contractul nostru colectiv scrie asa:
"In cazul trecerii temporare sau definitive intr-o alta activitate sau alt loc de munca in interesul societatii, salariatul beneficiaza de drepturile ce se acorda la noul loc de munca, daca acestea sunt superioare celor avute, iar in caz contrar stabilirea drepturilor salariale si de personal se va face prin negociere."
Ori el mi-a oferit un salar mai mic si atat, nu m-a chemat la nici o negociere.
Ma puteti ajuta? Nu mi-a spus nimic de salarul compensatoriu pe care am dreptul sa-l primesc, nu?
1. Decizia de reorganizare a comp.fin-contab. era mai buna daca nu preciza data cu care se desfiinteaza postul.
2. Postul se desfiinteaza cu data concedierii dvs. Decizia de concediere va fi emisa dupa expirarea preavizului.
3. Daca nu ati fost de acord cu noul post oferit nu va poate schimba functia inainte de concediere. Daca o face il veti da in judecata pe angajator. Puteti face sesizare si la ITM in legatura cu aceasta problema.
4. Si prevederile CCM la nivelul unitatii sunt in favoarea dvs.
5. Va redau din CCMUNN pe anii 2007-2010, care va sunt drepturile in acest caz:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
6. Puteti sa-i sicanati si dvs. daca va luati concediu medical in timpul preavizului. Concediul medical intrerupe si prelungeste preavizul cu numarul de zile de concediu medical.
7. Tineti-ne la curent cu ce se mai intampla!
Preaviz
Lary_13
Buna ziua. Nu mai lucrez din data de 1mai. Astazi am primit preavizul, dupa lungi insistente din parte mea. Am lucrat ca vanzatoare. Imi dau preaviz pana pe 20 ... (vezi toată discuția)